Houten soldaten en een leger van maagden op maart-editie Club

Rustige editie brengt gevarieerd programma

Tekst: Maaike van Dam / Foto’s: Roy Wolters ,

Het is tijdens deze maart-editie van Club 3voor12/Utrecht rustiger in dB's dan gebruikelijk, waarschijnlijk mede doordat een groot deel van het Utrechtse muziekpubliek vanavond naar EKKO is getogen voor de releaseshow van MTT. Dat is jammer; juist deze editie treedt Club 3voor12/Utrecht niet alleen buiten de stadsgrenzen, maar bij hoge uitzondering ook buiten de landsgrenzen.

Aan The Virgin Army, de Selecteert van deze maand, de eer om het spits af te bijten. De band rond singer-songwriter Teije Venema brengt bombastische muziek die vooral veel over het geloof gaat. Niet gek aangezien Venema in een vorig leven als voorganger bij de Pinkstergemeente diende. De kracht zit echter niet in de nummers die bijna een aanklacht tegen het geloof lijken, maar juist in de kleinere nummers zoals het nummer Don't Come Back, welke hij opdraagt aan zijn ex-vrouw. In deze breekbare stukken laat Venema zien dat hij wel degelijk kan zingen, terwijl hij bij andere nummers de neiging heeft om zich te overschreeuwen. Een ander hoogtepunt van de set is The Choir wat door de versnelling hypnotiserend werkt. Het verzoek van Venema aan het publiek om mee te zingen vindt helaas geen gehoor, mogelijk was dit anders geweest in een meer gevulde zaal.

Dan is het de beurt aan de Engelse John Lennon McCullagh. Net zestien jaar en gewapend met enkel een akoestische gitaar en een mondharmonica krijgt hij de zaal al snel muisstil. Ondanks de naam en afkomst houdt de vergelijking met zijn bekende voorganger verder al snel op. De jonge singer-songwriter wordt soms vergeleken met Jake Bugg, maar heeft qua liedjes meer weg van een jonge Bob Dylan. De uitvoering is vanavond ritmisch niet altijd even sterk, maar dat wordt het jonge talent direct vergeven.

Verrassing van de avond is de band Wooden Soldiers. Het publiek dat nog aanwezig is ziet een band die nog nauwelijks bekend is, maar speelt alsof ze niets anders doen dan op het podium staan. Eerder dit jaar won de band de slag om Stukafest en inmiddels zijn de Utrechters een ronde verder in bandwedstrijd Clash of the Titans. Wooden Soldiers brengt folky muziek met een jazzy randje. De combinatie tussen de zoetgevooisde stem van zanger Frank Wolff en de zang en Indiase orgel van zangeres Agnes Loonstra nemen het publiek mee naar hogere sferen. Hier gaan we hoogstwaarschijnlijk meer van horen.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht maart-editie met the Virgin Army, John Lennon McCullagh en Wooden Soldiers, 27 maart 2014 @ dB’s, Utrecht