Amersfoort heeft eindelijk een club

Jim Sebe: "Amersfoort zeurt al jaren dat er iets moet komen."

Tekst: Joris Postulart ,

Het heeft even geduurd, maar met Club Funk heeft Amersfoort sinds december haar eigen nachtclub. 3voor12/Utrecht laat zich bijpraten door de net aangenomen programmeur Jim Sebe: “Als je eenmaal binnen bent moet je denken: ‘is dit Amersfoort?’”

Zoals eerder op 3voor12/Utrecht te lezen was, begon Jim Sebe met het organiseren van hiphopfeestjes onder de naam Great. Eerst in de Miles, maar Great werd al snel het eerste feestje in Club Funk. Inmiddels mag Sebe alle programmering van de club voor zijn rekening nemen. Dat lijkt wel besteed aan de jonge Amersfoorter: “Amersfoort zeurt al jaren dat er iets moet komen. Het is raar dat er wel een hogeschool is, maar mensen niet fatsoenlijk uit kunnen gaan. We hebben inmiddels een heel betrokken team rond Club Funk en zijn met z’n allen goed bezig. Elke vrijdag kunnen we programmeren, en één zaterdag per maand.” Sebe doet niet alleen de programmering, maar bemoeit zich ook met het totale concept. “Het geheel moet kloppen; als je een toffe line-up hebt maar het ziet er binnen saai uit, heb je nog steeds geen goede sfeer. We proberen alles in één stijl neer te zetten en een eigen gezicht te ontwikkelen. Mensen moeten meteen dat ‘wow’-gevoel krijgen als ze binnenkomen. Dat moet overal inzitten, van decor tot de foto’s en aankleding.”

Drie zaterdagen per maand fungeert Club Funk als een derde zaal van de Jackson. Eén zaterdag zetten ze hun eigen concept neer. Elke vrijdag is er Faded, waarbij één niet-Amersfoortse headliner wordt binnengehaald en enkele lokale genregenoten de line-up completeren. Sebe: “Omdat het wekelijks is kun je veel namen boeken en toffe dingen doen. Het liefst zet ik niet al te grote namen neer, maar dj’s die hard op weg naar boven zijn en nog nooit in Amersfoort hebben gestaan. Ook kunnen we ons op den duur aan lokale festivals koppelen, als locatie voor bijvoorbeeld een afterparty. Op festivalgebied gebeurt er met onder andere Into The Woods en KRAFT wel een hoop in de stad.”

Vooral op de vrijdagvond is er nog alle ruimte voor een concept als Club Funk: “Amersfoort groeit als studentenstad. Het potentiële publiek voor Club Funk gaat nu nog naar andere steden, maar zit ook nog veel thuis op de vrijdagavond. Zaterdag is er wel redelijk wat te doet en dat groeit ook snel, maar op vrijdag is er nooit wat. Die mensen gaan dan ook niet de stad in omdat ze dat weten. Toch blijven steeds meer jongeren hier wonen, in plaats van naar Utrecht of Amsterdam te vertrekken. Het Amersfoortse uitgaansleven heeft toch een negatief imago. Daar proberen we iets aan te doen. Het is mooi om iets vasts te hebben en te weten dat Club Funk er altijd is.”

Te zien:
Vrijdag 28 maart: Faded, met Mike Mago, Bengkulu, Jaystar & Thud Hola
Zaterdag 29 maart: HABITAT, met FS Green ft. MC Fit, Ambitiebeesten, Strye en Menjabin
@ Club Funk 
(Lavendelstraat 11). Beide avonden is de entree gratis.