Alex Alden gaat waar de muziek haar brengt

‘Op Malta krijgen muzikanten vaak net niet de goede aanmoediging’

Tekst en foto: Mike Van Dooyeweert ,

De van oorsprong Maltese singer-songwriter Alex Alden woont nog niet zo heel lang in Nederland. Vorig jaar werd ze aangenomen bij het conservatorium in Utrecht en is ze neergestreken in de wijk Kanaleneiland. Je zou haar inmiddels kunnen kennen van haar optredens tijdens Sunwriter Songday en Staplab’s Stadshelden in Tilt. Daarnaast is vorig jaar haar EP The Curious Child uitgebracht. Alden is hier met een duidelijke missie: haar vleugels uitspreiden als muzikant.

Alex Alden groeide op in het plaatsje Swieqi op Malta en woonde ook een tijdje met haar familie in Duitsland. “Ik ben naar Nederland gekomen omdat ik hoorde dat het muziekonderwijs op conservatoria hier heel goed is”, aldus Alden. “De levendige Nederlandse muziekscene spreekt me ook erg aan. Het is hier makkelijker om op verschillende plaatsen te spelen, nieuwe muzikanten te ontmoeten en muziek te schrijven. Ik ga waar de muziek mij brengt.”

Willen groeien als muzikant was een belangrijke reden om haar thuisland te verlaten. “Op Malta zijn veel getalenteerde muzikanten, maar die krijgen net niet de goede aanmoediging om meer met hun talent te doen. Muzikanten zijn vaak veroordeeld tot hun slaapkamers of garages, waar ze in hun eentje spelen. In het onderwijs wordt er niet genoeg nadruk gelegd op het belang van muziek.” Alden zou hier dan ook graag verandering in brengen. “Ik hoop meer de aandacht te kunnen vestigen op de mogelijkheden die er zijn om met je talent naar buiten te treden, zelfs op een klein eiland als Malta.”
 
Alden deed auditie bij verschillende Nederlandse conservatoria, maar werd uiteindelijk aangenomen bij de HKU, waar ze jazz en pop studeert, in een internationale klas. “Ik doe nu een voorbereidingsjaar.” Ze is erg tevreden over de docenten die haar bijstaan. “Ik leer hier heel veel. En er zijn redelijk veel buitenlandse studenten. Mijn percussionist Luke Briffa en ik zijn de enige Maltesers.” Aan Briffa, met wie ze naar Nederland gekomen is, heeft ze veel steun. “We werken veel samen en delen ook veel interesses en muzieksmaken. We begrijpen elkaar. Het is ook goed om die support te hebben, zeker in een vreemd land. Ik kan terugvallen op hem en hij op mij.”
 
Een jaar geleden bracht Alex Alden haar eerste EP uit: The Curious Child. “De reacties zijn positief”, aldus Alden. Ze is gefascineerd door menselijk gedrag, iets wat in een aantal van haar liedteksten tot uiting komt. “Ik vind het interessant om te zien hoe mensen op elkaar reageren en hoe ze zich gedragen. Verder laat ik me ook inspireren door thema’s als de natuur en ervaringen uit mijn jeugd.” Voor de nummers op haar EP werkte ze onder andere samen met het jeugdorkest van Malta, dat op haar nummer ‘Sick Rose’ een belangrijke rol speelt. “Ik werk constant aan nieuw materiaal”, aldus Alden. “Het valt nog niet mee, want het is veel werk en ook de financiering is altijd lastig, maar ik hoop in 2015 een album te kunnen uitbrengen. Wie mijn liedjes gehoord heeft krijgt al wel een goede indruk van wat je kunt verwachten.”
 
Alex Alden woont sinds augustus vorig jaar in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Inmiddels heeft ze de stad in haar hart gesloten. "Ik hou van de sfeer die in Utrecht hangt; heel familiair. Alles lijkt hier op z'n plaats te vallen. Natuurlijk zijn er veel verschillen met Malta: er is lang niet zoveel zon en ook aan het Nederlandse eten moet ik nog een beetje wennen." De grootse uitdaging is, volgens Alden, dat je er toch ineens helemaal alleen voor komt te staan. "Maar dat is goed. Het betekent dat je onafhankelijk bent, dat je opgroeit"