Weekagenda week 23

Slint, Unterwelten, Elevator Sessions, Melt Banana, Pitto, FC Amersfoort Thuis en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Shoot. Waarom zoveel dingen in één (halve) week. Komt dat omdat we in verband met Pinksteren een dag extra hebben? We kunnen zo tien shows en festivals noemen waar we naartoe willen gaan. Daarom kiezen we deze keer niet echt: in deze weekagenda zes echte tips en een blokje 'meer', voor als je aan die zes nog niet genoeg hebt.

Wie: Slint + Disappears
Wat: postrock
Wanneer: donderdag 5 juni 2014 (19.30 uur)
Waar: TivoliVredenburg Pandora
Schade:  21

Slint is een cultband uit Louisville, Kentucky (waar ook Will Oldham, Squirrel Bait en Bastro vandaan komen) die met het legendarische door Steve Albini geproduceerde album Spiderland (1991) de aanzet heeft gegeven tot de postrock. Nog voor het verschijnen van het album viel de band uit elkaar, maar tot op de dag van vandaag heeft Spiderland een blijvende invloed op veel bands en muzikanten. Sinds een aantal jaar treedt Slint weer op en het enige Nederlandse optreden van deze tour is donderdag in TivoliVredenburg. Voor wie ook zo onder de indruk was van Neutral Milk Hotel op Le Guess Who? May Day is ook dit een niet te missen show.

Wie: Aafke Romeijn, bitebits, The Wands, Alexi Lalas, StropStrikkers, LaVette, Thijs Heij, Wooden Soldiers, Men of Mega e.v.a.
Wat: Elevator Sessions
Wanneer: vrijdag 6 juni 2014 (17.00 uur)
Waar: Studentencomplex Tuindorp-West (Willem Schuylenburglaan 8)
Schade: gratis

De vijfde en wederom grotere editie van Elevator Sessions is van oorsprong een liftenfestival. Tijdens dit gratis festival spelen ruim 60 acts in en rondom de liften, hallen en galerijen van het Tuindorp-West Complex. Naast de (veelal lokale) bands en spannende festivallocatie is er ook bier en lekker eten, ook niet onbelangrijk. Daarnaast is er de eerste show van LaVette, de winnar van bandwedstrijd Clash of the Titans. Check de editie van vorig jaar en het blokkenschema. De afterparty is dit jaar in EKKO, met onder andere The Stress.

Wie: Unterwelten + Tududuh
Wat: duistere pop
Wanneer: vrijdag 6 juni 2014 (19.30 uur)
Waar: De Helling
Schade: € 10

Op de Club 3voor12/Utrecht-editie van november 2013 kregen we al een voorproefje van het werk van Unterwelten, het nieuwe alter ego van Michiel Flamman (voorheen solo). Inmiddels is ook het spannende gelijknamige debuutalbum verschenen. Dat Flamman voor deze breuk ten opzichte van zijn eerdere muziek niet over één nacht ijs is gegaan, laat de documentaire zien die filmmaker/journalist Matthijs van der Ven heeft gemaakt. De documentaire volgt de ontstaansgeschiedenis van het album vanaf het eind van 2009. Na een korte tour als voorprogramma van Blaudzun speelt Unterwelten op vrijdag 6 juni in De Helling. In het voorprogramma staat Tududuh, dat op deze dag het debuutalbum Storm Murale opnieuw uitbrengt, maar nu op cassette bij Choking Pigeon Records.

Wie: Melt Banana + Dyse + NI
Wat: crazy shit en sludgecoremathmetal
Wanneer: vrijdag 6 juni 2014 (21.00 uur)
Waar: dB's
Schade: € 10 (excl. fee) in de vvk en € 12,50 aan de deur
 
Als ze het bij dB's over 'met afstand de meest crazy avond van het seizoen' hebben dan weet je dat je dit niet moet missen. "Melt Banana tart elke beschrijving en moet je ondergaan," aldus dB's. En alsof dat je avond nog niet genoeg op de kop zet, krijg je voor 10 euro gewoon ook nog het Duitse sludgecoremathmetal duo Dyse en de rare avantgarde van NI te zien.

Wie: Pitto
Wat: Shadows releaseparty
Wanneer: zaterdag 7 juni 2014 (23.30 uur)
Waar: Lux
Schade: € 5

De Utrechtse producer Pitto heeft een nieuwe EP uit op GREEN. Of is het een single? 'Shadows' is in ieder geval een fijne track, met Woodie S. op toetsen. De EP bevat ook remixes van Johannes Brecht en Edwin Oosterwal. Op de line-up van de releaseparty in Lux (tevens officiële afterparty van Cultfest) staan naast Pitto ook nog Edwin Oosterwal (GREEN), Woodie S (GREEN), Katjang Pedis (Dr. Seltsam) en Thomas Hamming (Rothonde).

Wie: Blaudzun, Jett Rebel, Great Minds, Handsome Poets e.a.
Wat: gratis stadsfestival met Amersfoortse strijders
Wanneer: zondag 8 juni 2014 (12.59 uur aanvang)
Waar: Eemplein
Schade: gratis

Toen vorig jaar bekend werd dat het gratis festival Torenpop niet door zou gaan, was Amersfoort even te klein; critici en festivalgangers buitelden over elkaar heen om te beargumenteren hoe erg de culturele kaalslag in de keistad wel niet was. Nog geen jaar later heeft Amersfoort op 8 juni weer een gratis toegankelijk stadsfestival: FC Amersfoort Thuis. Op de (voor zover bekend) eerste editie spelen alleen maar artiesten die in Amersfoort wonen of daar wortels hebben, strijders zoals ze ze in Amersfoort noemen. Hier lees je alles over het festival.

Meer:
Zomaar een korte bloemlezing uit wat er nog meer te doen is: Flying Lotus, Captain Murphy & Thundercat op woensdag 4 juni in de Ronda van TivoliVredenburg, Jambinai (hypnotiserende noisy postrock uit Korea) op donderdag 5 juni in RASA, ondergronds (cultuur)festival Cultfest van 6 tot en met 8 juni in kelders en werven aan de Oudegracht, Overdreven festival met o.a. Stillwave, Falco Benz, StropStrikkers, Reazun op zaterdag 7 juni op de Cultuurstrip in Overvecht, de eerste A Lazy Sunday Afternoon van dit jaar met o.a. Jasper Mook bij De Klanksteen op het Tolsteegplantsoen en Terakaft (psychedelische woestijnriffs) op zondag 8 juni in EKKO en Festival Met hart en ziel, op 8 en 9 juni bij Fort Vechten met o.a. Camping, Sunday Sun, Project Bongo en The Brahms.