Fotoverslag: festival de Bestuiving

Gevarieerd festival wint het niet van het WK en het weer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto’s: Dinger Knoop ,

Festival de Bestuiving kennen we van de eerdere edities waarbij in één weekend in verschillende steden een eendaagsfestival werd georganiseerd. Naast het bieden van een podium aan muzikanten wil de organisatie de deelnemers helpen bij het creëren van een netwerk. Dit vierde editie van het festival is de meest ambitieuze tot nu toe: in plaats van eendaagse festivals in meerdere steden duurt het festival nu vier dagen en kent het meerdere locaties in één stad, Utrecht. We stuurden onze fotograaf op pad voor een fotoreportage.

Festival de Bestuiving is het paradepaardje van Pollination. Deze Utrechtse organisatie zet zich in om nog onontdekte artiesten een podium te bieden en wil diezelfde artiesten tegelijkertijd een netwerk aanbieden om met elkaar samen te werken. Bijvoorbeeld door elkaar aan optredens te helpen en elkaar te promoten. De gedachte daarachter is dat je samen sterker bent. DIT (Do It Together) noemen ze dit, een variant op DIY (Do It Yourself). Artiesten, bezoekers en andere betrokkenen bestuiven elkaar ('to pollinate') en helpen elkaar zo verder.

Op deze editie van het festival weden vier dagen lang alle kunstvormen en uitingen die Pollination te bieden heeft in de Utrechtse binnenstad gepresenteerd. Op diverse locaties, allemaal op loopafstand van elkaar, speelden zowel lokale, regionale als (inter)nationale artiesten. In combinatie met de andere kunstvormen uit het programma (van randprogramma durven we hier niet te spreken) resulteerde dat in een gevarieerd aanbod, vreemde samenwerkingen, onverwachte ontmoetingen en soms zinnenprikkelende ervaringen.

Zomaar wat impressies naast de vele optredens: instores in verschillende zaken rond de Voorstraat, een buikdansworkshop, kleine(re) optredens in Kapitaal (dat tevens als festivalhart fungeerde), kleine (semi-)akoestische optredens in de vorm van The Bakery sessions, je eigen ideeën voor festivaldocumentatie terugzien als fotoverslag via The Bakery's Beeldmachine en onverwachte samenwerkingen tussen een aantal festival-acts in Cross-Pollination. En wat vrij bijzonder is voor een festival op deze schaal: ALLOP Magazine maakte een festivalkrant met een verslag van de eerste twee festivaldagen, updates en verhalen over een aantal van de optredende artiesten.

Jammer voor dit sympathieke idee was wel dat er bij een behoorlijk aantal optredens maar weinig publiek was. Niet onwaarschijnlijk is dat het goede weer, de start van het WK en Woodlum festival (dat op zaterdag plaatsvond) daar een rol bij gespeeld hebben. En mogelijk is een programma van vier dagen ook iets teveel van het goede. Maar het kan haast niet anders of deze editie van de Bestuiving heeft ook weer allemaal nieuwe ideeën opgeleverd voor een eventuele volgende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gezien: festival de Bestuiving met Florian Wolff, Spotlight Kid, Mescaliner, Pepijn Spijkerman, Wave Zero On Eva e.a., donderdag 12 juni t/m zondag 15 juni 2014 @ diverse locaties, Utrecht