FC Amersfoort bezorgt eigen popcultuur een nieuw Thuis

Gratis en volledig Amersfoorts popfestival een groot succes

Tekst: Michiel van der Weerd & Joris Postulart / Foto's: Annemiek Haandrikman ,

Al jaren hadden ze het erover, de mannen van FC Amersfoort; een popfestival met alleen maar Amersfoortse namen. Een festival waarbij Amersfoort mag laten zien wat het aan talenten heeft. Op eerste pinksterdag was het zover. Amersfoort kreeg het FC Amersfoort Thuis festival en verslond het met de groots mogelijke gulzigheid.

Het is 12.59 als het festival van start gaat, een symbolische tijd want 1259 is het jaartal waarin Amersfoort haar stadsrechten verwierf. Het Eemplein loopt langzaam vol en beleeft zijn première als festivallocatie. Het festival is gratis. De faciliteiten zijn strak geregeld. De zon schijnt en het plein loopt vol. Terwijl DJ Hector Heclectic zijn plaatjes draait ontstaat er een fijne ambiance, waarin de honger van het publiek naar eindelijk weer een gratis, open popfestival in de stad bijna voelbaar is. Het festival wordt even later officieel geopend door de zichtbaar trotse wethouder Pim van de Berg; “Ik sta gewoon in het voorprogramma van Blaudzun!”. 

Spreekstalmeester en Amersfoortse hiphop-coryfee Diggy Dex verwelkomt namens FC Amersfoort het publiek, natuurlijk gekleed in een FC Amersfoort shirt, waarvan er later nog heel veel te zien zijn in de stad. De merchandise die op het plein te koop wordt aangeboden is namelijk twee uur na de start van het festival al uitverkocht. En dan het moment waarop de stad heeft gewacht; de muziek.

Blaudzun mag aftrappen. Hij toont het publiek wat hij de afgelopen jaren heeft geleerd tijdens zijn muzikale zoektocht. Blaudzun is uitgegroeid tot een artiest die steeds beter weet wat hij wil horen in zijn eigen nummers en dat kan construeren met zijn ruim bezette band. Hij toont zich de koning van de puls en muzikale beeldhouwer die laagje over laagje legt om het gevoel te vatten wat hij wil delen met zijn publiek. Met zijn muziek weet hij het publiek beet te pakken en creëert hij direct de sfeer die past bij een zomers popfeest. Wie halverwege het concert achterom kijkt ziet dat het Eemplein inmiddels helemaal vol is gelopen, een fraai beeld wat nogmaals bevestigt hoe hard Amersfoort dit soort evenementen omarmt.

Na Blaudzun is het de beurt aan wonderkind Jett Rebel. Hij maakt snel zijn doel duidelijk; “Wij willen jullie je nog lekkerder laten voelen dan je je nu voelt”. En daar slaagt hij fantastisch in. Ondanks dat je weet hoeveel talent deze jongen heeft en ondanks dat je ervan uit gaat dat hij gaat spetteren, overtreft hij een uur lang alle verwachtingen. Het rockt, het is sexy, het is helemaal samen met het publiek en het is muzikaal zo’n ontzettende goed optreden dat Amersfoort hier lang over gaat napraten. Jelte Tuinstra speelt met zo veel bezieling, wat overigens voor de hele band geldt, dat het onmogelijk is je hierbij niet lekkerder te voelen. De combinatie van de kwetsbare gevoeligheid van Tuinstra met een onweerstaanbare mix van rock and roll, funk en soul blaast het plein op. Samen zijn we stiekem verliefd geworden op Jett Rebel. Diggy Dex spreekt na afloop van misschien wel het beste optreden dat hij ooit op Amersfoortse bodem gezien heeft. Amersfoort is een je-had-er-bij-moeten-zijn-moment rijker.

De volgende Amersfoorts speler is Wudstik. Hij brengt met een stevige rockband om zich heen gevoelige songs. Hij heeft heel veel te brengen, waardoor hij het zichzelf erg moeilijk maakt om zijn boodschap over te brengen. Zijn mix tussen rock, r&b en hiphop en zijn Nederlandse teksten maken indruk, maar de juiste vorm bij de juiste inhoud lijkt nog niet gevonden te zijn wat afleidt. Wudstik toont zich muzikaal, zeer ambitieus en zeer gedreven en in staat de interactie met het publiek aan te gaan. Dat geldt ook voor Handsome Poets, die in het vroege avondzonnetje een geroutineerde maar goed ontvangen set neer weten te zetten, met als niet geheel onverwacht hoogtepunt het nummer 'Sky On Fire'. Dan is het alweer tijd voor de afsluiter van deze zonnige eerste editie van FC Amersfoort Thuis. Great Minds, met onder andere Amersfoortse hiphopheld Jiggy Djé, bedient de jeugd op haar wenken en doet de ouderen glimlachen. Great Minds brengt hiphop van een hoog niveau, waarbij de eerste rijen voor het podium haast continue springen. Bijzonder is dat ze naast een dj een gitarist hebben meegenomen, die helaas niet goed te horen is. Dat levert dan wel weer grappige beelden op.

Concluderend kunnen we niet anders dan zeggen dat deze editie zeker dient te worden opgevolgd. Een fantastische line-up, heerlijk weer en een strakke productie: FC Amersfoort Thuis had alles wat het lokale publiek nodig bleek te hebben, met als grote hoogtepunt de rock 'n' roll set van Jett Rebel. Het bleef, met vijf afterparties in de stad, nog lang onrustig in Amersfoort.

Gezien: FC Amersfoort Thuis, met Blaudzun, Jett Rebel, Wudstik, Handsome Poets en Great Minds, zondag 8 juni 2014 @ Eemplein