deBeschaving wil in 2015 tweedaags als Tour de France side-event

Utrechts festival wordt "partner van de Tour en daar zijn we hartstikke trots op"

Ingmar Griffioen ,

Of we 27 en 28 juni 2015 voor festival deBeschaving vast in de agenda willen zetten? Jazeker, het Utrechtse festival is vrij zeker dat ze in 2015 de eerste tweedaagse editie kunnen realiseren. Meer goede vooruitzichten: deBeschaving meldt side event te worden van het programma van de Tour de France, de wielerronde die dan de Grand Départ in Utrecht beleeft. Daarvoor moet het festival wel een week eerder plaatsvinden. Directeur Andre Baars vertelde in 3voor12 Radio dat de beoogde verdubbeling alles met de Tour te maken heeft en graag een item over dopingcontrole te hosten: "Lance Armstrong mag zo op het podium bij ons."

De vooruitzichten voor de jongste editie van deBeschaving verwaterden toen de gemeente Utrecht besloot dat het festival afgelopen zaterdag geen voetbal mocht uitzenden. Dus haalde deBeschaving het programma naar voren en sloot de deuren in de Botanische Tuinen van Utrecht een uur eerder. Daar heeft de belangstelling naar eigen zeggen niet onder geleden. 6500 aanwezigen konden volgens de organisatie 'genieten van een middag en avond vol livemuziek, creatieve uitbarstingen en wetenschappelijk experiment'. Naast headliners als Novastar en Eefje de Visser traden onder meer Jett Rebel, Thomas Azier, Chef'Special en Blaudzun op. De laatste zou zijn set besloten hebben met de woorden: ‘Bedankt deBeschaving, fuck you Gemeente Utrecht’.

Opgenomen als 'official side-event in het Grand Départ du Tour de France'
Volgens directeur Baars is de samenwerking met de Tour de France al in kannen en bidons en wordt deBeschaving als 'official side-event opgenomen in het Grand Départ programma'. "Daarmee zijn we partner van de Tour de France en daar zijn we hartstikke trots op. Het is fantastisch als je een samenwerking kan aangaan met 's werelds grootste sportevenement." Hij weet dat in de week voor de start "de hele stad volstroomt voor één groot feest" en hoorde voorspellingen tot 800.000 bezoekers.

Inhoudelijk moet het programma uiteraard nog helemaal vorm krijgen, maar Michiel Veenstra blikt graag vooruit en wil weten of een item over dopingcontrole er in zit? deBeschaving is immers een festival in het teken van muziek en wetenschap, dat plaatsvindt in de Botanische Tuinen van universiteitscentrum De Uithof en de Universiteit Utrecht als voorname sponsor heeft. Baars: "We gaan we het allemaal nog bedenken, maar het zou zomaar kunnen. Ik zie Lance Armstrong zo bij ons op het podium staan hoor."

Grote ambities van deBeschaving draaiden festival in 2008 bijna de nek om
De uitbreiding naar twee dagen heeft met de Tour de France te maken, maar het is ook geen geheim dat Baars grote ambities heeft. Hij werkte in 2008 samen met The Alternative aan een grote editie met onder andere Babyshambles, Mogwai en Kate Nash bij Vredenburg Leidsche Rijn. "We gaan richting Pinkpop en Lowlands. Daar ben ik apentrots op", zei Baars toen. Uiteindelijk werd zijn festival bijna meegezogen in het faillissement van The Alternative en moederbedrijf The Entertainment Group. Het leverde een hoop gedoe met de curator op, maar in 2011 was deBeschaving terug met nieuwe partners en op een nieuwe locatie. Voor de derde editie daar (in 2013) riep hij al dat "deBeschaving een meerdaags festival moest worden met camping en maximaal 10.000 bezoekers per dag."

In 3voor12 Radio zegt hij: "We moesten eerst uitverkopen voordat dat kon en de mensen hebben ons festival nu ontdekt." De 6500 bezoekers mogen volgend jaar twee dagen terugkomen naar De Botanische Tuinen, maar het lijkt er niet op dat ze mogen kamperen. Baars antwoordt op de vraag of er een camping komt: "We zoeken naar andere creatieve oplossingen voor overnachtingen." Belangstellenden kunnen hun suggesties kwijt op info@debeschaving.nl en de Facebook-pagina van deBeschaving. Diegene met de gouden tip mag niet alleen gratis langskomen: "Die zetten we ook nog op een voetstuk."

Luister het hele interview hieronder terug: