deBeschaving 2014 - deel 3

Verrassend aantal mensen verkiest festival boven WK

Tekst: Wilke Wittebrood, Fay Troost / Foto's: Sanne Lagerberg, Jerry van Vliet ,

Op zaterdag 5 juli staan de Botanische Tuinen van het Utrecht Science Park weer in het teken van festival deBeschaving. Een mooi programma vol kunst, wetenschap en muziek op een bijzondere locatie, dat niet alleen je oren en ogen in vervoering brengt, maar ook je brein. 3voor12/Utrecht was uiteraard aanwezig op dit jaarlijkse festival en deed verslag.

Town of Saints 
Wanneer men in de buurt van het Icarus-podium komt, neemt de behoefte om te dansen toe. De muziek van de Fins/Nederlandse band Town of Saints werkt aanstekelijk. De band combineert traditionele folk, gekenmerkt door het vioolspel van Heta Salkolahti, met moderne indierock. Half juni werd bekend dat vaste drummer Sietse Ros de band zou verlaten in verband met andere toekomstplannen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Town of Saints vandaag met een kersverse band op het podium staat. Hier is echter vrij weinig van te merken, want de bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld. "En nu is het tijd om heel hard te dansen. Hebben we daar zin in?" roept zanger Harmen Ridderbos. Het publiek reageert hierop enthousiast door de spanning van de naderende WK wedstrijd uit hun lichaam te dansen.

Blaudzun 
Blaudzun opent met het nummer dat een paar jaar geleden hun definitieve doorbraak betekende. Na de eerste tonen van 'Elephants' zit de sfeer er meteen in. Speciaal voor deBeschaving heeft zanger Johannes Sigmond extra muzikanten (“Extra toeters en blazers”) meegenomen. Speciaal voor Blaudzun heeft deBeschaving het tijdschema aangepast, zodat het concert is afgelopen vóór de wedstrijd Nederland-Costa Rica begint. Het helpt deels; tegen half 10 begint de leegloop van het oranje deel van het publiek.

Vooraf heeft Blaudzun deBeschaving een feestje beloofd. Die belofte wordt ingelost. Door de extra muzikanten is het allemaal net wat zwaarder en bombastischer aangezet. De sfeer op het podium is ook anders: losser, minder serieus. Veel sneren richting het WK en de gemeente Utrecht. Twee meisjes proberen al schreeuwend Sigmonds aandacht te trekken. De singer-songwriter pakt het roze, met hartjes beplakte papier van ze aan. “Wat zie je er goed uit vanavond”, leest hij voor. Tegen de tieners: “Vinden jullie dat? Je had me vanmorgen eens moeten zien!”

Hunting the Robot  
De headliners zijn naar voren gehaald, maar de rest van het programma loopt gewoon tot 23.00 uur door. Aan Hunting The Robot de oneervolle taak om het 3FM podium af te sluiten. Zelf kunnen ze de humor er nog wel van inzien. “Voordeel is dat we mogen uitlopen. De organisatie had zoiets van 'fuck it'! Jullie zijn toch al genaaid.” Die extra tijd wordt ingevuld met een prachtige cover van David Bowie’s 'Let’s Dance'.

De energie is er ook niet minder om, zowel bij band als publiek. Het afro-indierock trio trekt veel meer mensen dan verwacht. Zanger Elvin Usidame: "Ik dacht dat er vijf mensen zouden staan – die ik dan allemaal een knuffel zou geven."

Hunting The Robot is met stip de best geklede band van het festival. De bandleden dragen strak gesneden zwarte pakken. In combinatie met hun funky, dansbare muziek vormt dat een prachtig totaalplaatje. De Eindhovenaren kunnen terugkijken op een geslaagde show.

Gezien: deBeschaving 2014 met onder andere Town of Saints, Blaudzun, Hunting the Robot en vele anderen op zaterdag 5 juli 2014 Hunting the Robot @ Botanische Tuinen, Utrecht