deBeschaving 2014 - deel 1

De hemel breekt toch nog open

Tekst: Mike van Dooyeweert, Wilke Wittebrood, Joost van Beek, Fay Troost / Foto's: Gerard Kollaard, Sanne Lagerberg, Jerry van Vliet ,

Op zaterdag 5 juli staan de Botanische Tuinen van het Utrecht Science Park weer in het teken van festival deBeschaving. Een mooi programma vol kunst, wetenschap en muziek op een bijzondere locatie, dat niet alleen je oren en ogen in vervoering brengt, maar ook je brein. 3voor12/Utrecht was uiteraard aanwezig op dit jaarlijkse festival en deed verslag.

COPPERSKY
deBeschaving mag de wedstrijd Nederland – Costa Rica niet uitzenden tijdens het festival en dat betekent dat de organisatie heeft moeten improviseren. Zo mag COPPERSKY ineens het spits afbijten op het festival en staat het voormalige 3FM Serious Talent op te treden voor een handjevol mensen in de Atlas-tent. Hoewel COPPERSKY al behoorlijk wat energie in hun act stopt, moet het publiek duidelijk nog een beetje los komen. We zullen het maar houden op het vroege tijdstip, want het is een prima set van deze ‘band of brothers’. Aan het einde scandeert frontman Erik Zwart nog even zijn voorspelling voor de kwartfinale door de tent: ‘2-0!’.

The Silverfaces 
De bandleden van The Silverfaces zorgen met hun psychedelische bluesrock voor een waar retro-feestje op het Icarus podium. Op overtuigende wijze speelt het jonge viertal een set met nummers die doorspekt zijn met psychedelische muziekinvloeden; zompige klanken in de miezerregen. De bandleden zijn afkomstig van de Herman Brood Academie, de muzikantenopleiding die eerder acts als Mister And Mississippi afleverde. Leuk feitje: bassiste Sonya Vos is de zus van de Tangerine-broers.

Reazun 
Je kunt Reazun kennen als ‘die Franse rapper van Kyteman’, maar de Utrechter is meer dan dat. Hij bracht onlangs zijn eigen – overigens Nederlandstalige – plaat uit: Ik, Ben Hartman. Naast rapper is hij discussieleider, platenbaas, rechtenstudent en sinds afgelopen mei ook winnaar van deBeschaving-contest die Radio 3FM uitschreef. De prijs? Een plaats in de line-up, als openingsact van het 3FM Serious Talent Stage met een half uur speeltijd. “Wat kort naar mijn smaak”, vindt Reazun. “Ik had uren voor jullie kunnen spelen.”

Het moet toch een wrange bijsmaak geven dat Reazun het weer niet bepaald mee heeft: er trekt net een bui over het festivalterrein. De meeste festivalgangers zitten op dat moment nog thuis te wachten tot het opklaart. Zonde, want de rapper verdient een groter publiek dan het, in poncho’s gehulde, groepje dat de bui wél trotseert. Zijn teksten zijn origineel en geëngageerd, maar nergens zwaar. Het duurt niet lang voor zijn strakke, zomerse beats de aanwezigen ook aan het dansen krijgen (“Beschaving, vibe met ons mee!”). 

Chef'Special 
Chef'Special heeft inmiddels de nodige hits op zijn naam staan en dat is te merken: de Atlas-tent is goed gevuld. Frontman Joshua Nolet springt gretig in op deze drukte door zich tijdens de set enthousiast in het publiek te begeven. De band maakt een energieke mix van rock, rap en electronica die in deze tent zeker tot zijn recht komt. Aan het einde van de set neemt Chef’s Special gas terug en sluiten af met Top 40 hit ‘In Your Arms’.

Eveline Vroonland 
Eigenlijk is het een ondankbare taak om vanmiddag op de Talent Stage van 3FM te spelen. Terwijl Chef’Special in een uitpuilende Atlas-tent de laatste noten inzet, is het nog akelig leeg en nat voor het onoverdekte podium. “Hier is het te doen!” roept een vrolijke Eveline Vroonland dan ook voor aanvang van haar show. Gelukkig verruilt een deel van de festivalgangers de tent voor de open lucht, en komt gewapend met paraplu's en poncho's de Amersfoortse bewonderen. Vroonland deelt het podium slechts met een loopstation waarmee ze haar nummers laag voor laag opbouwt. Soms wordt een zanglijn of handclap live toegevoegd, maar het merendeel van de lijntjes heeft ze van tevoren ingespeeld. Zo verzorgt ze, na een druk op de knop, haar eigen backing vocals. Het opvallendste nummer van de set is de cover van Daft Punks 'Doin' it Right', dat een speels R&B-jasje krijgt aangetrokken. Vroonland is in haar element: bijna sensueel danst ze achter haar loopstation, haar ogen vaak gesloten. Haar armen reiken naar de hemel. Maar die wil helaas nog niet openbreken.

Marble Sounds 
“Tot in de halve finale”, zo sluit Pieter van Dessel van Marble Sounds zijn set af. Het is duidelijk: ook de op dit festival aanwezige zuiderburen zijn helemaal in de WK-stemming. Maar tijdens de set van Marble Sounds staan uiteraard de zo kenmerkende melancholische liedjes van de band centraal en die brengt de band met verve. Een kleine blazerssectie op het podium maakt de muziek helemaal af. Op een aantal nummers wordt Van Gessel bijgestaan door niemand minder dan Aino Vehmasto van The Secret Love Parade en - een tijdje - I Am Oak.

The Jezabels 
Als Chef’Special speelt, barst de circustent, waar podium Atlas zich in bevindt, bijna uit zijn voegen. De volgende act, The Jezabels, trekt lang niet zoveel publiek. Daar lijkt de Australische band zich echter niets van aan te trekken. Frontvrouw Haley Mary, een popperig meisje met een pagekapsel en een zwart colbert dat haar te groot is, lijkt de aanwezigen zelfs nauwelijks te zien. Ze danst zoals je danst als je na vier uur ’s nachts de Derrick bezoekt en gooit er ondertussen de ene heftige uithaal na de andere uit.

Tijdens de show lijken de vier bandleden zich in een soort trance te bevinden. Dankzij de loepzuivere stem van Mary, die steeds hoger opgestuwd wordt door gitaar en drums, word je daar als luisteraar vanzelf in meegezogen. Volgens het programmaboekje maken de Aussies ‘poprock met disco-invloeden’. Dat laatste zit hem vooral in de dansmoves van Mary, die rechtstreeks uit Grease lijken te komen. Tegen het eind van de show richt de zangeres dan tóch het woord aan het publiek. “Thanks for being here!” Daarna, een beetje zuur: “And good luck with the football.”

Op deBeschaving stuitert overigens nog een ander stukje Australië rond. Twee enorme kangoeroes maken de omgeving van Cirque de la Sciene onveilig. "We zijn The Jezabels achterna gereisd", verklaart er een. "En we bespringen bezoekers."

Bells of Youth
Op de 3FM Serious Talent Stage staan de vijf energieke, in vintage kleding gehulde, meiden van Bells of Youth. Zodra de band begint met spelen wordt het langzaam druk bij het podium. Bells of Youth combineert meerstemmige samenzang met semi-akoestische electrofolk. In maart kwam hun debuutalbum BOY uit, dat tot stand kwam door een crowdfunding campagne. Het publiek enthousiasmeren is dan ook een belangrijke taak van de band. Vanaf het eerste moment doen zij hier een poging tot. Echt enthousiast wordt het publiek niet. Slechts een enkeling reageert op de oproep van de band om mee te klappen. Toch blijft het publiek op haar plek wanneer het begint te regenen. Dit wordt dan ook beloond, want al snel breekt de zon door. Bells of Youth speelt krachtig en de meerstemmigheid is zuiver. Bij het nummer 'She Said/He Said' wordt hier en daar gedanst, maar de band weet het publiek niet mee te slepen in haar enthousiasme. De band sluit af met de woorden: ''Bedankt Utrecht. Als je met ons wil kletsen kan dat daar in de hoek. Als je te verlegen bent kan dat ook op Facebook. Groetjes.''

Eefje de Visser 
Een optreden in de Botanische Tuinen is natuurlijk een thuiswedstrijd voor Eefje de Visser. Eefje is een meisje uit de stad, en 'de stad' is dan ook een terugkerend motief in haar liedjes. Het aanzicht van Rotterdam doet haar verlangen naar verre oorden, zo zingt ze halverwege haar show. Het eerder gespeelde liedje 'De Stad' is een hoogtepunt binnen de set. Het nummer wordt lang uitgesponnen en afgebouwd totdat een deinende beat overblijft: Eefje de Visser op haar 'dromerigst'. Eefje en band spelen vandaag een degelijke set waarin de balans wordt opgezocht tussen oud en nieuw werk. Tijdens de laatste nummers wordt er wat meer op de heupen ingespeeld en begint het publiek voor het Icarus-podium voorzichtig te dansen. Tijdens haar leukste liedje, 'In Het Echt', wordt het tempo wat opgeschroefd. Het nummer blijkt een publieksfavoriet te zijn. Eefje heeft het naar haar zin, het publiek heeft het naar hun zin en de zon laat zich ook nog even zien.
 
Gezien: deBeschaving 2014 met onder andere Coppersky, The Silverfaces, Reazun, Chef'Special, Eveline Vroonland, Marble Sounds, The Jezabels, Bells of Youth, Eefje de Visser en vele anderen op zaterdag 5 juli 2014 @ Botanische Tuinen, Utrecht