Tien ‘kleine’ tips voor deBeschaving

O.a. COPPERSKY, Tommy Ebben, Eveline Vroonland en André Manuel

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Na al het gedoe over het wel of niet uitzenden van Nederland - Costa Rica zou je bijna vergeten dat er op festival deBeschaving ook nog muziek te horen is. Met Blaudzun, Jett Rebel, Thomas Azier en Eefje de Visser heeft het festival een paar mooie Nederlandse headliners die een sterke show kunnen verzorgen. Wij kijken wat er nog meer op het festival staat en tippen een aantal wat minder voor de hand liggende acts. Bands die je nu misschien nog niet kent, maar waar je volgens ons eigenlijk wel een kijkje zou moeten nemen.

COPPERSKY (Atlas Stage)
De muziek van COPPERSKY is geworteld in een Amerikaanse traditie van rauwe, met passie gespeelde indierock waarbij hardheid en liedjes elkaar afwisselen. Invloeden zijn dan ook vooral Amerikaanse indierock-bands zoals The Killers, The Replacements, The National en The Gaslight Anthem. Samen zorgen ze voor een geluid dat in een klein stadion niet misstaat. In december 2013 won de band de 3voor12/Utrecht Award voor meest veelbelovende artiest.

ReaZun (
3FM Serious Talent Stage)
ReaZun ken je misschien wel als de Franstalige rapper van Kytemans Hiphop Orkest. Voor zijn solo-album, waaraan hij de afgelopen jaren heeft gewerkt, is hij echter overgestapt naar het Nederlands. ‘Ik, Ben Hartman’ bevat een breed muzikaal spectrum met roots in de hiphop, is geproduceerd door Nav, gemixt door Delic (Opgezwolle) en kent gastrollen van onder andere Pax (The Kyteman Orchestra).

The Silverfaces (Icarus)
Net als Mister and Mississippi komen de leden van The Silverfaces van de Herman Brood Academie en bestaat de band uit twee jongens en twee meisjes. Maar daar houden de overeenkomsten wel op. The Silverfaces maakt namelijk psychedelische bluesrock met een hoofdrol voor het Fender Rhodes orgel. Denk aan de Raconteurs of Jack White. Allemaal goede ingrediënten voor een prima live-act.

Eveline Vroonland (3FM Serious Talent Stage)
Ze komt niet helemaal uit het niets maar de afgelopen maanden is het hard gegaan met de in Amersfoort woonachtige Eveline Vroonland. In 2012 maakte ze al indruk met het nummer ‘Safe and Sound’ waarbij zachte beats en haar geloopte eigen stem voor een onverwacht rijk en effectief geluid zorgen. Een optreden in DWDD doet de rest. Ook live slaagt ze er knap in om de aandacht van het publiek vast te houden.

Marble Sounds (Icarus)
Alleen al het noemen van Sparklehorse en Pinback als invloeden is prikkelend genoeg om bij Marble Sounds te gaan kijken. Gelukkig houden de rijke, melancholische liedjes van de Belgen zich ook op eigen kracht goed staande. Het nieuwe album Dear Me, Look Up werd uitgeroepen tot 3FM Album van de Week en ballad ‘Leave A Light On’ werd een klein hitje.

Bells of Youth (3FM Serious Talent Stage)
Bekijk eerst deze ingezonden brief van Bells of Youth op Noisey even. Gelezen? Dan kunnen we over naar de muziek: semi-akoestische electrofolk met meerstemmige samenzang. OOR noemde het vijftal al één van de grote beloftes van 2014, ze zijn 3FM Serious Talent en single 'She Said/He Said' doet het goed. En ja, ook live staat deze band zijn mannetje.

Tommy Ebben (3FM Serious Talent Stage)
Hoewel zijn hart bij de rootsy folkrock ligt gooide songwriter en gitarist Tommy Ebben het dit jaar over een andere boeg. Geïnspireerd door onder andere Bart Constant en Alt-J zijn er op zijn nieuwe album veel elektronische invloeden te horen, zonder dat zijn roots overigens helemaal zijn verdwenen. Zelf noemt hij het in een interview met ons een nieuw begin.

I am Oak (solo) (Cirque de la Science)
deBeschaving heeft ook een inhoudelijk programma dat zeker de moeite waard is. De nadruk ligt daarbij op de wetenschap. In de piste van Cirque de la Science hoor je over kunst en cultuur en verhalen uit alle hoeken van de wetenschap. Tussendoor kun je daar ook twee solo-shows zien van I am Oak, de folkband rond Utrechter Thijs Kuijken.

André Manuel (Rabostage)
Elke kans om André Manuel te zien grijpen we met beide handen aan. De Tukker Manuel analyseert en filosofeert en is nooit te beroerd om de mensheid te laten weten wat hij van de wereld vindt. Op deBeschaving laat hij zien van vele markten thuis te zijn: liedjes, fragmenten van zijn theatershows, columns, etc. Hij doet een soort van ‘best of’ van zijn band Fratsen, de voorstelling ‘Goeie Tukkers Zijn Geen Motherf*ckers’ en de muzikale roadtrip Het Lied. Niet te missen. Fun fact: Manuel is te horen op ‘Zandloper’, één van de tracks van het nieuwe album van Typhoon.
 
WhoMadeWho (Icarus Stage)
Het Deense trio WhoMadeWho maakt experimentele popmuziek met invloeden uit zowel dance als punk. Niet de meest voor de hand liggende combinatie misschien (hoewel T. Raumschmiere?) maar zeker één die werkt. De band heeft het podium gedeeld met genregenoten als Daft Punk, Soulwax, Hot Chip, Justice and LCD Soundsystem. Live schijnt het er nog net iets wilder aan toe te gaan. Na Alt-J een paar jaar geleden de band waar iedereen na het festival over praat?

Te zien: festival deBeschaving met o.a. Blaudzun, Jett Rebel, Eefje de Visser, The Jezabels en bovenstaande artiesten, zaterdag 5 juli 2014 (12.00 - 23.00 uur) @ Botanische Tuinen, Utrecht

Het (aangepaste) blokkenschema
vind je hier en inluisteren doe je met deze Spotify-playlist