Geslaagde deBeschaving ondanks WK-perikelen

“Ik kijk moe maar voldaan terug op deze editie”

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Het is een ingewikkelde week geweest voor de organisatie van deBeschaving, maar Bow Evers, sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de marketing rond het festival, kijkt vooralsnog tevreden terug op de editie 2014. “Ik ben moe maar voldaan. Ik heb gezien dat veel mensen heel gelukkig over het terrein hebben gelopen. Nu is het afwachten hoe het gaat met de bezoekers en het voetbal. Het is een vreemde ontknoping die ons is toebedeeld.”

De afgelopen week heeft Evers zich ingezet om de WK-kwartfinale tussen Nederland en Costa Rica op groot scherm te mogen uitzenden tijdens het festival. Helaas, zag de burgemeester het niet zitten en dat betekent dat het voetbalminnend festivalbezoek iets vroeger afhaakt. “Ik begrijp dat er meer bezoekers richting uitgang gaan dan richting andere areas, maar ja, het is iets waar ik geen invloed op heb. Voetbal maakt wat los in de mensen. We hebben tot het uiterste gestreden om te voldoen aan de wensen van de bezoekers. Dat het niet is gelukt, is heel vervelend.” 

Verder liep het programma met de regen als enige andere uitdaging volgens Evers als een trein. Zelf had hij wel iets meer spannende internationale acts willen hebben; acts als Alt-J bijvoorbeeld, die het festival een aantal jaar geleden programmeerde. “Van die spannende bands die nu aan het opkomen zijn. Dit jaar is het niet gelukt om zo’n act bij SXSW vandaan te vissen.” 
 
Dit jaar werd het festival voor de vierde maal gehouden in de Botanische Tuinen op de Uithof in Utrecht. “Het festival is alleen al magisch vanwege de locatie. Sinds we hier zijn begonnen, heeft deBeschaving een diepere laag gekregen. Het programma komt beter tot z’n recht op een plek als deze, met al die bijzondere hoekjes. Deze plek prikkelt je om op avontuur te gaan, het is labyrint dat je soms niet helemaal kunt overzien. Hier kun je in veel hoekjes van het terrein allemaal dingen ontdekken. Je ziet hier ook geen plastic afval op de grond liggen. Mensen lopen hier echt rond van: ‘wauw, dat we hier mogen lopen!’.” 
 
Evers verklapt alvast dat het festival volgend jaar ook een onderdeel zal worden van de Tour de France, die volgend jaar door Utrecht trekt. Verder is er nog altijd de ambitie om van deBeschaving een tweedaags festival te maken. “Dit jaar zijn we niet uitverkocht, omdat voetbal roet in het eten gegooid heeft, maar het was wel zeer geslaagd en super druk. Zo druk dat je misschien moet gaan kijken naar de mogelijkheid om het festival te spreiden over twee dagen.” Evers wil nog niet ingaan op het hoe en wat. “Dat blijft nog even geheim, maar we komen er vanzelf mee naar buiten.” 
 

Gezien: deBeschaving 2014, zaterdag 5 juli 2014 @ Botanische Tuinen, Utrecht