The Happy Few maakt GoPro-videoclip The Happy Few maakt GoPro-videoclip

'Best gĂȘnant als je erachter komt je dat je tegen jezelf staat te lullen'

, Tekst: Lotte van Leengoed / Video: The Happy Few

The Happy Few maakt GoPro-videoclip

'Best gĂȘnant als je erachter komt je dat je tegen jezelf staat te lullen'

Tekst: Lotte van Leengoed / Video: The Happy Few ,

Vlak voordat Club 3voor12/Utrecht in oktober begint, heerst backstage lichte paniek. Joep Geevers van The Happy Few staat met trillende handen aan een GoPro camera te pielen. Het ding weigert dienst. En dat terwijl ze al de hele dag aan het filmen zijn voor een video, waarin een dag door de 'ogen' van Joep te zien zal zijn. "Terwijl wij onze soundcheck deden, werd ook aan het licht gewerkt. Dan wordt het warm op het podium. Kennelijk was de GoPro daar gevoelig voor, want voor de show kregen we 'm niet meer aan."

De GoPro camera heeft na extreme sports ook de muziekwereld bereikt. Er verschijnen steeds meer videoclips die met een GoPro geschoten zijn. De camera biedt de mogelijkheid om vrij gemakkelijk vanuit een first person perspectief te filmen. Dit bracht The Happy Few op het idee vanuit dit perspectief een dag uit het leven van frontman Joep in beeld te brengen. Joep: "Dus niet alleen de show, maar het hele gedoe van inpakken, uitpakken, opbouwen, afbreken en rondrijden. Het is eigenlijk een clip geworden die ik graag aan mezelf had willen laten zien toen ik klein was." Joep wilde zoveel mogelijk in documentaire-stijl filmen: "Dus geen shots zonder GoPro, geen enkel shot waarin ik zelf te zien ben en geen geënsceneerde shots. Ik heb die camera op mijn hoofd gezet en heb daar de hele dag mee rondgelopen."

De afgelopen twee jaar heeft The Happy Few al hun energie gestoken in het debuutalbum The Alarmingly Unstable. Op dit moment wordt de plaat gemasterd en worden plannen gesmeed voor de release. Joep: "Nu wij als opkomende band van het artiestenleven mogen proeven, wilde ik een realistische 'dag-uit-het-leven-van' laten zien.” Joep is erg gefascineerd door filmpjes van bands achter de schermen." Het lijkt alsof artiesten voor een show uit het niets ontstaan en daarna ook weer verdwijnen, maar elk moment dat je zelf leeft, leven zij ook. Wat doen ze dan precies? Hoe ziet dat leven eruit? Wat doen ze op zo’n dag?" De band besloot voor de video de dag van hun optreden bij Club 3voor12/Utrecht te filmen. Joep: "De video start als ik van mijn werk thuiskom en neemt je vervolgens mee de oefenruimte in en het podium op, om ‘s nachts weer thuis te eindigen. Het zijn ongeveer tien uur die je in een paar minuten voorbij ziet schieten. Het enige dat je nadrukkelijk niet in de clip ziet, ben ik. De aftiteling is daarbij geen uitzondering."

Het filmen was een ervaring op zich. "Mensen reageren heel verschillend op de camera. Sommige ontmoetingen voelen heel natuurlijk aan, terwijl anderen recht in de camera staren. Zelf vergeet je na een half uur dat je die camera op hebt, wat gênante momenten oplevert als je met z´n drieën aan het editen bent en je er achter komt dat je tegen jezelf staat te lullen." Voor niet-muzikanten is met name het perspectief vanaf het podium nieuw. Toen alleen de show zelf nog gefilmd moest worden, hield de camera ermee op. "Met behulp van de magic hands van een 3voor12-medewerkster kregen we er gelukkig nog net op tijd leven in."

Joep heeft al een idee voor een volgende video: "Het lijkt me leuk om de rol van publiek en artiest eens om te draaien. Een zaal vol muzikanten die een show speelt voor een handjevol mensen op het podium. En dat die artiesten tussen de nummers door nog klappen ook."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht