Nachtbrigade Winterparade verdubbelt capaciteit Nachtbrigade Winterparade verdubbelt capaciteit

Amersfoorts collectief Kultlab breidt uit in alle opzichten

, Tekst: Joris Postulart / Foto: Kees van Kesteren

Nachtbrigade Winterparade verdubbelt capaciteit

Amersfoorts collectief Kultlab breidt uit in alle opzichten

Tekst: Joris Postulart / Foto: Kees van Kesteren ,

Heel Amersfoort kent hun evenementen; van Gluren bij de Buren en de Winterparade tot BEA en Into The Woods. Het nog steeds jonge collectief Kultlab blijft groeien en barst zowel van de energie als zelfvertrouwen. Up next: een flink uitgebreide editie van Nachtbrigade Winterparade. “We verdubbelen de capaciteit, het is nu echt een festival.”

Hun nieuwe kantoor in centrum Amersfoort delen ze met Jiggy Djé's hiphoplabel Noah's Ark. Een stap voorwaarts, die past bij de groei die Kultlab momenteel doormaakt. Hun evenementen verkopen standaard uit en groeien elk jaar. De nieuwste uitdaging is een flink vergrootte versie van Nachtbrigade Winterparade. “Dit is uniek, nog nooit gebeurd,” vertelt organisator Siep Stronks vol enthousiasme. “Het wordt een groot indoor winterfestival, twaalf uur lang, van één tot één. Vorig jaar hadden we maar twee twee area's (De Kelder en Rohm & Haas-Fabriek, red.), dit jaar hebben we met de naastgelegen voormalig Prodentfabriek een jakker van een loods erbij en verdubbelen we de capaciteit naar 2.500 man.” Evenementenorganisatie Het Klassiek gebruikte met oud en nieuw al een hal van de oude fabriek, Kultlab gebruikt een andere loods. Ook De Kelder neemt na de zomer haar intrek in deze fabriek, die voortaan door het leven zal gaan als De Nieuwe Stad. Stronks: “We gaan deze fabriek ontmaagden. Je ruikt de tandpasta nog. Voordeel dus als je uit je mond stinkt en een meisje wilt zoenen, haha.”

“Muzikaal zal er vooral lekkere techno zijn in de Prodent-hal,” vult mede-organisator Paul Niezen aan. “De Rohm & Haas is vooral gericht op house, in De Kelder focussen we op lokaal talent. We proberen het breder te trekken dan eerdere jaren. Zo hebben we grote namen als Alexander Kowalski en Nathan Fake dit jaar kunnen halen.” Zoals we van ze gewend zijn barst het trio, naast Paul Niezen en Siep Stronks gecompleteerd door Sijmen Stronks, ook van de ideeën voor decor en randprogrammering. Bovendien is men volop bezig om de agenda van Amersfoort voor de rest van het jaar in te vullen: voormalig koninginnennacht-feest BEA krijgt een koningseditie en de ideeën voor eet- en bierfestivals vliegen over tafel. Andere banen, voorzover men deze nog had, zijn inmiddels opgezegd. 2014 wordt het jaar van Kultlab en Amersfoort.

Te zien: Nachtbrigade Winterparade met o.a. Nathan Fake, Weval (live) & The Benelux, 15 maart 2014 @ De Nieuwe Stad, De Kelder en Rohm & Haas.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht