Eefje de Visser maakt Utrechtse Song van 2013

‘Mensen kunnen hun eigen verhalen erin kwijt’

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Het mag bijna geen verrassing meer heten: album Het Is van Eefje de Visser werd het afgelopen jaar geprezen in menig jaaroverzicht. Na het tellen van de stemmen voor de Top 030 van 2013, blijken de liedjes van Eefje ook nu weer ongekend populair te zijn. Op ‘In Het Echt’ zijn de meeste stemmen uitgebracht en daarmee krijgt dit nummer het stempel ‘Utrechtse Song van het Jaar 2013’. In de top drie van de Top 030 zijn verder ook Bodypolitics en Pioneers Town te vinden.

Pioneers Town is een band uit Veenendaal, die dit jaar zijn debuut-EP Épileptique heeft uitgebracht. Hiervan is het ook het nummer afkomstig dat op nummer 3 is geëindigd in de Top 030: ‘Stay For A While’. “We hadden zelf eigenlijk niet echt verwacht dat we zo hoog in de lijst zouden komen”, zegt zanger en gitarist Tristan Klumpenaar. “We hebben de verkiezing ook niet echt gehyped. Maar ik denk dat mensen op ons stemmen omdat we hebben opgetreden bij De Wereld Draait Door en 3FM.”

“De muziek voor ‘Stay For A While’ was er eigenlijk al, ik ben er als zanger later bij gekomen”, zo vertelt Klumpenaar. “Ik heb uiteindelijk mijn eigen toepasselijke tekst geschreven bij de muziek. Het is een nummer met veel ska-invloeden, ik denk dat veel mensen dat aanspreekt. Het is sowieso het meest dansbare nummer van de EP.” De komende tijd gaat Pioneers Town veel optreden. “We gaan ook een album opnemen en er komt ook een videoclip aan. De ideeën zijn er. We gaan hard werken.”

Eefje de Visser won in december al een 3voor12/Utrecht Award voor haar album Het Is. Daarnaast kwam het album ook voor in menig jaarlijstje. Toch zag De Visser de uitverkiezing van ‘In Het Echt’ tot Song van Jaar niet aankomen. “Ik ben er niet zo goed van op de hoogte welke prijzen er allemaal te winnen zijn aan het einde van het jaar, dus alles wat ik nu win is een verrassing. Het is wel leuk om te weten dat mijn muziek gewaardeerd wordt door het publiek.”

De Visser vindt het lastig om te zeggen wat mensen zo aanspreekt in haar muziek. “Waar ik zelf altijd naar op zoek ben, als ik dingen schrijf, is dat de sfeer aansprekend is en dat de melodie fijn is. Ik ben daar heel erg op gericht. Ik hoop dat mensen dat er ook in horen; sfeervolle, melodieuze muziek. Het persoonlijke in mijn teksten zal mensen ook aanspreken, denk ik. Mensen kunnen er ook vaak hun eigen verhalen in kwijt.”
 
“Ik heb best wel moeten puzzelen met ‘In Het Echt’, qua arrangement en geluidjes. Dat hoor je er volgens mij ook wel aan af. Verder denk ik dat iedereen er zijn eigen invulling aan moet geven.” 

Eefje de Visser staat op 17 en 18 januari op Eurosonic en Noorderslag. Deze optredens vormen de opmaat voor haar voorjaarstour door Nederland en België.

Hieronder de complete Top 030:
 
1. Eefje de Visser – In Het Echt
2. Bodypolitics – Those Fears Are Useless
3. Pioneers Town – Stay For A While
4. Close Up – Cold War Affair
5. The Maureens - Outta Sight
6. Kensington – Home Again
7. Thijs Heij - Als Iets In De Knoop Zit, Maak Er Dan Niet Nog Een Knoop In
8. Overdwars - No One Kneels
9. My Blue Van – Bumpy Road
10. Mary Fields - Cutting-Edge Cars Are Like Electric Razors
11. Counter Jib  - Never good enough
12. Krayons - Colours
13. Lukas Batteau – Cannonball
14. Wooden Saints - What If The Parachute Won't Hold
15. Knalland – A Life Anew
16. The T.S. Eliot Appreciation Society - The Dreadnought Hoax
17. Valour Up Twice – Kill Your Darlings
18. Mister en Mississippi - See me
19. Mike Luck - Cityscape
20. Going Barefoot - Come Back To Stay
21. Erny Green – De Nacht
22. Life's To Short For Us - Everything's Fine
23. SPENK. – Brace Yourself
24. Gardenfest - Lick My Frog
25. Orlando - Show Me where the Bullets Go
26. La Corneille - The Light Brigade
27. Adam & the Relevants - Live Forever
28. Most Unpleasant Men – Hole In The Ground
29. Rachel Louise - Happiness
30. Aafke Romeijn – A2


Luister ook naar de  Top 030-uitzending van 3voor12/Utrecht Radio.