Diggy Dex verplettert De Kelder tijdens cd-presentatie
 Diggy Dex verplettert De Kelder tijdens cd-presentatie


Release party in hometown Amersfoort maakt grote indruk

, Tekst: Michiel van de Weerd / Foto's: MartinJan Gaasbeek

Diggy Dex verplettert De Kelder tijdens cd-presentatie


Release party in hometown Amersfoort maakt grote indruk

Tekst: Michiel van de Weerd / Foto's: MartinJan Gaasbeek ,

Diggy Dex behoort al tien jaar tot de top van de Nederlandse hiphopscene. Hij was onderdeel van de mythische formatie D.A.C. waarna hij solo ging, met succes. In het poppodium van zijn woonplaats Amersfoort presenteert hij zijn nieuwe plaat Do it yourself. Dit is de start van een tour, waarin hij Nederland gaat laten zien wat zijn plek is.

Poppodium De Kelder is nog vrij leeg als het voorprogramma begint. De sympathieke, Tilburgse rapper Timmietex, met live gitarist, zangeres en vaste producer Ben Jur aan de draaitafel, mag het publiek opwarmen. Hij opent met het nummer 'bekende gezichten' van de gelijknamige plaat die hij oktober vorig jaar voor het eerst aan het publiek liet horen. Het publiek reageert wat gelaten, op enkele fanatiekelingen na. Het publiek is er voor Diggy en heeft geen zin daar op te moeten wachten. Timmietex laat een prettig in het gehoor liggende mix horen, van oldskool rap tot meer commerciële nummers met hier en daar toffe breaks.

Dan de aankondiging van Diggy Dex; de zaal is vol en iedereen stroomt naar het podium. Het nummer 'leeg' wordt gestart, er zijn live drums en dj DNS gaat achter de draaitafel staan. Dan komt Diggy Dex op, geflankeerd door MC Daan Rijkers. Van 'leeg' wordt geschakeld naar 'beter dan alleen' dat er gelijk inhakt. De zaal is binnen drie seconden opgewarmd en meteen gaan de handen de lucht in. Diggy toont zich meester van de performance. Handig rijgt hij de nummers aan elkaar, zonder al te veel tijd te besteden aan gelul of ellenlange gooi-je-handen-in-de-lucht-en-zeg-me-na intermezzo’s zoals we die vaak zien. Diggy wil tonen waaraan hij heeft gewerkt, brengt zijn muziek en verovert het publiek. Het nummer 'lompe boer' eindigt met een tempoversnelling en lekkere drumsolo, de zaal gaat inmiddels flink los.

Knap is dat Diggy de energie constant weet vast te houden. Ook tijdens het eerste, meer introverte nummer 'Cirkels,' laat hij zien dat hij weet waar hij over rapt, dat het persoonlijk mag zijn. De 33-jarige Diggy ("ja jongens, ik ben een oude lul") weet waar hij staat en deelt dat. In een korte speech vertelt hij over tijden dat The Box nog bestond, over waar hij vandaan komt, en over D.A.C. en over zijn vorige platen. Diggy gaat door met het prima geregisseerde optreden, nodigt zijn vrienden uit op het podium en performt samen met onder andere Wudstik

Het is belangrijk voor Diggy Dex dit moment te delen met wie hij lief heeft. Hij brengt een ode aan zijn vriendin met het intieme 'liever,' waarbij een magisch aanstekers-in-de-lucht momentje ontstaat. Hij haalt mensen uit het publiek (zijn ouders?) het podium op. Hij opent een fles champagne en laat de fles rondgaan in de zaal. Als afsluiter van zijn set speelt hij 'do it yourself' om daarna een toegift te doen, waarbij iedereen die deze avond op het podium gestaan heeft terug mag komen. Diggy laat het publiek op de grond zitten om vervolgens tegelijkertijd op te springen en tovert glimlachen op de gezichten in de zaal.

Diggy Dex heeft Amersfoort laten zien dat de stad trots mag zijn op deze begenadigde performer. De muziek van zijn nieuwe plaat staat live als een huis, en Diggy toont een breed spectrum van kwetsbaar en introverte songs tot harde dansbare tracks, wat leidt tot een heerlijke hiphop-trip.

Gezien: cd presentatie Diggy Dex, zaterdag 25 januari 2014 @ Poppodium De Kelder, Amersfoort

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht