Kort Utrechts Popnieuws Week 9

Counter Jib, Capgras, Bart van der Lee, Black Oak en meer

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een bomvolle editie met nieuws over Counter Jib, Capgras, Bart van der Lee, Black Oak en meer.

Primeur: Counter Jib brengt videoclip voor ‘Dissonance’ uit
Counter Jib bracht eind oktober 2013 hun depuut-EP uit met vijf beukende rocknummers. De drie mannen zijn inmiddels hard aan het sleutelen aan hun eerste album dat in september van dit jaar zal verschijnen. Naast het maken van het album (waar je hen nog bij kunt sponsoren) hebben de drie heren nog genoeg energie over, dus hebben ze tussendoor ook nog even een DIY-videoclip gemaakt voor ‘Dissonance’. Een no-budget-clip met enkel een GoPro-camera en hun vaste oefenbunker als middelen. Morgen gaat de videoclip officieel in premiere, maar 3voor12/Utrecht krijgt alvast de primeur. Bekijk vooral ook het making-of-verslag dat we eerder al maakten.

Capgras releast gelijknamige EP
Capgras stond afgelopen jaar in de finale van bandwedstrijd Clash of the Titans. Dat betekent echter niet dat het een beginnende band is. Capgras bestaat uit een rare combinatie van ervaren muzikanten: zangeres Sophie Platenkamp (Sophie Veline), Emiel Schaap (Daybroke, San Andreas), Ruben van Wiggen (The Fudge), Artur Dijkstra (Bodypolitics, Furistic) en Erik van Ittersum (Trip Trigger). De band maakt muziek die ergens tussen triphop (Massive Attack, Portishead) en alternative (Radiohead, Kashmir) in zit. Zelf noemen de bandleden hun muziekstijl GrimmPop. Vrij snel na het ontstaan van de band is in 2012 de debuut-EP verschenen, destijds alleen voor promo-doeleinden. Door de goede reacties en na het perfectioneren van de live-kwaliteiten, besluit de band dat de EP meer is dan promotiemateriaal. Daarom brengt Capgras de EP op 7 maart nog een keer uit, nu officieel. Vanaf 6 maart is de EP te vinden op iTunes, Spotify, Deezer en alle digitale muziekwinkels. Voor nu is de EP Capgras al gratis te downloaden via bandcamp. Live bekijken kan ook; Caspgras doet vier releaseshows, waaronder één in ACU op 7 maart.


Gaudeamus Muziekdag #3 in teken van piano en voorstelling van Daisy Bell en Ensemble Gending
Op zaterdag 29 maart vindt de derde editie van de Gaudeamus Muziekdag plaats in RASA te Utrecht. Opvallende talenten uit het Nederlandse hedendaagse muziek- en jazzimprovisatiecircuit treden op. Deze editie staat in het teken van de piano en haar vele klankmogelijkheden die gepresenteerd worden door de pianisten Laurens de Boer (Percussive Piano), Kaja Draksler (The Lives of Many Others) en Saskia Lankhoorn (Chords & Cables). In de avond kun je terecht voor de multimediale double bill DARKNESS door Dyane Donck, Daisy Bell en Ensemble Gending. Avantgarde electropoptrio Daisy Bell en Gamelanensemble Gending zijn momenteel samen op tournee met DARKNESS waarin experimentele popsongs vol bijtende elektronica versmelten met het fascinerende bronzen geluid van de gamelan. De Gaudeamus Muziekdag #3 wordt afgesloten met de buitenissige popbands F*, FETTER en Cast Glass. Het middagprogramma begint om 14.00 uur, het avondprogramma om 20.00 uur. Vanaf 18.30 uur is er de mogelijkheid voor een diner. 

bitebits releast niet één maar twee EP’s
We waren behoorlijk onder de indruk van de show van bitebits op de oktober-editie van Club 3voor12/Utrecht. Maar behalve een wat ouder album was er niet veel van hem online te vinden. Daar komt nu vernadering in: in de komende week verschijnen er twee EP’s. Op 1 maart verschijnt de CRSH EP en op 1 april de RIISE EP. Beide EP’s staan in het teken van rampspoed vs. succes. Sander Klijn verwoordt het mooi als hij zegt: “some people tend to classify it as "indie-electronica". I'd say it's music some people dance to.” Vanaf de release-datum zijn de EP’s te vinden op zijn bandcamp- of soundcloud-pagina.

Bart van der Lee in jouw huiskamer?
Na zijn clubtour zou je Bart van der Lee zomaar in je eigen huiskamer kunnen vinden. Van april tot en met juni gaat hij namelijk op huiskamertour met zijn nieuwe album Ballads For The Heathens Or Dying. Met zijn verhalende teksten, persoonlijke onderwerpen en ingetogen nummers komt Van der Lee bij jou langs. Hier is wat je moet doen: regel een woonkamer, atelier, tuin, patio, kelder, zolder of iets dergelijks die ruimte biedt voor live-muziek en publiek. Nodig 15 – 50 vrienden, familie, kennissen uit om dit samen mee te ervaren. Stuur voor meer informatie een e-mail naar Martijn Mannak.
 


Hamertje Tik – Home EP
Zaterdag 22 februari presenteerde Hamertje Tik zijn EP Home in OT301 in Amsterdam. Kon je daar niet bij zijn? Streamen kan nu ook:
 


Black Oak EP + video
Vorige week berichtten we al over Black Oak, de mooie samenwerking tussen I am Oak en The Black Atlantic. De geestverwante songwriters doken twee keer de studio in voor "de meest intuïtieve schrijfsessie ooit" en namen samen twee nummers op. De split (10” vinyl) op Snowstar telt verder twee nieuwe individuele nummers en twee covers van elkaar. ‘Rove’, één van de samenwerkingen, heeft nu ook een video.
 

Inschrijvingen Kei van Amersfoort 2014 geopend
Ook in 2014 is er weer een editie van de Kei van Amersfoort, de bandstrijd van Amersfoort. De wedstrijd bestaat net als vorig uit drie voorrondes en een finale in poppodium De Kelder. De editie van vorig jaar is gewonnen door Project Bongo dat een paar maanden later ook De Utrecht Popprijs won. De winnaars van De KVA 2014 stromen automatisch door naar de halve finale van De Utrecht Popprijs. Voorrondedata zijn vrijdag 4, zaterdag 12 en zaterdag 19 april (als onderdeel van Per Expressie’s Kultjurloop). Startende bands/acts uit Amersfoort en omstreken mogen meedoen met De Kei van Amersfoort. Bands kunnen zich vanaf nu aanmelden via het formulier op de website van podium De Kelder

Aafke Romeijn maakt haar rapdebuut
Dat Aafke Romeijn wat met hiphop heeft was al te horen op haar laatste album CHIN.IND.SPEC.REST. Daarop wordt echter nog niet gerapt. Inmiddels heeft Romeijn wel haar rapdebuut gemaakt, ze doet mee op de track ‘Lange weg naar huis’ van De Nuance.


Arts the Beatdoctor – Lazy Thunder Remixes

Arts the Beatdoctor heeft een aantal tracks van zijn Lazy Thunder EP laten remixen door Kidkanevil, Julien Mier, Bastard Sugar. En omdat hij het ook zo leuk vindt heeft Arts zelf ook nog één van zijn tracks onder handen genomen. Het resultaat is te vinden op bandcamp.