Kort Utrechts Popnieuws Week 8

The Apologist, Hamertje Tik, J.A.E., Casper Adrien, Black Oak en meer

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een bomvolle editie met nieuws over The Apologist, Hamertje Tik, J.A.E., Casper Adrien, Black Oak en meer.

The Apologist releast derde single
De Amersfoortse rockband The Apologist is al een aantal weken druk in de studio. Afgelopen week hebben we een eerste voorproefje gekregen van (hopelijk nog meer in de vorm van) nieuwe single 'Cyanide'. Samen met voorgangers 'The Lesser Gods' en 'Wasted Time' heeft The Apologist drie songs bij elkaar geschreven die samen een kekke EP zouden vormen.

Nieuwe clip en releaseshow voor Hamertje Tik
Op zaterdag 22 februari presenteert Hamertje Tik zijn nieuwe EP Home tijdens de Dutch Bass Night in het Amsterdamse OT301. Hier alvast de clip voor 'Sleepless Nights'. Binnenkort hebben we nog meer leuk nieuws over Hamertje Tik!

Valentijnstrack van J.A.E.
Vorige week kwam J.A.E. samen met StropStrikkers met een nieuwe clip en op Valentijdag bracht hij een nieuwe solo-track uit: het door Johnnie Baco geproduceerde 'MF jou en je bitch'. Zaterdag 1 maart presenteren de StropStrikkers overigens het nieuwe album Tabula Rasa in Tivoli de Helling.

Rondje nieuwe clips
Ook zijn er afgelopen week nieuwe clips verschenen van Aafke Romeijn ('Terecht II')

en Marten de Paepe ('Better Go').

Solowerk van Casper Adrien
Na een paar jaar in allerlei projecten gespeeld te hebben (Lorrainville, Knalland en Oh, Brave Wide Eyes om er maar een paar te noemen) gaat Casper Adrien terug naar zijn roots: gitaar en stem. In maart duikt de Utrechtse muzikant de studio in om het vervolg op te nemen van zijn in 2010 uitgebrachte EP To Save a Fish from Drowning. Dit doet hij samen met producer Brian Esselbrugge, met wie eerder ook de EP van Oh, Brave Wide Eyes werd opgenomen. Daarnaast doet Adrien eind maart tijdens een gezamenlijke huiskamertournee met Bas Kragt Frankrijk en Estland aan. Als eerste aanzet van zijn aankomende plaat heeft Casper de nieuwe song 'Sparrows' online gezet inclusief een in Kanaleneiland opgenomen live versie.

Utrechtse kroegen toneel van Café Theater Festival
De Utrechtse binnenstad staat in het weekend van 7, 8 en 9 maart weer in het teken van locatietheater tijdens de elfde editie van het Café Theater Festival (CTF). Onder de slogan Het CTF brengt je naar een hoogtepunt zijn in 26 Utrechtse cafés gratis voorstellingen te zien van veelbelovende theatermakers. Zowel argeloze passanten en stamgasten als cultuur- en festivalliefhebbers worden getrakteerd op alles wat theater kan zijn: plezier, ontroering en verbazing. Het festival wordt geopend met de succesvolle voorstelling Carnavalskinderen van muziektheatergroep CLUB GEWALT, die vorig jaar tijdens het festival de gedeelde Eerste Vakjuryprijs in ontvangst mocht nemen. Muziektheater is slechts een van de vele theatervormen die tijdens het festival de revue passeert. Van teksttheater tot opera, van mime tot maskertheater: het CTF brengt het naar de kroeg. Het volledige programma is te vinden op www.cafetheaterfestival.nl.

Ode voor de liefde en protest tegen homohaat
De Utrechtse singer-songwriter Florian Wolff heeft samen met Qeaux Qeaux Joans een lied gemaakt als ode voor de liefde en als protest tegen homohaat.

Nieuwe single van Thijs Heij
Thijs Heij speelt toetsen bij Erny Green maar is als solo-artiest nog actiever. Heij is bezig met nieuw materiaal dat waarschijnlijk na de zomer van 2014 uit zal komen. Hier is alvast een voorproefje in de vorm van single 'Achter In De Slijterij'.

I am Oak en The Black Atlantic releasen split EP Black Oak
Op 24 februari verschijnt Black Oak op Snowstar Records, een split EP op 10" vinyl van Geert van der Velde (The Black Atlantic) en Thijs Kuijken (I am Oak). Volgens het persbericht stond het al jaren vast dat beiden ooit samen muziek zouden maken: de acts zijn fan van elkaars muziek, en hebben zich beiden op eigen wijze gespecialiseerd in het maken van op folk geënte popmuziek. Voor de twee nummers waarop ze hebben samengewerkt, zijn Van der Velde en Kuijken slechts twee keer bijeengekomen voordat ze de studio in doken. Naast de twee samenwerkingen bevat Black Oak ook van elke artiest een niet eerder uitgebracht nummer. Tot slot hebben beide artiesten een eigen versie van een nummer van de ander opgenomen. I am Oak doet in zijn herkenbare stijl een slow rockende versie van 'Reverence for Fallen Trees'. The Black Atlantic doet een verassende a capella uitvoering van 'Curt'. Luister hier naar 'Rove', één van de samenwerkingen.

Heavy Utrechts Popnieuws: Houten Deathfest en Purest Of Pain
Goed en slecht nieuws voor de Utrechtse liefhebbers van het hardere muzikale werk. Om met het slechte nieuws te beginnen: Houten Deathfest, het meest metal-muzikale feestje van Midden Nederland, zal dit jaar niet plaatsvinden op het tijdstip dat we van de afgelopen edities gewend waren (eind juni). Organisator Arnoud Knopper hoopt dat het festival later dit jaar wel kan plaatsvinden. Liefhebbers van slamming death metal en goregrind moeten dus de website in de gaten houden.

Het goede nieuws dat ons deze week bereikte, is dat Purest Of Pain begonnen is met de opnamen van zijn eerste full length album. Een naam of titel zijn nog niet bekend, maar de in november verschenen single 'Momentum' belooft veel goeds: