April heeft haar oude schoenen weggegooid April heeft haar oude schoenen weggegooid

"Een prijs voor hardst-werkende band hadden we wel gewonnen"

, Tekst: Karlijn Hoftijzer / Foto’s: Sanne Lagerberg

April heeft haar oude schoenen weggegooid

"Een prijs voor hardst-werkende band hadden we wel gewonnen"

Tekst: Karlijn Hoftijzer / Foto’s: Sanne Lagerberg ,

Zodra zangeres Julia beseft dat er bij het interview ook foto’s worden gemaakt, excuseert ze zich en loopt ze nog even gauw naar het toilet voor een laatste check in de spiegel. Onnodig, want zij en haar wederhelft Jorn komen altijd perfect gestyled en gekapt voor de dag. Niet voor niets is hun voorkomen een onderdeel van hun act die April heet. Muziek en uiterlijk komen samen in een ‘performance’ die dit jaar een drastische verandering heeft ondergaan. Van zware underground indie gingen ze over op luchtige pop, geïnspireerd op Bowies jaren ’70 stijl. "Die indie was moeilijk om het moeilijk doen, nu beleven we er zelf pas echt plezier aan"

We zitten in het Gegeven Paard van TivoliVredenburg waar Jorn z’n geld verdient in de spoelkeuken: "Het prettige is dat mijn werktijden goed aansluiten op het schema van April." Ten tijde van het interview zijn Jorn en Julia bezig met de laatste shows van de Popronde. Jorn: "Als je dan aan de andere kant van het land moet zijn, lig je ’s avonds pas laat in bed. Het is hard werken, maar het is echt ontzettend leuk. We hebben zoveel lol met elkaar en met de band." De Popronde is niet nieuw voor April. In 2012 deden ze ook al een keer mee, maar dat was een hele andere ervaring. Dat komt voornamelijk door een belangrijke keuze die ze dit jaar hebben gemaakt. Waar ze eerst 'moeilijke' indie maakten, besloten ze het over een andere boeg te gooien. Geïnspireerd door David Bowies jaren ’70 album Aladdin Sane ontstonden hun eigen alter ego's Crimson en Violet met bijbehorende outfits en make-up. Hun nieuwe stijl: kleur, metallic, geometrische make-up en zoals ze het zelf zeggen, met een 'plastic laagje erover'.

Jorn, verantwoordelijk voor de meeste lyrics, legt uit waarom ze de radicale verandering ondergingen: "In onze vorige band hadden we zware muziek, zware tekst en een zwaar thema. Dat is drie keer zwaar. We wilden het mysterie opzoeken met zulke gelaagde teksten dat niemand er meer iets van snapte. Maar dat kwam te geforceerd over, de teksten waren te cryptisch. Nu ontstaan onze nummers meer vanzelf. Een verschil is ook dat we eerst onze nummers schreven met de hele band. Nu schrijven we met z’n tweeën en vullen dat later aan met de input van onze bandleden." Julia vult aan: "Onze muziek verloor z’n oprechtheid, terwijl die er nu juist wel is. We hebben ook echt heel veel plezier tijdens het schrijven. Dat hoor je, en dat is heel belangrijk."

De muziek bracht Jorn en Julia zo’n acht jaar geleden samen en zou je nog steeds de basis van hun relatie kunnen noemen. Julia: "We weten niet anders dan dat we samen muziek maken." Jorn: "Muziek is een manier van communiceren, dat maakt het zo’n groot onderdeel van onze relatie. Dat betekent dus ook dat er wel eens schreeuwend een gitaar in de hoek is gesmeten en we hebben ook wel eens jankend op de vloer van de studio gezeten. Maar dat lost juist dingen op vind ik." Hij voegt er lachend aan toe: "Ik denk dat het snel over is tussen ons als er geen muziek is." "Ja," zegt Julia. "Waar moeten we het dan toch over hebben?"

Met een nieuwe stijl en nieuwe band beleven ze hun tweede Popronde anders, maar ook factoren van buitenaf hebben invloed. Afgelopen zomer was April Serious Talent van 3FM en dat heeft z’n weerslag op hun optredens. Jorn: "In plaats van de kleine achterzaaltjes staan we nu op de grotere podia en komt er voor elke show iemand aanlopen met een Serious Talent-banner die voor het podium wordt gezet. We trekken vollere zalen en we hebben ook een clubje kids dat ons overal volgt." Protegé zijn van een landelijke zender helpt ze dus een eindje op weg, maar Jorn beseft wel dat het geen garantie is voor succes: "Aan het einde van elke show evalueren we zodat de volgende weer beter wordt." Julia: "Ik had er in het begin nog wel eens moeite mee dat ik nu meer de frontvrouw ben en dat Jorn een stapje terug doet op het podium. Ik sta niet meer veilig achter m’n gitaar." Jorn: "Dus toen moest je nog wel eens bedenken wat je met je armen moest doen." In september presenteerden ze hun eerste EP 'Crimson' en in februari 2015 verschijnt de tweede. Voordat ze de studio in duiken gaan ze eerst nog voor advies naar Torre Florim van De Staat, die ze 'dronken op Amsterdam Centraal' een keer hun single overhandigden. Jorn: "Torre is ontzettend creatief in zijn producties dus daar wil ik graag van leren. De muziek van De Staat is niet te vergelijken met die van ons, maar er zit een zelfde soort gekheid in die wij ook hebben."

Die gekheid en het oprechte plezier bracht ze niet alleen bij 3FM en Torre Florim, ze mogen ook drie keer het voorprogramma van Blaudzun verzorgen in december en januari. Het plastic laagje blijkt dus zijn vruchten af te werpen. En ook niet geheel onbelangrijk: ze zijn genomineerd voor Beste videclip bij de 3voor12/Utrecht Awards die worden uitgereikt op 13 december. De video Raw Love is een one-shot video en stond er in vijf takes op. Het weerspiegelt de achtergrond van de twee. Jorn studeerde autonome kunst en Julia deed de opleiding fotografie. Julia: "We wilden een soort muf-kantoor-meets-space sfeer creëren dus we hebben de muur en tafel bekleed met tien rollen aluminiumfolie en een rauw stuk vlees van de Kanaalstraat. We doen eigenlijk altijd rare dansjes, thuis en onderweg. Raw Love heeft een goede tekst om uit te beelden dus het dansconcept kwam vrij gemakkelijk." Hadden ze niet liever een nominatie gekregen voor veelbelovende act of beste live-act? Julia: "We zijn heel blij met de nominatie want we krijgen wisselende reacties op de video. Dit is dus een bevestiging dat onze dansmoves worden gewaardeerd. Maar ja: een andere nominatie was ook leuk geweest. We werken keihard, maar we hebben wat langer de tijd nodig om onszelf te bewijzen. We kiezen ervoor om en publique op te groeien, dan krijg je niet gelijk de Nobelprijs. Ik denk dat we nu op een derde zitten van wat we eigenlijk kunnen. Een prijs voor hardst-werkende band hadden we wel gewonnen denk ik."

 

Te zien: april tijdens de 3voor12/Utrecht Awards, zaterdag 13 december 2014 @ EKKO, Utrecht

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht