Tivoli Tijdloos - Kensington Tivoli Tijdloos - Kensington

Historie, herinneringen en een eervolle vermelding voor toiletdame Sannie

, Tekst: Renee Versteegen / Foto's: Annemiek Haandrikman

Tivoli Tijdloos - Kensington

Historie, herinneringen en een eervolle vermelding voor toiletdame Sannie

Tekst: Renee Versteegen / Foto's: Annemiek Haandrikman ,

In de afgelopen 30 jaar traden vele legendarische bands op in Tivoli Oudegracht.
Om deze rijke historie te vieren zijn een aantal bands uitgenodigd nog één keer
te komen spelen om zo op een mooie manier afscheid te nemen van het gebouw onder de noemer Tivoli Tijdloos. Op 9 april is het de beurt aan Kensington. De bandleden
zijn opgegroeid in Utrecht en hebben vele mooie avonden meegemaakt aan de
Oudegracht. 's Avonds zullen ze met een zinderende show de periode
afsluiten. 's Middags spreken wij ze over hun liefde voor deze plek.

De paal

"Ik denk dat ik misschien wel honderd keer in Tivoli ben geweest op donderdagavond." We staan bij de paal linksachter in de zaal met Jan. "Dit is de paal waar ik altijd afspreek met mijn vrienden als ik naar Tivoli ga. Je raakt altijd iedereen kwijt en als je elkaar dan wilt vinden spreek je af bij de paal."
Donderdagavond was voor Jan altijd dè avond voor een bezoekje aan Tivoli Oudegracht. "Ja, donderdagavond is het leukst. Soms zijn er op zaterdagavond ook wel leuke dingen, af en toe heb je Singlefeestjes en er is Rauw natuurlijk. Dat is heel leuk, maar donderdagavond is een beetje de klassieker toch? Daar heb ik toch wel heel wat avondjes doorgebracht."

Het balkon
Dat geldt ook voor Eloi, die op zijn beurt goede herinneringen heeft aan het balkon. "Op donderdag gingen we altijd naar Pop-O-Matic en zodra het balkon openging, zaten we hier. Dan gingen we op deze blokken staan, een beetje raar dansen en steeds meer drinken", lacht hij. "Bij mij en mijn vrienden was het altijd zo'n moment, als dan het balkon open ging, gingen we er meteen naar toe, omdat daar geen lange rijen staan... en dan bleven we hier echt de hele nacht, knetterlam, gewoon dansen."


De rokersruimte

Ook de andere bandleden waren vaste bezoekers van de dansavonden aan de Oudegracht. We spreken Niles in de rokersruimte, die er nog helemaal niet was toen hij hier als 18-jarige voor het eerst kwam. "Sinds deze rokersruimte hier is, zit ik hier regelmatig omdat je dan in ieder geval de mensen kan verstaan. Dus wat heel vaak voorkomt is dat we dan aan het begin van de avond volop in de zaal staan en dan naderhand allemaal hier verzamelen om gewoon een beetje te ouwehoeren. Het grappige ervan is dat eigenlijk niemand rookt."


Bij het toilet

Casper gebruikte juist vaak de plek voor de ingang van het toilet om goede gesprekken te voeren. "Eh, ik weet niet, op de een of andere manier kom je op een willekeurige avond toch altijd de meeste mensen tegen op weg van en naar het toilet." Ook wil hij graag een eervolle vermelding voor Sannie, de befaamde toiletdame van Tivoli Oudegracht. Haar vriendelijke houding en de snoepjes worden ook zeer gewaarderd. "Ja ik ben altijd wel van die horloges die je kan opeten, weetjewel, met die kraaltjes. Die vind ik altijd wel prettig en het ziet er ook nog eens goed uit, dus je hebt meteen een snack en een accessoire erbij."

Concerten
Naast de dansavonden werden ook regelmatig concerten bezocht. Casper heeft goede herinneringen aan Arctic Monkeys, die hier in mei 2007 hun Pinkpopset kwamen warmdraaien. Niles noemt de show van Foals. "Aan het eind van dat concert was er een storminvasie op het podium, dus half de zaal stond op het podium en de leden van Foals konden het laatste liedje niet eens afmaken." Ook de shows van Tame Impala en Black Rebel Motorcycle Club hebben indruk gemaakt.

Yeah Tivoli
En andere bands zien spelen is mooi, maar daar dan later zelf staan voor een uitverkochte zaal is natuurlijk het allermooiste wat er is. Kensington deed dat voor het eerst op 20 december 2012, een echte mijlpaal volgens Eloi, die al vanaf hij hier als vijftienjarige voor het eerst kwam droomde van spelen voor een uitverkocht Tivoli Oudegracht. Die eerste show uit 2012 is vastgelegd in de video van Home Again. "We hebben het optreden ook speciaal in Tivoli opgenomen omdat we daar een warm gevoel bij hebben. Het was de laatste van de tour, een soort van full circle afsluiting", zegt Casper. Eloi is blij dat het is vastgelegd, "dat blijft voor altijd online staan, of in ieder geval, dat is er voor altijd voor ons. En als de plaats zo helemaal weg is dan heb je toch nog dat soort beelden. Als je dan 40 bent, als we dat halen, dan kun je weer terugkijken, zo van, Yeah Tivoli!

Op 12 december dit jaar zal Kensington spelen in de Ronda zaal van het nieuwe TivoliVredenburg. Weer een stap vooruit voor de band. Begonnen in Café Hofman en via EKKO, Tivoli de Helling en de Oudegracht nu dus in een zaal die weer twee
keer zo groot is. Er wordt veel van verwacht en dat leidt ook weer tot iets nieuws om van te dromen. "Om dat een keer uit te verkopen dat zou heel vet zijn."
Iedereen is heel benieuwd naar de nieuwe zaal, maar spelen toch het liefste in een zaal met wat meer geschiedenis, waar al dingen zijn gebeurd, waar de vloer een beetje plakt en de viezigheid en de lucht onderdeel zijn geworden van de beleving. "Als ik dan eerlijk mijn mening mag geven gaat er niks boven een historische plek zoals dit. Dat moeten we dan maar koesteren." 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht