The Road To BFU: nieuwe video Falco Benz

Een gesprek over vrijheid, verf & VHS

Tekst: Menno de Meester ,

In januari spraken we Falco Benz al over zijn EP Hat Tricks. De analoge synth house voor cocktailparties heeft inmiddels zelfs zijn weg naar de radio gevonden. De titeltrack ‘Hat Tricks’ wist al behoorlijk wat airplay te halen op 3FM. Vanmiddag komt de bijbehorende video uit. Een goede reden om weer eens op de thee te gaan in zijn studio in Utrecht. Benz is net terug van een tripje naar het koninklijke skigebied Lech in Oostenrijk, waar hij optrad met Benny Sings.

Toen we je eerder spraken, hoopte je al dat je op festivals kon spelen deze zomer. Hoe staat de planning ervoor?
“De tour met De Jeugd van Tegenwoordig is inmiddels helemaal klaar. Het was heel leuk om het voorprogramma te doen, maar het is ook heel fijn om nu weer eigen shows te doen. In Utrecht sta ik op het Overdreven Festival in Overvecht, met Koningsnacht op het Stadhuisplein en op het Bevrijdingsfestival. Verder komen Dauwpop en Best Kept Secret eraan, en nog een paar leuke festivals.”
 
Bij het Bevrijdingsfestival staat het thema vrijheid centraal. Wat betekent vrijheid voor jou?
“Ik besef hoe luxe het is dat ik en mensen zoals ik kunnen doen wat ze doen, een typisch ‘first world situation’. Ik kan muziek maken en daarvan leven. En ik hoef dus niet in een fabriek te werken óf elke dag voor m’n leven te vrezen. En dit geldt eigenlijk voor heel veel Nederlanders. Dat we in zo’n situatie leven moeten we koesteren, en niet zomaar als ‘normaal’ beschouwen.

Anderzijds denk ik dat échte vrijheid een illusie is, en dat ik denk dat het meer zit in tolerantie. Dat mensen kunnen zijn wie ze (willen) zijn. En dat dát punt juist nog beter kan. Over de hele wereld, maar dus ook hier in West-Europa. Zo vanzelfsprekend is het namelijk nog helemaal niet om moslim te zijn in Nederland, of homo. Laat staan in andere landen die nog wat verder ‘achterlopen’ naar onze mensenrechtelijke maatstaven. Denk aan Uganda in het kader van ‘homoverbod’ en diverse landen waar op ‘atheïsme’ de doodstraf staat.”
 
Veel artiesten staan bij hun optredens op Bevrijdingsfestivals stil bij het thema vrijheid. Hoe pak jij dat aan?
“Ik hou er niet van om te preken. Ik wil wel iets bijdragen aan die gedachte. Ik weet nog niet precies hoe, zonder dit in een aankondiging te doen. Anders doe ik dat graag via dit interview.”

Je gaat weer nieuwe muziek maken.
“Er komt een derde EP in deze serie aan. Ik ben aan het werk met verschillende vocalisten, we proberen wat dingen uit. Ondertussen ben ik wat remixen aan het maken, voor Wouter Hamel bijvoorbeeld. Hij komt met een iets modernere plaat. En ik heb iets voor Klarälven gemaakt, een indietronica band met Leine en Finn, de drummer van Moss.”

Tot slot: hoe zijn de opnames van de video van Hat tricks gegaan?

Het was leuk! Het is opgenomen in W139, een galerie in Amsterdam. We hebben met drie vrouwen in een ruimte gekleid. Daar zijn een soort geometrische Bauhaus vormen uitgekomen. Dat hebben we overgoten met verf. Het is met een VHS videocamera opgenomen, het heeft echt zo’n jaren tachtig sfeer. Daar ontkom je gewoon niet aan. Het heeft iets heel dwingends. Het past goed bij de analoge touch die ik wil uitstralen. De spanningsopbouw duurt even, maar als je blijft kijken, word je wel beloond door de verfuitspattingen.

Te zien: Falco Benz op Bevrijdingsfestival Utrecht, maandag 5 mei 2014 @ Park Transwijk, Utrecht