Lavette en Offerblok naar finale Clash of the Titans 2014 Lavette en Offerblok naar finale Clash of the Titans 2014

Twee van de vijf finalisten van Utrechts grootste bandwedstrijd bekend

, Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Wouter van de Kamp

Lavette en Offerblok naar finale Clash of the Titans 2014

Twee van de vijf finalisten van Utrechts grootste bandwedstrijd bekend

Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Wouter van de Kamp ,

Bandwedstrijd Clash of the Titans is de beslissende fase ingegaan. Voor vanavond waren nog vijftien bands in de race voor een plek in de finale, op 31 mei in De Helling. Aan het einde van de eerste halve finale mochten Lavette en Offerblok de champagne ontkurken om te vieren dat twee van die vijf plekken door hen zijn gewonnen.

De Clash volgt het schema dat je bij veel bandwedstrijden ziet. Elke band, in dit geval vijf, speelt een set van circa 20 minuten waarna er 10 tot 15 minuten tijd is om het podium om te bouwen voor de volgende act. Nadat alle bands gespeeld hebben bepaalt de jury de winnaar(s) op basis van criteria als muzikaliteit, presentatie en potentie.

De eerste band in deze halve finale is Lavette, een vijftal waarvan de drie dames afkomstig zijn van de Nederlandse Popacademie. De aanstekelijke pop/rock van Lavette wordt ondersteund door een pittige presentatie van de zangeres en gitariste/zangeres. Nog niet alle nummers zijn even pakkend maar potentie is overduidelijk aanwezig.

Morton Railroad speelt countryrock in de klassieke bezetting van twee gitaristen, basgitarist en drummer. De liedjes hebben een bluesy ondertoon en de zang geeft ze een melancholisch tintje. De leadgitarist laat zijn instrument soms lekker scheuren maar als geheel blijft de muziek nog wat te veel aan de veilige kant.

Voor het hardere werk deze avond zorgt Offerblok. De uit de as van ‘Spark to Fire’ ontstane band heeft een basis in de metal maar beperkt zich zeker niet tot één stijl. Tijdens de set komen verschillende subgenres langs en vooral de single is zeker toegankelijk. Blikvanger van de band is de energieke zanger.

Rustiger wordt het daarna niet met Gwladys Street. De postpunkband (met de nadruk op punk) drukt het gaspedaal meteen in. In hoog tempo draait het uit vijf man bestaande gezelschap onder leiding van de sterke frontman de set af. Een klein rustmoment was daarbij wel op zijn plaats geweest.

De avond wordt afgesloten door What Gloom, de meest experimentele band van de avond. Indiepop is het fundament maar er wordt ook gerockt. De band houdt duidelijk van verrassende wisselingen, die de ene keer beter uitpakken dan de andere. De zanger heeft een opvallende stem die in sommige uithalen wel een beetje op de zenuwen werkt.

Na het juryberaad is het aan presentator Nick van Tergouw om bekend te maken welke bands door mogen naar de finale. Op basis van de prestaties van vanavond is de champagne voor Lavette en Offerblok. Die bands zien we op 31 mei terug in Tivoli de Helling om, samen met drie nog te bepalen bands, uit te maken wie de winnaar wordt van Clash of the Titans 2014.

Gezien: eerste halve finale Clash of the Titans met Lavette, Morton Railroad, Offerblok, Gwladys Street en What Gloom, vrijdag 11 april 2014 @ dB’s

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht