Interview: 10 jaar met... Tommy Ebben Interview: 10 jaar met... Tommy Ebben

"Ik dacht dat we onherroepelijk door zouden breken"

, Tekst: Kelly Leeuwis / Foto's van Tommy Ebben

Interview: 10 jaar met... Tommy Ebben

"Ik dacht dat we onherroepelijk door zouden breken"

Tekst: Kelly Leeuwis / Foto's van Tommy Ebben ,

3voor12/Utrecht is dit jaar tien jaar oud geworden en vraagt komende tijd aan diverse Utrechtse muzikanten hoe zij het afgelopen decennium hebben ervaren. Dit keer singer/songwriter en Knalland-initiatiefnemer Tommy Ebben die tien jaar geleden als 19-jarige backstreetboy-ogende muzikant zijn koffers al aan het klaarzetten was voor de internationale tour to be. "Een realistisch beeld van de muziekindustrie liet nog even op zich wachten", aldus Ebben.

In hoeverre was je tien jaar geleden al bezig met muziek?
Tommy Ebben: "Ik was in 2004 19 jaar en bezig met het tweede jaar van mijn studie geschiedenis in Groningen. Ik had net mijn eerste bandje opgericht, Rain Dogs, vernoemd naar een album van Tom Waits. Ik had tijdens m'n tienerjaren de vurige wens om in een bandje te spelen en eindelijk was het dan zo ver. Zingen deed ik nog niet echt. Ik speelde voornamelijk gitaar en deed af en toe wat backing vocalen. Wel begon ik als een bezetene met songs schrijven. Bijna wekelijks kwam ik met een nieuwe de oefenruimte in. Het was een onbevangen allegaardje van rock, blues, funk, soul en pop. We geloofden (zoals bijna alle bandjes) heilig in onze missie. Maar of we echt goed waren? Ik denk dat we veel goed maakten met ons enthousiasme."

Wat zijn belangrijke momenten voor jou als muzikant geweest?
"Ervaring opdoen in mijn eerste bandjes als gitarist en songschrijver was heel belangrijk. Vooral ook het op de bek gaan dat daarbij hoort. Een ander belangrijk moment was het besef dat ik zelf de regie meer in handen moest gaan nemen. Niet meer slechts gitaar spelen, maar ook zingen. Toen ik mijn eerste demo-album onder mijn eigen naam uitbracht, gingen dingen eindelijk rollen." 

 Waar hoopte je tien jaar geleden dat je nu zou staan? En is dat gelukt?
"Als naïeve 19-jarige gup ging ik er doodleuk vanuit dat we met ons bandje voor het eind van mijn studie ontdekt zouden worden en onherroepelijk door zouden breken. Ik zag me bij wijze van spreken al in de toerbus voor m'n laatste tentamens studeren. De passie was er al zeker, maar een realistisch beeld van hoe de muziekindustrie in elkaar steekt liet nog even op zich wachten. Het besef van de mate van toewijding die er voor nodig is, kwam ook later. Destijds vond ik een glanscarrière in het nachtelijk studentenleven minstens zo belangrijk. Maar in de kern hoopte ik dat ik zou kunnen leven van muziek en in dat opzicht ben ik op het juiste pad."

Wat is voor jou kenmerkend aan de Utrechtse muziekscene?
"Ten eerste is het volgens mij overduidelijk dat de Utrechtse muziekscene in volle bloei staat. Er zijn op het moment super veel toffe en succesvolle acts uit Utrecht. Daarnaast valt het mij op dat het een heel open scene is, waar veel onderlinge uitwisseling en samenwerking is. Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld als initiatiefnemer van Knalland, waar nieuwe samenwerkingen centraal staan. Maar er zijn nog meer Utrechtse projecten waar veel muzikanten zijn betrokken die allemaal in andere acts spelen. Kijk maar naar Kytopia." 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
"Ik kan niet wachten om veel live te gaan spelen met mijn nieuwe band en het materiaal van mijn nieuwe plaat. Ook kan ik niet wachten om nog meer nieuwe platen te gaan maken. Ik wil de nieuwe weg die ik ben ingeslagen verder verkennen en zien waar ik uit kom."

Te zien: Tommy Ebben @ Tivoli Spiegelbar, woensdag 16 april 2014. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht