Brandwerk en Kids With Guns breken Soestvrijstaal af

Zesde Soestvrijstaal Festival vooral gemoedelijk

Tekst: Joris Postulart / Foto's: Robin van der Ploeg ,

Dat Soest een meer dan gemiddeld muzikaal provinciestadje is wisten we in de omgeving natuurlijk al een tijdje. Sinds de Soestvrijstaal-avonden en het jaarlijkse gelijknamige festival is voor al dat talent ook een duidelijk podium gekomen. Een podium dat vrijdagavond 4 april tijdens het zesde Soestvrijstaal Festival met niet enkel Soester talent gevuld is.

Het heeft wel iets schattigs: onder de verlichte bomen bij de entree van de Artishock, decor voor het Soestvrijstaal Festival, bespuiten kids van amper dertien een bord vol graffiti. Een paar bijna net zo jonge jongens, die later ook nog eens op het podium blijken te staan, zien het lachend aan met een (eerste?) sigaretje in hun mondhoeken bungelend. De Soester jeugd is aanwezig en de sfeer is goed. Er staan vanavond acts met een lokale link op het programma; bands met leden uit Soest of andere lokale acts die het afgelopen jaar op één van de Soestvrijstaal-avonden stonden.

De eerste band die het podium beklimt is SPENK., de jonge poppunk-formatie uit Amersfoort die al maanden niet meer van de lokale podia te slaan is. Hoewel de show wat rommelig oogt en er wat technische problemen de kop opsteken, weet het viertal zoals altijd een glimlach op de gezichten van het handjevol aanwezigen te brengen. Vooral Ricky Martins’ ‘Livin’ La Vida Loca’ gaat er goed in. Ondertussen begint in de kleine zaal Act1, de jonge winnaars van de Kunstbende. De kleine zaal is eigenlijk een filmzaaltje, maar doet nu dienst als intieme plek voor de wat rustigere muziek. De setting, een huiskamersfeer op het podium en het publiek in heerlijke bioscoopstoelen, werkt voor de funky poppers van Act1, met een daverend applaus en gejoel als gevolg.

Ook hiphop is goed vertegenwoordigd op Soestvrijstaal, met als live-acts Soskop & Patches the Cat en Brandwerk. Waar Soskop nog niet helemaal overkomt, maar in combinatie met band toch wel een vermakelijk optreden neerzet, breekt Brandwerk de tent vakkundig af. De drie energieke rappers zijn amper te verstaan, maar hun over-energieke aura spreekt gelukkig boekdelen. De inmiddels goed gevulde zaal stuitert voor het eerst vanavond op en neer en de handjes gaan regelmatig de lucht in. Brandwerk lijkt er zelf ook een beetje door verbaasd. Na het hiphopgeweld vallen de pakkende liedjes van het Utrechtse Close Up toch wat in het niet. De jonge gasten brengen hun poprock wel met energie, maar die slaat in tegenstelling tot bij Brandwerk niet over op te zaal. Hier en daar valt er nog wat bij te schaven aan de nummers, maar Close Up is nog jong en barst van de potentie.

De afsluitende live-acts vanavond zijn geen onbekenden van 3voor12/Utrecht, in tegendeel: COPPERSKY stond afgelopen woensdag nog in een uitverkocht Tivoli Oudegracht (support Band of Skulls), nu gewoon in thuisbasis Soest. Alle bandleden, inmiddels woont 80% in Utrecht, hebben hier hun roots. De mannen, want zo mag je ze wel noemen, helemaal na de veel jongere bands eerder op de avond, doen hun best, maar de energie en slepende tracks komen minder over dan eerdere keren dat we de band zagen. Dat komt vooral omdat de kenmerkende zang vanavond te weinig boven de muziek uitkomt. Kids With Guns, neergezet door 3voor12/Utrecht, doet wat impact betreft betere zaken. Zanger Niek Eilander stuitert door de zaal en doet de jonge hipsters heugwiegen en meeknikken. Gewapend met harde synths, gitaren, drums, duistere melodieën én een snor, laat Kids With Guns het publiek alle hoeken van de zaal zien. Een indrukwekkende afsluiter. Afsluiter van het hoofdprogramma dan, want het zou met onder andere City Lights en Bonnefooi nog lang onrustig blijven in Soest. Op naar volgend jaar!

Gezien: COPPERSKY, Kids With Guns, Brandwerk, SPENK. & meer op vrijdag 4 april 2014 @ Soestvrijstaal Festival, Soest