#RSD14: de favoriete Record Store Day releases van The Fire Harvests Gerben Houwer #RSD14: de favoriete Record Store Day releases van The Fire Harvests Gerben Houwer

Utrechtse slowcore band speelt drie instores en releast split 7”

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

#RSD14: de favoriete Record Store Day releases van The Fire Harvests Gerben Houwer

Utrechtse slowcore band speelt drie instores en releast split 7”

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Zaterdag 19 april vindt voor de vijfde keer Record Store Day plaats. Naast de verkoop van gelimiteerde uitgaven (dit jaar 250) vormen de instores inmiddels ook een onlosmakelijk onderdeel van het festival waarbij de liefde voor de platenzaak wordt gevierd. The Fire Harvest – uit De Bilt – doet drie instore-optredens tijdens #RSD14. Maar het weekend staat vooral in het teken van de release van een split 7” met Belgische cultband Reiziger, die op zondag 20 april gepresenteerd wordt in de Tivoli Spiegelbar. We vroegen The Fire Harvest frontman Gerben Houwer naar zijn favoriete Record Store Day-releases en naar het waarom.

The Fire Harvest begon ooit als singer-songwriterproject van Gerben Houwer (ex-We vs. Death) en Bart de Kroon (Homemade Empire). Na een aantal jaren stilte keerde The Fire Harvest in de loop van 2012 terug: als echte band en met een nieuw geluid, waarin slowcore de basis vormt. De band bracht in 2012 een mooie ep uit (op cassette, wat anno 2014 helemaal hip is) en speelde een aantal goede shows, waaronder één in de rookruimte van dB’s, tijdens de Le Guess Who-editie van Club 3voor12/Utrecht.

In de tweede helft van 2013 zagen we de band onder andere als support tijdens de cd-presentatie van The T.S. Eliot Appreciation Society. Daar speelde gitarist Nicolai Adolfs (ex-Kismet) zijn eerste show met band, als (tijdelijke) vervanger van de druk bezette Bart Looman. Op zondag 20 april presenteert de band in deze samenstelling een split 7” samen met de Belgische cultband Reiziger, verpakt in allemaal unieke gerecyclede hoezen die gemaakt zijn van oude landkaarten.
Houwer en Adolfs waren ook jarenlang de programmeurs van Vette Analoge Shit, de showcase-avonden waarop ze meer of minder obscure onafhankelijke acts uit binnen- en buitenland presenteerden. We vroegen Houwer daarom naar zijn vijf favoriete RSD-releases, uit het grote aanbod van dit jaar, en de reden waarom.
 
Tijger Salto - Tijger Salto
“Dit spreekt me aan: hard, transparant, vuig en Nederlands! Geen idee wie hier achter zitten, post-punk/post-hardcore of zoiets. Als ik bij een concert van deze gasten zou zijn dan kocht ik zeker weten een plaatje. Ik heb even onderzoek gedaan en het lijkt te gaan om een cassette. Ik wil Tijger Salto bij deze uitnodigen een cassette te ruilen voor een single van The Fire Harvest!”
 
Songs: Ohia - Journey On: Collected Singles
“Jason Molina is op het moment van schrijven precies een jaar dood. Ik was (en ben) groot liefhebber van zijn muziek. Niet echt een trouwe fan trouwens, want Magnolia Electric Co. (zoals Molina zijn band vanaf 2003 noemde, red.) heb ik niet echt gevolgd. Zo’n boxje met negen 7” singles is wel een mooi overzicht van de ontwikkeling van de man denk ik. Ik zal er overigens al wel een paar van hebben en het zal ook wel een duur kreng zijn.”
 
Pierce, Jeffrey Lee Tribute - Zonar Roze 
“Dit is Keith Morris, de zanger van Black Flag / OFF, die samen met The Primevals een tribute doet aan Jeffrey Lee Pierce van The Gun Club. Verschillende soorten punk verenigd. Lijkt mij een interessante single.”
 
Black Heart Procession + SolbakkenIn The Fishtank
“Solbakken is één van mijn favoriete Nederlandse bands, jammer dat ze niet meer spelen. De cd Klonapet draai ik nog vaak in de auto. In The Fishtank is hun enige release op vinyl. De samenwerking met Black Heart Procession (ook een klasse band) klinkt heel natuurlijk. Deze plaat is al wel een jaar of tien oud volgens mij.”
 
Chills/Verlaines/Stones/Sneaky Feelings - Dunedin Sound
“Ik houd wel van die Nieuw Zeelandse sound. Ik heb een paar verzamelaars van het Flying Nun-label. Dit zijn een beetje de oudgedienden van die scene dacht ik. Ik weet er niet veel van, maar dit zou ik wel eens willen uitproberen.”

Te zien:

The Fire Harvest tijdens Record Store Day 2014, zaterdag 19 april 2014, @ Blue Music, Kampen (11.00 uur); Gigant/The Basement Record Store, Apeldoorn (14.00 uur); Plato/Praamstra Deventer/Burgerweeshuis, Deventer (15.30 uur)


The Fire Harvest & Reiziger, split single release met Reiziger, Amber Arcades, At Townes’ trailer en APRIL dj’s, zondag 20 april 2014 (20.00 uur) @ Tivoli Spiegelbar
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht