Weekagenda week 36

Night of the Unexpected, Eleanor Friedberger, Bright, Sunwriters Songday en Die! Die Die!

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Goede kans dat een groot aantal van jullie dit weekend op Vlieland zit. Maar ook in Utrecht is de komende dagen veel moois te zien en te horen. Onze tips, voor de thuisblijvers.

Wat: The Night of the Unexpected
Wie: Moscow Contemporary Music Ensemble + Elena Rykova + Julianna Barwick + Bram Stadhouders
Wanneer: donderdag 5 september 2013 (20.00 uur)
Waar: Tivoli Oudegracht
Schade: € 18

Waarom:
Tijdens The Night of the Unexpected krijg je optredens uit de wereld van de experimentele elektronica en improvisatie, gecomponeerd repertoire en conceptuele popmuziek. Er zijn maar twee regels: 1) de optredens zijn kort en krachtig en 2) de optredens vinden door de hele zaal plaats. Voor de 2013-editie gaat The Night op de Russische toer met onder meer het Moscow Contemporary Music Ensemble en The Mirror of Galadriel van Elena Rykova. Maar ook de Amerikaanse vocaliste/componiste Julianna Barwick (net een heel mooi nieuw album uitgebracht) en de Nederlandse componist Bram Stadhouders geven acte de présence.

Wie: Eleanor Friedberger + Fablewright
Wat: surfpop
Wanneer: vrijdag 6 september 2013 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 8

Waarom:
Je kent Eleanor Friedberger van het psychedelische popduo The Fiery Furnaces, waar ze samen met haar broer in zit. Solo maakt ze verdomd lekkere (surfpop-)liedjes die perfect passen bij deze fijne nazomer. Het voorprogramma wordt verzorgd door Fablewright uit Utrecht dat van zichzelf zegt “Dysfunction never sounded so alluring”. Mooi!

Wat: Bright
Wie: IKONIKA (dj-set) + Mayo + Friday & El Maria
Wanneer: vrijdag 6 september 2013 (23.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 9

Waarom:
Voor deze negende editie heeft Bright Ikonika uitgenodigd. ‘The first lady of bass’ heeft net haar tweede album uitbracht op het gerenommeerde Hyperdub label. Naast Ikonika maakt de jonge Amsterdamse Mayo haar opwachting die met haar energieke en eclectische sets inmiddels een vaste waarde is in het Amsterdamse nachtleven. En natuurlijk is Bright niet compleet zonder de residents Friday en El Maria.

Wat: Sunwriters Songday
Wie: Elijah, iET en Sunday Sun
Wanneer: zondag 8 september 2013 (15.00 uur)
Waar: Café de Stad
Schade: nada

Waarom:
Zondag gaat Sunwriters Songday weer van start, met elke maand mooie muziek, lekkere biertjes en dampende soep. Op de eerste editie van het tweede seizoen spelen Elijah (later dit jaar voorprogramma van Eefje de Visser), iET en Sunday Sun. Sunday Sun komt net uit de studio van Rutger Hoedemaekers en we zijn erg benieuwd naar de ideeën die de mannen hebben opgedaan. Zeker niet onbelangrijk: het lijkt erop dat zondag sofiesoep op het menu staat!

Wie: Die! Die! Die!
+ WOLVON + The Arson Strategy + Sven Agaath
Wat: postpunk, noise, shoegaze etc.
Wanneer: zondag 8 september 2013 (16.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 7

Waarom:
Minifestival in dB’s met als headliner het Nieuw-Zeelands Die! Die! Die! dat naar de bescheiden mening van dB’s een van de beste post-punk-rock bands van de afgelopen 10 jaar is. Vorig jaar bliezen alle bezoekers aan de toenmalige show al van de sokken. Ook het programma WOLVON (noise shoegaze postpunk), The Arson Strategy en het podiumdebuut van Sven Agaath, een nieuw project uit de Shaky Maracas familie. Denk Dinosaur Jr., My Bloody Valentine, Husker Du en Nirvana maar dan wel met reggeaton beats. WTF?