Femme Vanille laat zich niet definiëren

Utrechtse band neemt je mee op reis langs verschillende coördinaten

Maaike van Dam ,

De stijl van Femme Vanille is moeilijk te omschrijven. Is het nou jazz, klassiek of toch een beetje pop? Op donderdag 5 september brengt de band haar debuutalbum The Coordinates Album uit. 3voor12/Utrecht sprak met zangeres Karindra Perrier en pianist Erik Brouwer over hun muziek, toekomstdromen en filmmuziek.

Zangeres Karindra Perrier begon als filmcomponist. Vanuit die achtergrond begon ze met het schrijven van liedjes. “Ik schreef altijd muziek voor anderen, maar had tegelijkertijd ook ideeën voor een eigen project. De vraag was of ik die nummers weg zou geven of ze zelf zou zingen. Uiteindelijk wilde ik toch te graag zelf het podium op om ze te laten horen.” Via het Conservatorium kwam ze in contact met pianist Erik Brouwer. Ze liet haar liedjes aan hem horen en hij was meteen onder de indruk. “Ik werd gelijk gegrepen door de muziek. Het is jazz of pop maar met klassieke elementen. Het verenigt alle stijlen die ik mooi vind in meerdere lagen,” aldus Erik.

Het is lastig om de stijl van Femme Vanille te omschrijven. Dat vinden ze zelf ook. Perrier: “We hebben lang getwijfeld welke term we eraan zouden geven. Zelf vind ik compositieliedjes de beste term, hoewel, dat dekt ook weer niet helemaal de lading. Anders zou ik het singer-songwriter jazz noemen.” Brouwer: “Het is ook lastig te vatten, vooral als je maar één nummer hoort. Het volgende nummer kan qua stijl alweer compleet anders zijn.” Perrier: “Het voordeel is dat het een niche album is. Mensen voelen zich vaak persoonlijk aangesproken. Hierdoor krijg je geen vluchtige fans maar mensen die zich echt identificeren met onze muziek.”

De samenwerking begon met het uitschrijven van arrangementen voor Perrier. Brouwer zag wel wat in de muziek en moedigde Perrier aan om zelf te gaan spelen. “Erik heeft me echt het podium opgesleept. In het begin was dat heel spannend maar ook heel leuk om je muziek aan anderen te laten horen. De reacties waren goed, dus besloten we om verder te gaan.” Via het conservatorium ging ze op zoek naar andere muzikanten om de band te versterken. Dit werden in totaal 13 man.

Daarna ging het snel. Tijdens haar opleiding compositie aan de HKU, liep ze stage in New York. Hier leerde ze een producer kennen waarmee ze contact onderhield. Ze stuurde hem een demo van Femme Vanille, hij zegde toe het debuutalbum op te nemen. “Ik heb toen alle bandleden gemaild met de vraag of ze zin hadden mee te gaan naar New York. Tot mijn verbazing zeiden er vier meteen ja en zijn we samen met een filmmaker naar Amerika vertrokken voor de opnames.” De producer regelde de overige muzikanten zodat ook op de plaat alle instrumenten te horen zijn die ook in de uitgebreide bezetting zitten. In drie weken tijd namen ze het album op. Brouwer: “Het was hard werken maar wel een hele bijzondere ervaring. We hebben nauwelijks wat van New York gezien.”

Het binnenkort te verschijnen Coordinates Album heet officieel “40° 51′ 10″ N, 73° 56′ 18″ W”, naar de coördinaten van een bankje in Central Park in New York. Alle nummers hebben naast een titel ook de coördinaten van de plek die daarbij hoort. Dit heeft alles te maken met Perrier’s achtergrond als filmcomponist. “Vanuit de filmmuziek zie ik een plek voor me waar ik over schrijf. Dat beeld vormt de basis voor de tekst. Het nummer moet het gevoel overdragen dat hoort bij de plaats waar ik over zing.”

Speciaal voor de release heeft de band twee ludieke acties bedacht. Als je je precies op de coördinaten bevindt die corresponderen met een nummer van het album, kun je de nummers van het album gratis downloaden. Dat kan in Parijs zijn of in Rusland maar gelukkig staan er ook vier nummers op die corresponderen met een Nederlandse locatie zodat iedereen het uit kan proberen.

Daarnaast hebben ze andere artiesten gevraagd om de nummers te coveren op de plek waar ze over gaan. Zo zingt Marcia Savelkoul (zangeres van The Jacks) voor de Sacré Coeur het nummer Paris. Zodra het album uit is, zal Femme Vanille verschillende bioscopen aandoen om hun muziek te laten horen als live soundtrack onder een film. Hiermee blijft Perrier dicht bij haar roots.

Over de toekomst durven ze zich nog niet echt uit te laten. “Ik vind het eng om naar de toekomst te kijken. Het zou mooi zijn als we ervan kunnen leven. Nu moeten we steeds om gunsten vragen,” aldus Perrier. Brouwer: “Mijn droom is om veel en mooie optredens te geven en daarmee een groot publiek te bereiken. We zijn het liefst continu met de band bezig.”

Femme Vanille is live te zien op de volgende data/plekken:

5 september, North Sea Jazz Club, Amsterdam [Album Release]
28 oktober, Louis Hartlooper Complex, Utrecht [Bioscoop Tour]
30 oktober, Studio K, Amsterdam [Bioscoop Tour]
2 november, Lichtfabriek Energiehuis, Haarlem [Bioscoop Tour]