EP-release show Independent Intavenshan is groots reggaefeest EP-release show Independent Intavenshan is groots reggaefeest

Oergezellig dB’s decor van tropische klanken

, Tekst: Erwin van der Laan / Foto's: Rob Sneltjes

EP-release show Independent Intavenshan is groots reggaefeest

Oergezellig dB’s decor van tropische klanken

Tekst: Erwin van der Laan / Foto's: Rob Sneltjes ,

Het heeft enige jaren in beslag genomen. Independent Intavenshan begon ooit als een klein homestudioproject, waarin zanger ‘Count’ Ozzie D samen met producer Irie Monkey enkele reggae-jams uitwerkte. Vervolgens werd er besloten om een band te formeren om live de songs ten gehore te kunnen brengen. De zoektocht naar de juiste muzikanten nam eveneens de nodige tijd in beslag. Aan het einde van die regenboog staat er nu een bevlogen vijfkoppige band, die kortgeleden nog is uitgebreid met een achtergrondzangeres. Voor de opnamen van de debuut-ep Do The Right zijn eveneens drie gast-koperblazers uit de kast getrokken. Het decor van deze reggae-matinee is dB’s. Het blijkt op deze zondagnamiddag op een mooi en gezellig familie- en vriendenfeestje uit te draaien.

Even voor drieën komt buiten de regen nog in grote hoeveelheden omlaag. Dit blijkt zijn uitwerking niet geheel te missen: achterin dB’s ontstaat wateroverlast en mede hierdoor begint het programma een half uurtje later. Dit mag de pret niet drukken, want het veelkoppige, grotendeels Surinaamse gezelschap Stontjie Crew is dé band om deze middag van onthaasting te beginnen. Typische, zwoele reggaeklanken schallen door de nog dunbevolkte zaal, en bij aanvang het is even de vraag of de band nog aan het soundchecken is of dat ze daadwerkelijk al zijn begonnen. Maar dit blijkt zeker het geval: als ware het een lange jam, zo brengt de band hun old-school reggaenummers ten gehore. Eén van de twee vocalisten (de andere lijkt overigens maar weinig tekstuele inbreng te hebben) strooit regelmatig met clichématige termen, maar ach, dat hoort er een beetje bij. De muziek is zeer ontspannend om naar te luisteren, de eerste mensen beginnen te dansen en gedurende de set loopt de zaal steeds verder vol. De kop van deze matinee is er vanaf.

Vervolgens is het tijd voor I’m With Stupid. Deze Utrechtse band, onder leiding van zanger/gitarist Kristian Overlast, is inmiddels alweer enkele jaren bezig en heeft diverse bezettingswisselingen ondergaan. De opgedane ervaring heeft de band geen windeieren gelegd. Met een nieuwe gitarist in de gelederen is IWS sterker en strakker dan ooit. De band mixt met het grootste gemak funky reggaestukken met meer dub-achtige passages; bovendien worden lekker punky rockende noten ook niet geschuwd. De arrangementen en dynamiek in de nummers zijn dik voor elkaar. Het geluid is ook nog eens om je vingers bij af te likken. Heerlijke band die nog ver kan komen.

Bagjuice komt uit Haarlem en maakt een mix tussen reggae en dub. Dit is misschien wel de strakste band van deze zondagmiddagmatinee. De bevlogenheid en instrumentbeheersing straalt er bij deze band vanaf. Qua ritmiek is er niet alleen plaats voor een drummer, maar ook voor een percussionist, die de muziek een ontzettend lekkere vibe meegeeft. Moeiteloos switcht de band van reggae naar dub en weer terug, waarbij opvalt dat er plaats genoeg is voor experiment en ritmewisselingen. Tot nu toe een heel fijn package op deze namiddag.

Dan is het even voor zevenen tijd voor het collectief waar iedereen uiteindelijk op gewacht heeft: Independent Intavenshan. Wanneer de band het podium betreedt, staat de zaal al in vuur en vlam. Zanger Count Ozzie laat meteen blijken hoe blij hij is dat hij hier, na jaren van noeste arbeid, met een volledige live-band kan staan. De zojuist uitgebrachte ep Do The Right klinkt ook nog eens als een klok en brengt precies de warme, organische sound die bij deze stijl past. En om maar meteen duidelijk te maken waarmee we hier precies te maken hebben, trapt de band af met Reggae Music. De eerste rijen dansende mensen zijn direct een feit. Het podium is bijna te klein wanneer de drie gastblazers de overige zes bandleden komen vergezellen. Twee-derde van deze blazerssectie bestaat uit vaders: die van drummer Simon Flim (trombone) en die van Ozzie (saxofoon). Prachtig om twee generaties samen op het podium te zien staan. Het geluid is nog steeds om over naar huis te schrijven, en dat er dan tonaal af en toe het een en ander misgaat, ach, dat zij de band vergeven. Het is een feestje. Het feestje van een band die hard gewerkt heeft om zover te komen als waar ze nu staan. Op naar de opvolger van Do The Right. Want Independent Intavenshan moet natuurlijk wel gewoon doorgaan met waar ze goed in zijn.

Gezien: Independent Intavenshan, Bagjuice, I’m With Stupid & Stontjie Crew, dB’s, 3 november 2013 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht