Interview met genomineerden ‘Meest Veelbelovende Act’ 3voor12/Utrecht Awards

The T.S. Eliot Appreciation Society, Sofie Letitre en Coppersky over hun 2013

Tekst: Kelly Leeuwis ,

De categorie ‘Meest Veelbelovende Act’ is voor de meeste acts de favoriet onder de Awards en tevens het paradepaardje van 3voor12/Utrecht zelf. Die prijs sluit namelijk het meest aan op de missie van 3voor12/Utrecht: een podium bieden aan opkomende Utrechtse acts. Dit jaar zijn singer-songwriter The T.S. Eliot Appreciation Society, Sofie Letitre en rockband Coppersky genomineerd. Zij vertelden ons in een interview graag wat hen de Meest Veelbelovende Act van 2013 maakt.

Hoe is jouw singer-songwriterproject ontstaan?
Tom Gerritsen (T.T.S.E.A.S.): "Het zou zo mooi zijn als een hemelse engel, aangekondigd door overweldigend klaroengeschal, me tijdens een winterse wandeling op zou hebben gedragen dit project te starten. Tenminste, ik hoop altijd nog dat ik ooit eens op dergelijke wijze te horen ga krijgen wat ik hier nu eigenlijk moet doen. Helaas, Nederland is geen welkome habitat voor engelen. Ik heb vanaf mijn vroegste jeugd muziek willen maken, maar tot voor kort won de schaamte het van mijn exhibitionisme. Toen die twee lijnen (zie grafiek: rood voor schaamte, groen voor exhibitionisme) elkaar kruisten onstond The T.S. Eliot Appreciation Society – zo rond 2011 dus, zie de pijl."

Sofie Letitre: "Vanaf mijn 20e ben ik bezig met eigen muziek. Ik was toen erg zoekende en het voelt alsof ik in die tijd alle ingrediënten verzamelde om uiteindelijk te durven starten onder mijn eigen naam. Twee jaar geleden had ik het gevoel dat ik daar klaar voor was. Toen ben ik samen met producer Ferdy van der Singel in alle rust gaan werken aan een debuutalbum. Een jaar later was het album klaar."

En hoe is jullie band ontstaan?
Erik Zwart (Coppersky)
: "Martijn, Robert-Jan, Erik en Ray hadden al in verschillende andere bands samen gespeeld, ook als viertal. In 2010 zijn we samen met iets nieuws begonnen en ontstond Coppersky. In een oude verlaten fabriek waar een heleboel andere bands uit Utrecht oefenenden, schreven we onze eerste nummers. Dit jaar is jeugdvriend Benjamin ons komen versterken als gitarist."

 Wat maakt jou als singer-songwriter veelbelovend?
Tom Gerritsen (T.T.S.E.A.S.)
: "Singer-songwriter is een curieus woord. Ik schrijf eigen liedjes en doe een poging tot zingen, dus technisch gezien ben ik een singer-songwriter. Toch kan ik me meer identificeren met een timmerman dan met singer-songwriter, terwijl ik geen spijker recht in een plank kan slaan. Dat komt waarschijnlijk door de vele singer-songwriters in Nederland die muziek maken waar ik me minder mee identificeer. Engelen mijden dit land; singer-songwriters gedijen er als paddenstoelen in vochtige bosgrond."

Sofie Letitre: "Doordat ik geen geschoolde muzikant ben, maak ik volgens mij vaak onconventionele keuzes in het schrijven. Iets waar ik me niet altijd bewust van ben, omdat ik vooral probeer te voelen of iets klopt of niet. En dat is gebaseerd op mijn intuïtie. Iets wat op zich niet uniek is, maar wel zorgt voor een uniek geluid. Geen intuïtie is hetzelfde."

En jullie als band?
Erik Zwart (Coppersky)
: "Drie broers in een band aangevuld met twee vrienden zorgt voor een bijzondere energie. Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar ik denk dat we een eerlijkheid hebben die mensen kunnen voelen bij de live show. Muzikaal denk ik dat onze muziek bol staat van energie. Het is intens en af en toe groots, zonder dat het "gemaakt" is. Ik denk dat we tekstueel ook echt wat te vertellen hebben. Verder doen we niks nieuws, maar wat we doen, doen we met passie."

Als je terugkijkt op dit jaar, waar ben je dan het meest trots op?
Tom Gerritsen (T.T.S.E.A.S.)
: "De presentatie van A New History in de Spiegelbar was één van die zeldzame avonden waar alles eens goed gaat. Ik stond voor het eerst in de geschiedenis van dit project met meerdere mensen op een podium. Het klonk exact zoals ik het me had voorgesteld in de vele slapeloze nachten in de weken die eraan voorafgingen. Ik had nooit verwacht dat The Fire Harvest de avond zou willen openen – misschien ben ik wel het meest trots op het feit dat ik ze heb verleid om dat toch te doen. Vreemd eigenlijk dat zij niet genomineerd zijn voor een prijs. Ook heb ik dit jaar eens een dag lang naar 'How to Rent a Room' van The Silver Jews op repeat geluisterd, iets wat ik ook al lang tot mijn levensdoelen rekende. Trots, ach."

Sofie Letitre: "Waar ik het meest trots op ben, is dat ik het voor elkaar heb gekregen om een groep waanzinnig goede muzikanten bij elkaar te krijgen, die ook nog eens ontzettend toegewijd zijn. Als we een mooie kans krijgen voor een radio-optreden of een live-show, dan kunnen we deze eigenlijk altijd pakken, doordat iedereen klaarstaat. Dat geeft een heel sterk gevoel. Ook ben ik trots op de hoeveelheid verschillende manieren waarop ik met muziek bezig ben geweest het afgelopen jaar."

Erik Zwart (Coppersky): "De opname van ons debuutalbum prijkt dan bovenaan. Dat was een bijzondere week vol met emotie en lol die je hebt als je als goede vrienden samen iets creëert. Het was ook te gek om tegelijkertijd op te nemen, daarmee is de chemie die er tussen ons is tijdens het spelen, ook op de plaat hoorbaar. We zijn dus vooral heel trots op elkaar als vrienden en broers. We zeiden na de opnames van de plaat dat het eigenlijk al geslaagd was nog voordat iemand buiten de band er iets van had gehoord."
 

Wat zal het winnen van deze prijs voor jou/jullie betekenen?
Tom Gerritsen (T.T.S.E.A.S.)
: "Ik begrijp dat winnaars een vockingworst krijgen. Er gaan weinig dagen voorbij dat ik niet een aantal ons van dat grauwbruine vlees consumeer, dus dat zou aan mij alvast welbesteed zijn. John Coffey en Mister and Mississippi wonnen vorig jaar de categorieën waar ik in genomineerd ben (Meest Veelbelovende Act en Beste Live-act, red.), twee acts die op dit moment naar ik inschat schatrijk op hun lauweren kunnen rusten. Ik weet niet of er een directe correlatie bestaat tussen hun succes en het winnen van die prijzen, maar het lijkt mij de moeite waard dat verder te onderzoeken – en hoe kan ik dat beter dan door zelf te winnen? Het zou in ieder geval een goede manier zijn om meer mensen kennis te laten maken van mijn bestaan."

Sofie Letitre: "Erkenning vanuit mijn nieuwe hometown (Utreg me Stadsie!) voor wat we doen. Een teken van vertrouwen en waardering. Dat werkt enorm motiverend."

Erik Zwart (Coppersky)
: "Dat zouden we super leuk vinden, maar ook de nominatie voelt al als een bekroning. Het is altijd leuk om als band een aai over de bol te krijgen. Als we zouden winnen zou dat een mooi signaal zijn voor bands en artiesten die muziek maken gebaseerd op gevoel en niet op wat goed scoort." 

Wat is jouw/jullie persoonlijk favoriet van alle genomineerden?
Tom Gerritsen (T.S.E.A.S.): "Tot mijn eeuwige schaamte moet ik bekennen lang niet alles te kennen, dus een goed oordeel kan ik niet vellen. Tussen de acts die ik wel ken, kan ik niet goed kiezen, dus ik ga voor het inititatief Woot!Woot!Wolf, waar ik vorige winter een memorabele avond en minder memorabele ochtend heb meegemaakt. Ik kijk uit naar volgende edities."

Sofie Letitre: "My Blue Van. De zanger, Bas Beenackers, heeft een waanzinnig stem
en de muziek gaat door merg en been. Wat heb ik met open mond en kippenvel
naar de clip van 'Bumpy Road' zitten kijken. En Knalland natuurlijk ;)."

Erik Zwart (Coppersky): "We moesten uit twee kiezen maar Aestrid, de band waar onze drummer Ray ook in speelt, steekt er dan toch bovenuit. Mooi om te zien dat ze steeds meer erkenning krijgen voor hun muziek. Aestrid is de beste live-band van Utrecht, punt. Het gevoel dat ze overbrengen op plaat en tijdens de live-show is uniek."