3voor12/Utrecht presenteert John Coffey op Bevrijdingsfestival Utrecht

De optredens die John Coffey inspireerden

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht, Alfred van Luttikhuizen / Foto: Henk Otte ,

Zondag 5 mei presenteert 3voor12/Utrecht John Coffey op het Bevrijdingsfestival Utrecht. Het Utrechtse vijftal staat bekend om hun opzwepende live-show, wat eind vorig jaar terecht resulteerde in het winnen van 3voor12/Utrecht Award voor beste Utrechtse live-act. Om er achter te komen door welke optredens de band zelf geïnspireerd raakte, vroegen wij ze om een aantal video’s van inspiratiebronnen te selecteren. Zie hier het resultaat inclusief commentaar van Alfred van Luttikhuizen, de gitarist van John Coffey.

“Voordat YouTube bestond keken wij altijd op punkrockvids.org. Urenlang voor het computerscherm zaten we ons compleet te verbazen over al die vette bands. Deze show van At The Drive-In is ongelooflijk bepalend geweest voor ons als band. Hoe hard zij daar te keer gaan is niet te geloven. Nu ik hem weer terugkijk krijg ik gewoon weer kippenvel. Toen we vorige week in Vera speelden moest ik nog een paar keer aan At The Drive-In denken."

“Bizar. Even voor de duidelijkheid: dit is in een cd-winkel! Net als At The Drive-In een unieke band die elke regel van een live-show breekt. Ze doen wat ze willen en daarmee is The Chariot één van de meest intense live bands die we ooit gezien hebben.“

“Niet van vroeger, maar wel een epische video. Comeback Kid sloot dit jaar op Groezrock het Etnies podium af, waar wij eerder op de dag speelden. Wij hebben daar onze vetste show ooit gespeeld en waren compleet overweldigd door het publiek.  (Bekijk hier het video- en fotoverslag van John Coffey op het Belgische Groezrock – red.) 's Avonds was het één groot feest. Op vijf seconden zie je mij helemaal uit mijn plaat gaan op het podium, de gast waar ik tegen op bots bleek later de zanger te zijn. Veel John Coffey mannen op het podium trouwens, zo zie je David, in de buurt van de camera staan en ook Sjors onze gitaartech die vrolijk mee beukt op het podium.”

“Deze geldt vooral voor mijn broer Rich en mijzelf. Wij hebben in 1999 een heel weekend lang voor de buis gezeten toen op RTL 5 Woodstock werd uitgezonden. Gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske kregen we urenlang beelden van Woodstock voorgeschoteld. Megadeth, Metallica, Korn, Red Hot Chili Peppers en dus Alanis. We hebben één video helemaal volgetaped en grijs gedraaid met z'n allen. Wat waren we verliefd op Alanis die bij een zonsondergang als een fladderende neohippie in volle glorie met haar 25-jarige schoonheid over het podium schreed. Wat was ze mooi, en wat was de wereld mooi.”

Te zien: John Coffey e.a., zondag 5 mei 2013 @ Bevrijdingsfestival Utrecht, Park Transwijk Utrecht