Warzone Metalfest strijkt zondag neer in de Spiegelbar Warzone Metalfest strijkt zondag neer in de Spiegelbar

Purest Of Pain neemt jong Europees metaltalent op sleeptouw door Nederland

, Tekst: Joost Schreurs

Warzone Metalfest strijkt zondag neer in de Spiegelbar

Purest Of Pain neemt jong Europees metaltalent op sleeptouw door Nederland

Tekst: Joost Schreurs ,

Warzone Metalfest is een vierdaagse minitournee van vijf jonge Europese metalbands. Zondag wordt die afgesloten in de Spiegelbar van Tivoli Oudegracht. Door de krachten te bundelen, krijgen de Deense band Invisius of Mosfet uit Oostenrijk de kans om zich buiten de eigen landsgrenzen te presenteren. De Utrechtse metalband Purest Of Pain is ook van de partij en functioneert min of meer als gastheer tijdens deze minitour. 3voor12/Utrecht sprak met Merel Bechtold, gitarist van Purest Of Pain en één van de initiatiefnemers van Warzone Metalfest.

Merel Bechtold is gitarist en één van de drijvende krachten achter het Utrechtse death metalgezelschap Purest Of Pain. Tussen haar werkzaamheden voor deze band en haar studie aan de Rockacademie door vond ze ook nog tijd om Warzone Metalfest uit de grond te stampen. Donderdag start deze vierdaagse minitour in Leiden en na bezoekjes aan Arnhem en Tilburg strijkt het circus zondagmiddag neer in de Utrechtse Spiegelbar.

Warzone Metalfest
Het optreden in Utrecht is geafficheerd als afterparty met drie van de vijf Warzone-bands en nog twee lokale bands die de Warzone-bandcontest hebben gewonnen (Momento Mori en Mary Fields). Behalve Purest Of Pain, die zondag een thuiswedstrijd speelt, staan er dus twee internationale acts gepland, Mosfet en Miles To Perdition. Merel vertelt wat meer over deze bands: “Miles To Perdition is een Luxemburgse metalcoreband. Qua stijl liggen ze in de lijn van Lamb Of God en The Black Dahlia Muder. Ze zijn inmiddels al redelijk ervaren omdat ze met veel bands getourd hebben. Mosfet is een echte feestband, lekker lomp en vet. Thrash ‘N’ Roll noemen ze hun stijl. Tijdens de tour logeren alle bands in het huis van onze bassist, dat tijdelijk leeg staat. Ik denk dat het heel erg gezellig gaat worden met deze gasten.”

Merel vertelt hoe Warzone Metalfest is ontstaan: “We willen jonge, talentvolle internationale bands een kans bieden op Nederlandse podia. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om buiten Nederland optredens te boeken als onafhankelijke band zonder label.” Het balletje begon vorig jaar te rollen toen de Franse hardcoreband Beyond The Styx contact opnam met Purest Of Pain. Merel: “Die gasten hebben ons via Twitter opgespoord en contact met ons opgenomen. Van het een kwam het ander en in oktober vorig jaar is Purest Of Pain met Beyond The Styx op tournee geweest door Frankrijk.” Niet toevallig speelt Beyond The Styx op drie van de vier dagen van Warzone Metalfest. Eigenlijk is dit dus een soort tegenprestatie van jullie kant? Merel legt uit: “Zo zou je het kunnen zien, maar we doen dit in eerste instantie omdat het stuk voor stuk geweldige bands zijn en omdat we graag optreden. Het is een prima manier voor bands om elkaar aan optredens en naamsbekendheid te helpen. Purest Of Pain gaat in april naar Zuid-Duitsland en Oostenrijk voor een tour met Mosfet, dat is ook geen toeval.”

Als het aan Merel ligt, zal het niet bij één Warzone Metalfest blijven: “Het is natuurlijk best spannend om te zien hoe het zal verlopen, maar ik ben erg positief. We hebben toffe bands en leuke locaties en bovendien hebben we met Rockstar Energy Drink zelfs een sponsor weten te strikken. Via de Facebookpagina van Warzone verloten we tassen en goodies onder de bezoekers.” De Utrechtse metalliefhebber weet nu dus waar hij zijn zondagmiddag kan doorbrengen.

Purest Of Pain
3voor12/Utrecht maakt van de gelegenheid gebruik om met Merel Bechtold bij te praten over Purest Of Pain. In 2011 bracht dit Utrechtse vijftal de EP Revelations In Obscurity uit en sleepten ze een nominatie in de wacht voor een 3voor12/Utrecht-award (beste live-act). Hoe is het Purest Of Pain sindsdien vergaan en wat zijn de toekomstplannen? Merel licht toe: “Het afgelopen jaar hebben we vooral veel opgetreden. Vaak als voorprogramma voor bands als Delain, All Shall Perish, Attack Attack! en Suicide Silence.” Vooral die laatste show in juli was achteraf erg bijzonder, omdat zanger Mitch Lucker van Suicide Silence een paar maanden later verongelukte. Merel: “Mitch was zo’n geweldige frontman. Hij droeg die band in zijn eentje. Ik kan me nog amper voorstellen dat hij nu dood is.”

Ook de concertagenda voor 2013 van Purest Of Pain begint al aardig vol te lopen. Behalve Warzone Metalfest en de reeds genoemde tour door Duitsland en Oostenrijk met Mosfet, staan er ook nog vier shows in België gepland. Verder speelt Purest Of Pain op Koninginnedag in Haarlem en op 5 mei staan ze op het Bevrijdingsfestival van Wageningen. Is er dit jaar ook nog nieuw studiowerk van Purest Of Pain verwachten? Merel: “Een volwaardig album zit er op dit moment helaas niet in. We hebben nog geen label en dan kost het gewoon te veel geld. Wat we wel gaan doen dit jaar is een single opnemen en uitbrengen. Op deze single komen twee songs en voor één nummer gaan we ook een videoclip maken.” Merel vertelt wat meer over de achtergrond van het nummer: “Het nummer heet ‘Misanthropic Path’ en bestaat eigenlijk uit drie delen. Eén van die delen komt op de single. Het nummer vertelt het verhaal van een persoon die tot het besef komt hoe arrogant de mensheid eigenlijk is en hoe we onze wereld aan het verpesten zijn. In de videoclip willen we dit uitbeelden met iemand die in bed ligt en eerst prettige, mooie dromen heeft, maar vervolgens wakker schrikt in de harde werkelijkheid. In de video zullen dan beelden te zien zijn van oorlog, geweld en milieuvervuiling om dit duidelijk te maken. Naar verwachting zal deze single in september verschijnen.”

Tot slot vertelt Merel nog iets over de muzikale richting waarin Purest Of Pain zich ontwikkelt: “De nieuwe nummers klinken een stuk volwassener en zijn ook een stuk technischer. Ik studeer gitaar aan de Rockacademie en kom daardoor ook met veel andere genres in aanraking. Dat soort invloeden neem ik bewust en onbewust mee in Purest Of Pain. Ook heeft het nieuwe materiaal wat meer diepgang en emotie, een beetje in de stijl van een band als Ghost Brigade.” De manier waarop songs tot stand komen, wijkt af van wat voor veel bands gebruikelijk is, legt Merel uit: “Ilja (van de Roer, de zanger, red.) schrijft altijd eerst een tekst en ik schrijf daar vervolgens de muziek bij in een stijl die ik bij de tekst vind passen. Dit kost wel tijd. Purest Of Pain is geen band die elke week een nieuw nummer schrijft.” Kortom, ook de komende tijd is er van Purest Of Pain nog meer dan genoeg te verwachten. Merel beaamt dit: “Purest Of Pain is voor ons allemaal een hobby. We doen het echt voor ons plezier. We hebben dan ook geen hoge verwachtingen of hoop, we zien wel hoe ver we hiermee kunnen komen.”

Te zien: Warzone Metalfest, met o.a. Purest Of Pain, Mosfet en Miles Of Perdition; zondag 10 maart, vanaf 14:30 uur @ Spiegelbar, Tivoli Oudegracht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht