Uitverkochte eerste editie Het Nachtspoor Uitverkochte eerste editie Het Nachtspoor

Direct uit je werk de dansvloer op in het Utrechtse Spoorwegmuseum

, Tekst: Greetje Schouten / Foto’s: Eefje Vaghi

Uitverkochte eerste editie Het Nachtspoor

Direct uit je werk de dansvloer op in het Utrechtse Spoorwegmuseum

Tekst: Greetje Schouten / Foto’s: Eefje Vaghi ,

Utrecht is een evenement rijker: ‘Het Nachtspoor’, gehouden op vrijdagavond 15 maart. Drieduizend bezoekers gaan in het Spoorwegmuseum uit hun dak op muziek van Utrechtse dj’s zoals Bakermat en RipTide. Het Nachtspoor werd aangekondigd als de nieuwe creatieve avondparade van Utrecht waarbij jonge Utrechtse muzikanten, dj’s, kunstenaars en creatieven een mix verzorgen van interactieve ervaringen, nachttheater, installaties, performances, beats en visuele projecties. Hoewel de avond vooral door de dj’s wordt gedomineerd, is het feest niet minder geslaagd.

Afgezien van de bijzondere locatie is het verrassende aan Het Nachtspoor dat het om 17.00 uur begint en om 24.00 uur alweer afgelopen is. Bij aanvang is het dan ook meteen druk bij de ingang van het museum. Een flinke horde feestlustige mensen staat in de stationshal te wachten tot ze binnen mogen. Via het perron met in scène gezette reizigers kom je daarna in de grote hal waar het feest tussen de treinen al op gang komt. Museumnacht meets Parade
3voor12/Utrecht sprak met Peter Kan van Nachtwerk, dat achter de organisatie van het evenement zit. “Het festival is ontstaan vanuit een samenwerking van het bedrijf Nachtwerk met het Spoorwegmuseum en is eigenlijk gebaseerd op het idee: Museumnacht meets de Parade met goede muziek. We willen laten zien hoe mooi de locatie is en in elk hoekje en gaatje iets doen.”

En inderdaad nagenoeg elke ruimte van het museum is benut. Tegen het decor van een pittoresk Engels mijndorp staan creatieve kunstenaars en knutselaars van de 'Zelfgemaakte Markt' hun spulletjes te verkopen vergezeld door een akoestische performance. Verderop wordt een theatervoorstelling tussen de treincoupes gegeven en weer ergens anders worden treinen ‘gebombd’ met digitale graffiti. Af en toe is er wat vertraging, vooral bij de enige eettent op het festival, maar dat lost zich in de loop van de avond op.

Reuring
Het evenement richt zich op jong-werkenden van 23 tot 35 jaar. Kan: “Het idee was om veel met Utrechtse creatieven te doen en het evenement vanuit de doelgroep te laden. We hebben samenwerking gezocht met Vers Vermaak, wat een echt Utrechts creatief bolwerk is. Daarnaast hebben we een oproep gedaan op onze website aan ‘losse’ creatieven om ook een bijdrage te leveren. Daar hebben zich ongelofelijk veel mensen voor aangemeld. Het voordeel daarvan is dat die mensen ook weer reuring genereren in de stad. Je zag dat het daardoor op een gegeven moment echt een hype werd en donderdagavond waren we dus uitverkocht.”

De keuze voor de openingstijden van Het Nachtspoor is deels gedwongen door regulering, maar is ook een bewuste keuze. Volgens Kan zijn festivals en evenementen als Koninginnedag mede zo populair omdat ze bezoekers niet binden aan de nacht, en mensen al vroeg kunnen knallen. “Als je om 17.00 uur begint en het is om 24.00 uur afgelopen, dan heb je in principe even lang als dat je om 23.00 uur begint en om 5.00 uur thuis bent.  ‘Why wait? Start early, end late’, zeggen wij altijd.”

Respect
Het Spoorwegmuseum wilde met dit evenement een andere doelgroep aanspreken en laten zien hoe de locatie voor diverse doeleinden kan worden ingezet. Het blijkt inderdaad een prachtige locatie, die zich op het eerste gezicht goed lijkt te lenen voor een festival, maar het is natuurlijk altijd een risico om een evenement te organiseren in een museum. “Je kunt in het Spoorwegmuseum in principe overal bijkomen, maar mensen waarderen het denk ik zo, dat het ook respect afdwingt.” En inderdaad, het museum wordt redelijk schoon achtergelaten. Nog een laatste bezoeker staat beschonken naar de modelspoorbaan te kijken en dan is het twaalf uur, tijd voor het volgende feest.

Bezocht: Het Nachtspoor, vrijdag 15 maart 2013 @ Spoorwegmuseum, Utrecht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht