Knalland’s Kwartiertje onthult Kanaleneilands creatief kapitaal Knalland’s Kwartiertje onthult Kanaleneilands creatief kapitaal

Op verrassingstocht door de wijk

, Tekst: Eva Assink / Foto's: Dongwei Su en Reiniere Aimée Blokhuis

Knalland’s Kwartiertje onthult Kanaleneilands creatief kapitaal

Op verrassingstocht door de wijk

Tekst: Eva Assink / Foto's: Dongwei Su en Reiniere Aimée Blokhuis ,

Kanaleneiland: nou niet bepaald een plek waar je snel aan denkt voor de besteding van je zaterdagavond. Maar vergis je niet. Achter de rechttoe rechtaan woonblokken bloeit volop creatief talent dat erom vraagt ontdekt te worden. Bij Knalland’s Kwartiertje proefde het publiek steeds vijftien minuten van optredens, gegidst langs een verrassend mooie route door de wijk. 3voor12/Utrecht was erbij.

In de sloopwoningen rond de Marshalllaan hangt allesbehalve een verlaten sfeer. Integendeel: het bruist er juist van de activiteit. Muzikanten en kunstenaars zijn erin getrokken met als doel zoveel mogelijk samenwerking en creatieve kruisbestuiving in Kanaleneiland tot stand te brengen vóór de woningen tegen de vlakte gaan. Knallanders noemen ze zichzelf.

In het Huis van Vrede zien we de eerste muzikant van vanavond: Sofie Letitre, singer-songwriter. In kleine bezetting speelt ze mooie, intens gebrachte liedjes met piano, gitaar en trompet. Gewoonlijk speelt ze met een hele band, vertelt ze, maar haar muziek komt in deze setting zeker ook tot zijn recht. Voor de volgende act is het deze koude avond even doorbijten, want die is buiten in een overigens verrassend grote en dichtbegroeide achtertuin. Dichters Lars van der Werf en Daniel Vis dragen er hun vrij melige poëzie voor vanaf een pallet in een boom. Singer-songwriters Rebecca Sier en Chayah van Diermen ontvangen daarna met hun gevoelige liedjes in de warme huiskamer van uitvalsbasis Eilandhart dito belangstelling. 


In Mode Atelier KanalenEiland zorgt danseres en spoken word-artiest Sophia Maria Kienhuis voor een bijzondere act. Liggend tussen de klossen garen en naaimachines begint ze te bewegen op duistere klanken. Traag kronkelend kruipt ze in haar dans bijna bij het publiek op schoot, met een broeierige blik in haar ogen. Als plots de muziek stopt, veert ze op en vertelt ze opgewekt iets over de ongecompliceerde manier waarop zij de wereld en de kunst ziet. Het publiek lacht opgelucht en Sophia Maria danst vederlicht haar act uit.

Hoogtepunt van de avond is het optreden van beatproducer Hamertje Tik in de achtertuin van een vrijstaand huis aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Rond het kampvuur danst het publiek op zijn vette beats. Op het platdak van de serre is een spectaculaire vuur- en dansact te zien. Knalland's Kwartiertje sluit met een gastvrij onthaal met koek in Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland. Zanger en luitspeler Gharib leert er de bezoekers een opzwepende, Syrische verbroederingsdans.

Hopelijk duurt het nog even voor de woningen aan de Marshalllaan worden gesloopt, want Knalland's Kwartiertje en de creativiteit rond Eiland8 maken nieuwsgierig naar meer!

Gezien: Knalland's Kwartiertje, diverse locaties @ Eiland8 (Kanaleneiland).
Organisatie: Marije Rademaker, Vera Otte en Simon Donk.
Knalland's Kwartiertje is een initiatief van Knalland, een community art-project in Kanaleneiland. Zie voor meer informatie www.knalland.nl en www.eiland8.com

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht