Aaumffie gaat wild, wilder, wildst

Amersfoortse hiphoppers brengen mixtape uit

Tekst: Dorrit Dellen & Hilde Rikken / Foto's: Robin van der Ploeg ,

Het Amersfoorts hiphopduo Aaumffie is hard op weg naar nationale bekendheid. Na het winnen van de Kei van Amersfoort in 2012 sleepten zij veel shows binnen. Zo stonden zij onder meer in het voorprogramma van Kraantje Pappie en Dope D.O.D. Nu is het voor Jorno en Stomp tijd om hun naam te vestigen in de algehele Nederlandse hiphopscene. Aanstaande donderdag brengen zij hun eerste mixtape Aaumffie Gaat Wild uit die ze diezelfde avond nog presenteren in poppodium De Kelder.

Stomp zit op dezelfde Nederlandse Popacademie, die Jorno net heeft afgerond. Het belangrijkste wat Jorno op zijn opleiding heeft geleerd, is de commerciële kant van het vak: "Vroeger was muziek maken echt voor het plezier, terwijl ik nu ook kijk naar hoe ik er geld mee kan verdienen. Aan de andere kant is het ook erg belangrijk om je imago te vormen. Dat is één van de dingen die ik gelijk op die opleiding heb geleerd; imago verkoopt gewoon. Het gaat gewoon bijna niet meer om de muziek. Wij proberen de middenweg tussen imago en muziek te vinden, als twee roodharige rappers die gewoon keihard willen feesten." Ze kregen op de popacademie onder andere les van Diggy Dex, Typhoon, Steen en Pete Philly, van wie ze de wijze raad kregen om een gast-act op de mixtape te hebben. "Via via kwamen we toen bij Def Rhymz terecht, wat heeft geleid tot een samenwerking."

De mixtape bevat naast collega-rappers ook invloeden van drum ’n bass en dubstep. Jorno: "Tijdens onze shows gebruikten we al vaak dubstep, zodat mensen daar op los konden gaan, maar we hadden nooit echt een track op een dubstepbeat. Toen kregen we het idee om op de twee dubstepbeats die we hadden liggen tracks te maken. Uiteindelijk is het gewoon vet geworden."

De mixtape Aaumffie Gaat Wild wordt het eerste deel van het concept. "De bedoeling is dat we aan het eind van het jaar een EP uitbrengen met de naam Aaumffie Gaat Wilder. Dat doen we tijdens de halve finale van de Grote Prijs van Nederland, die we sowieso gaan halen. En dan volgend jaar nog een EP, die heet dan Aaumffie op z’n Wildst. Het liefst willen we dan met heel veel artiesten gaan samenwerken," zegt Jorno. "We zijn gewoon begonnen met muziek maken en tijdens het proces hebben we het plaatje eromheen bedacht. Normaal doe je dat eigenlijk andersom, maar voor ons is het veel fijner werken als we beginnen met de muziek."

Een contract bij een hiphoplabel als Top Notch of Noah’s Ark zien de jongens niet zitten. Stomp: "Er wordt dan te veel voor je gedaan en voor mijn gevoel kan je dan niet echt je eigen ding doen en dat is juist waar wij veel waarde aan hechten. We willen zelf kunnen bepalen hoeveel albums we maken en hoeveel shows we geven. Als je het allemaal zelf doet duurt het wel langer, maar uiteindelijk krijg je er meer voor terug." Jorno en Stomp zijn wel geïnteresseerd in het label Nebulon, dat nu in de steigers is gezet door de jongens van Zwart Licht. "Bij een kleiner label, zoals Nebulon kan je nog je eigen visie erin kwijt. Het zou tof zijn als we onze EP bij hun zouden kunnen uitbrengen."

Aaumffie heeft ook zeker idealen: "We hebben nog nooit echt op een groot muziekfestival als Appelsap gestaan, of voor een uitverkocht Paradiso. Dat zijn dingen die we graag willen behalen, net zoals we met elke artiest willen kunnen samenwerken. Nu moeten we er zelf nog voor zorgen dat we een podium krijgen. Het doel van onze mixtape is ook dat we mensen onze muziek laten horen en zo bekend worden bij het grote publiek."

Te zien: Aaumffie Gaat Wild Releaseparty, met Aaumffie, Luie Jongens, Jae Fly, Felix Marks en Gangsigns, donderdag 21 maart 2013 @ Podium De Kelder, Amersfoort.