Joost Ruijter: Utrecht rijzende uitgaansstad van Nederland Joost Ruijter: Utrecht rijzende uitgaansstad van Nederland

“Uit een goede voedingsbodem bloeien mooie initiatieven”

, Tekst: Noa Maas

Joost Ruijter: Utrecht rijzende uitgaansstad van Nederland

“Uit een goede voedingsbodem bloeien mooie initiatieven”

Tekst: Noa Maas ,

Utrecht is hot en booming. De kleine studentenstad heeft zich in rap tempo ontpopt tot een stad met hoog aangeschreven feesten en festivals. Joost Ruijter, bedrijfsleider Club Lux, organisator van clubavond Toffe Peren en dj, draait al een tijdje mee in het Utrechtse uitgaansleven: “In Utrecht gebeurt een hoop en dat zal voorlopig nog wel even zo doorgaan. Mijn Amsterdamse vrienden kijken er van op!”

“Vroeger stond ik met mijn cd te jengelen bij een bedrijfsleider van een club of ik alstublieft een keer mocht draaien. Gek genoeg is dat niet eens zo heel lang geleden, maar mensen leveren nooit hun cd’tje bij mij in. Daar hebben wij nu Mixcloud en Soundcloud voor” vertelt Ruijter, terwijl hij neerstrijkt op een grote paarse sofa in een lege club Lux voor openingstijd.

Ruijter was op het goede moment op de goede plek met de juiste ideeën. Hij weet precies wat er de laatste jaren is veranderd in Utrecht: “Door social media, Spotify en Soundcloud komen mensen in aanraking met nieuwe muzieksoorten. Mede hierdoor werd techno en later deephouse helemaal hip. Radiostations begonnen hitjes uit deze stromingen te draaien waardoor de hype nog meer gevoed werd. Utrechtse organisaties hebben hier slim en snel op ingespeeld met als gevolg een steeds bruisender uitgaansleven.”

Ruijter speelde zelf ook in op de verandering en bedacht vijf jaar geleden zijn eigen clubavond ‘Toffe Peren’: “Toen ik in 2008 met Toffe Peren begon was het uitgaansleven in Utrecht nog niet zo divers. Poema was toen de enige echte club van Utrecht.” Samen met andere organisaties, zoals Elevation Events, KrancK, Stekker, Source en een aantal kleinere organisaties zoals Opkikker en Cultfarm zette Ruyter techno, techhouse, minimal en later deephouse op de Utrechtse uitgaanskaart. “Blijkbaar was de behoefte groot, want bijna alle opkomende organisaties in die tijd werden succesvol.”

Toch hadden deze organisaties nooit kunnen dromen dat Utrecht een trekpleister zou worden voor muziekliefhebbers van over het hele land. Zo begon Elevation Events vijf jaar geleden met een kleinschalig festival voor Utrechters met een voorliefde voor techno en house. Inmiddels organiseren ze diverse feesten en festivals in Utrecht voor meer dan 10.000 mensen. “Grote organisaties, zoals Elevation Events, Symphonica Electronica en Stekker, steken kleine organisaties weer aan en andersom.”

Nieuwe initiatieven steken nog steeds als paddenstoelen uit de grond. HAL16, voormalig schoolgebouw, speelt in op de enorme vraag en stelde onlangs hun kelders beschikbaar voor duistere technofeesten. Steeds meer organisaties die voorheen vooral feesten in Amsterdam organiseerden durven het met deze passende locatie ook in Utrecht aan. Ook Tivoli verhuist naar het grote muziekgebouw op Vredenburg om meer ruimte te bieden.

Ruijter is trots op Utrecht als uitgaansstad, zijn goedlopende clubavond en Club Lux. Maar natuurlijk blijven er genoeg dingen om van te dromen. Hij wil van Club Lux de vetste club van Utrecht maken: “Wij hebben een dik geluidsysteem aangeschaft en ik ben momenteel in gesprek met een aantal grote labels en artiesten. Heel spannend!”

Joost Ruijter viert vrijdag zijn verjaardag tijdens de volgende editie van Toffe Peren in Club Lux, met o.a. Miss Melera. Iedereen is uitgenodigd!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht