Great Minds maakt in Tivoli Oudegracht belofte waar Great Minds maakt in Tivoli Oudegracht belofte waar

All-star groep zorgt met nieuw én oud materiaal voor ouderwets feestje

, Tekst: Maarten Braun

Great Minds maakt in Tivoli Oudegracht belofte waar

All-star groep zorgt met nieuw én oud materiaal voor ouderwets feestje

Tekst: Maarten Braun ,

Plotseling was daar in het voorjaar de aankondiging van Great Minds, een samenwerking tussen hiphoppers Sticks, Winne en Jiggy Djé en producer Dokter Moon. Gepresenteerd als een hiphop supergroep knalden zij afgelopen week de album en download charts binnen. Er is al veel over het project gezegd en geschreven, maar zaterdag in Tivoli Oudegracht was het tijd voor de heren om hun nieuwe album live te gaan spelen en de grote en lovende woorden ook op het podium waar te maken.

Net als op het album is ‘Hooggeleid’ de intro van de avond. Eén voor één komen de rappers het podium op, gekleed in truien met daarop hun eigen logo en een vlag als cape dragend. Alles begint rustig en het publiek deint mee op de beats. Zo worden een aantal nummers van het nieuwe album achter elkaar gespeeld, zoals ‘Rat Pack Snipers’ en ‘Bommen in Boston’.

De show wordt opgefleurd door dansjes van de rappers en kledingwissels. Dit zijn grappige toevoegingen met een vette knipoog maar het is uiteraard de muziek waar het om draait. Het begint voor veel bezoekers pas echt wanneer Sticks zijn (en Kubus’) “Buitenwesten klassieker” ‘Hamvraag’ inzet. De vraag is: wil het publiek oude 'knallers' horen en zien of juist liever het nieuwe werk? Het antwoord ligt vanavond in het midden. Het optreden duurt ruim anderhalf uur, dus er is ruimte om de bezoekers los te laten gaan op oude krakers uit het solotijdperk van de afzonderlijke leden maar ook voor het rustigere en zeker niet mindere werk van Great Minds zelf.
 
Naast ‘Hamvraag’, worden ook ‘Spaanse Vlieg’ en Winne’s ‘Pomp die Shit’ gespeeld. In Tivoli is Wudstik de enige gastartiest, waar in de vorige shows bijvoorbeeld ook Sticks’ Opgezwolle partner Rico en Mr. Pobz meededen. Wudstik begeleidt niet onverdienstelijk op piano maar vooral ook vocaal de track ‘Het Licht’.
 
Hoogtepunt is voor velen de toelichting op de soort van vete die Stickz en Jiggy in het verleden hebben gehadDe concurrenten van vroeger zitten nu samen toch in Great Minds, tijden kunnen gelukkig veranderen. Er volgt een gesprek met grapjes over en weer, maar belangrijker voor de mensen in de zaal is dat dit wordt uitgelegd aan de hand van nummers als ‘Kleren van de Keyser’, ‘Blauw Bloed’ en ‘Hoedenplank’Oude tijden herleven en een schuddende Tivoli Oudegracht is het gevolg.
 
Naadloos voegen zij Winne toe aan het half uur durende all-star stuk, waarbij ‘W.I.N.N.E’ het best off-gedeelte afsluit. Tijd om de nummers van Great Minds weer op te pakken en naar het einde van de show toe te werken. ‘Nog één keer’ volgt als afsluiter en bezorgt menigeen kippenvel. Nadat Utrecht door de rappers als moe wordt verklaard volgt ‘Doag’Omdat Kleine Viezerik, die dit nummer op het album meerapt, niet aanwezig is wordt er een vervanger in de zaal gezocht. Danny is de gelukkige en heeft waarschijnlijk de avond van zijn leven. Onwennig mag hij de teksten van Kleine Viezerik op zich nemen, maar de zaal vindt het prima.
 
Ondanks de scepsis bij velen (Great Minds zou een arrogant project zijn, jezelf “de top” noemen kan niet etc.) laten de leden van Great Minds vanavond zien dat zij na al die jaren nog steeds tot de top behoren, zowel qua muziek als qua performance. Live zijn daar ook de oude nummers voor nodig, maar wat maakt het uit: nieuw en oud werk gaat moeiteloos in elkaar over en het publiek en Great Minds hebben een prima tijd.

Gezien: Great Minds, zaterdag 22 juni 2013 @ Tivoli Oudegracht
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht