Amersfoorts minifestival Burning Down The House doet naam eer aan

Snoeihard beukfestijn in De Kelder

Tekst: Freek Liebrand / Foto’s: Robin van der Ploeg ,

In het weekend waarin Amersfoort normaal gesproken van een zonovergoten Torenpop genoten zou hebben, was er dit jaar een ander feestje. Een feestje met de beste en hardste hardcorepunk en garagerock die ons land rijk is. Minifestival Burning Down The House zorgt met Suit And Tie Johns, Bullerslug, Traumahelikopter en John Coffey voor een waar rock-’n-rollwalhalla.

Het binnendruppelende publiek lijkt direct gehypnotiseerd door de opzwepende psychedelica van Suit And Tie Johns. De bandleden zitten vol overtuiging in hun meeslepende groove. De constante dreun, die de basis vormt voor het grootste deel van de set, maakt ook enkele nummers plaats voor wat meer luchtige rock-‘n-roll. Dit geeft wat lucht aan de indringende set, maar het zijn toch de monotone nummers die het hardst binnenkomen. Geen muziek om het huis mee af te branden, maar wel een waardige opwarmer om het vuurtje op te stoken.

Retestrakke punk zonder pardon

Dat vuurtje wordt vervolgens aangewakkerd door Bullerslug. De band brengt vieze maar retestrakke headbangpunk zonder pardon. Zanger Bastiaan Bosma steelt duidelijk de show met zijn 'fuck you'-mentaliteit. Gewapend met blote borst en housebroek brengt hij de zaal langzaam maar zeker aan de kook. De oproep voor een circle pit wordt daarom enthousiast beantwoord. Het vuurtje brandt!

Dan is het aan Traumahelikopter om de zaal in de fik te steken. En dit lukt ze makkelijk. Zodra de band erin knalt met hun boem-tak-garage-rock-‘n-roll, gaat de zaal los. Wat volgt is een set waarin de drummer onvermoeibaar (staand!) door blijft beuken en de gitaristen telkens weer drie akkoorden uit de hoge hoed toveren voor een nieuw nummer. De nummers beginnen veelal zonder aftellen en net een paar bpm sneller of trager dan de vorige. Zelfs de band lijkt tegen het einde even kwijt in welk nummer ze zitten, maar het deert niet. De menigte blijft – inmiddels ongeveer geheel zonder shirt – met dezelfde toewijding als drummer Roel van Merlot op elkaar in beuken.

Besnorde hardcorepunk

Dan is er nog maar één band die dit feestje tot een hoogtepunt zou kunnen brengen. En laat John Coffey nu net de afsluiter zijn. Toeval? Uiteraard niet. Iedereen gaat los op de besnorde hardcorepunk van John Coffey. Mocht het huis bij Traumahelikopter nog niet officieel in de fik staan, dan is dat nu zeker het geval. De leden van John Coffey duiken regelmatig zelf het publiek in voor een coupletje of refreintje. Op zich logisch, want het is natuurlijk zonde om dit feestje te moeten missen omdat je moet werken deze avond. Bij het laatste nummer staat praktisch de hele band in de zaal en de hele zaal op het podium. De unieke combinatie van melodieuze hardcore en vooral een flinke dosis feest is er één die verdacht goed werkt. John Coffey brengt de avond tot een optimaal einde.

Gezien: Burning Down The House, met Suit And Tie Johns, Bullerslug, Traumahelikopter en John Coffey, zaterdag 8 juni 2013 @ De Kelder, Amersfoort