Mariecke Borger bewijst haar muzikale helden eer Mariecke Borger bewijst haar muzikale helden eer

(te) Bescheiden Ermelose singer-songwriter maakt op de Parade indruk met eigen composities

, Tekst: Roeland Rutgers / Foto’s: Eline de Ridder

Mariecke Borger bewijst haar muzikale helden eer

(te) Bescheiden Ermelose singer-songwriter maakt op de Parade indruk met eigen composities

Tekst: Roeland Rutgers / Foto’s: Eline de Ridder ,

Op een drukbezochte en zwoele eerste Utrechtse Parade-avond zorgt de gestripte country-folk van Mariecke Borger voor een aangename verrassing. Nadat ze eerder al veel indruk maakte met gastoptredens op albums van Kim Janssen en broer Johan Borger treedt de schuchtere 26-jarige Ermelose nu zelf voor het voetlicht. Idolaat als ze is van Leonard Cohen en Neil Young weet het jongste Borger-talent qua muziek verrassend dicht bij haar voorbeelden te blijven. De presentatie van de artieste en haar band mag echter nog wel wat uitbundiger en vooral: minder bescheiden.

Sober maar doeltreffend
Als telg uit een zeer muzikale familie (Jan Borger senior speelde in de jaren zeventig nog met Elly & Rikkert) bewijst Mariecke haar aanleg voor het schrijven van simpele maar doeltreffende melodieën. Het is namelijk noodzakelijk dat Borger netjes aankondigt wanneer zij een cover speelt (van Bonnie Raitt en Bob Dylan) want haar zelfgeschreven nummers zijn nauwelijks te onderscheiden van de bekende countryfolk-evergreens. De drie bandleden (waaronder broer Jesse op bas) verzorgen een sobere maar effectieve muzikale omlijsting die nergens overstemt maar alle ruimte laat aan de natuurlijk fragiele stem van Borger. Muzikale vergelijkingen zijn er genoeg te maken (o.a Joni Mitchell, Stevie Ann en Alison Krauss komen in herinnering), maar Borger is vooral haar ontnuchterende zelf. Daarbij heeft zij een prettig niet-geforceerde stem wat bij country een dodelijke valkuil kan zijn: geen irritant Ilse de Lange-snikje hier.
 
Weinig theatraal
De dromerige luisterpop van Borger lijkt op de Parade ietwat misplaatst. Daarvoor blazen de bescheiden liedjes van Mariecke Borger voor een theaterfestival als de Parade niet hoog genoeg van de toren en is de muziek en presentatie te bescheiden en te weinig opzienbarend. Het ietwat weggestopte tentje, waar Borger vooral nummers van haar eerder dit jaar bij Volkoren verschenen debuut Through My Eyes speelt, puilt daarom allesbehalve uit. De luisteraars die blijven staan worden echter getrakteerd op een intiem inkijkje in de wereld van een van Nederlands talentvolste folk-songwriters. Voor de liefhebbers van luie country-folkliedjes een naam om te onthouden.
 

Gezien: Mariecke Borger, vrijdag 19 juli 2013 @ De Parade, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht