KRAFT-festival gaat voor Amersfoorts handwerk KRAFT-festival gaat voor Amersfoorts handwerk

Het Klassiek komt met nieuw concept

, Tekst: Joris Postulart / Foto's: Joris Postulart & Petra Cieremans

KRAFT-festival gaat voor Amersfoorts handwerk

Het Klassiek komt met nieuw concept

Tekst: Joris Postulart / Foto's: Joris Postulart & Petra Cieremans ,

Nik Schneijderberg (links op de foto) en Tim Hogenboom (rechts op de foto), de mannen achter de relatief nieuwe Amersfoortse culturele organisatie Het Klassiek, komen met een eigen festival: KRAFT. Vakmanschap, handwerk en creativiteit zijn de speerpunten voor dit festival dat 27 juli plaatsvindt op het 'nieuwe' festivalterrein aan de Mijnbouwweg in Amersfoort. 3voor12/Utrecht was nieuwsgierig naar de plannen en motivatie van het gedreven duo en zocht ze op.

Tim Hogenboom, de meest spraakzame van de twee, verhaalt enthousiast over het nieuwe kindje van Het Klassiek: KRAFT-festival. "Toen Nik en ik samen zijn gaan ondernemen, ontwikkelden we al gauw de droom om een eigen evenement neer te zetten. KRAFT is een klein festival, en dit is de eerste grotere stap daarin. Hier in Amersfoort heb je natuurlijk Into The Woods, ooit lokaal begonnen maar nu nationaal bekend. Wij willen artiesten en dj's uit Amersfoort zelf weer een podium bieden, naast de grotere jongens die (inter)nationaal bekend zijn. Zo krijgt lokaal talent weer een opstart kans." Naast een platform voor jonge muzikanten biedt KRAFT ook ruimte voor ander talent. Maar liefst tien Amersfoortse culturele instellingen zijn bij het festival betrokken. Hogenboom: "Een festival is niet alleen muziek. Het is ook licht en geluid, decor, een podium, creatief vermaak, etc. We hebben een lijstje gemaakt met Amersfoortse organisaties die momenteel lekker bezig zijn. Dat werd uiteindelijk een flinke lijst, waarvan we tien partijen hebben benaderd die allen een ander aspect van het festival oppakken. De rode lijn is 'handwerk'. Alles wordt zelf gemaakt, van prullenbakken tot tafels. Samen met een plaatselijke scoutingclub zetten we bijvoorbeeld alles in elkaar."Niet alleen elektronisch

Schneijderberg: "Elektronische muziek is aardig vertegenwoordigd in Amersfoort, maar wij zien dat er ook behoefte is aan meer dan enkel dancemuziek. Heel veel mensen hier die naar festivals gaan, houden bijvoorbeeld ook van bands. Daar zetten we dus ook op in. Lokale helden van Los Condors (dé Amersfoortse feestband, red.) gaan een podium hosten, en natuurlijk afsluiten met een nu al legendarische gig. Dat wordt de hele dag madness. Ik vind het leuk dat we die tweestrijd tussen bands en elektronische muziek hebben op het festivalterrein." Hogenboom vult aan: "Toch voert elektronische muziek wel de boventoon. We zijn erg trots op boekingen als Bart Skills en Detroit Swindle, die het beide internationaal heel goed doen. Daar zetten we lokale acts als Ben Stecker en Die Esse bij. Omdat het terrein helemaal vlak is, in tegenstelling tot Into The Woods dat in de bossen wordt gehouden, moet alles binnen de hekken gebeuren. Mensen moeten de hele dag geprikkeld blijven, het moet een avontuur worden. Dat is een mooie uitdaging."

Eén van de doelen van KRAFT is het voorstellen van lokale organisaties als Per Expressie en Recycle aan het Amersfoortse publiek. Hogenboom: "Amersfoorters kennen de meeste namen wel van de partijen die zelf feestjes en dergelijke organiseren, maar toch blijkt de drempel soms te hoog ergens een ticket voor te kopen. Door de participatie van deze partijen in KRAFT-festival hopen we die drempel te verlagen. Iedere partij heeft zijn eigen specialisme en kan dat op het festival laten zien.”"


Te zien: KRAFT-festival, 27 juli 2013 van 12:00 tot 00:00, met o.a. Bart Skills, Detroit Swindle & Die Esse, @ Mijnbouwweg, Amersfoort. Tickets: 17,50.
 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht