De beste Club 3voor12/Utrecht-optredens van 2013

The Maureens, Counter Jib, bitebits, Unterwelten, Twin Shades en Atlantis

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

December zit er alweer bijna op en ook wij kijken met allerlei lijstjes terug op het afgelopen muziekjaar. Binnenkort laten we onze beste foto’s zien en lees je wat de favoriete Utrechtse releases van onze redactie zijn. Maar we beginnen met de vijf beste optredens van Club 3voor12/Utrecht in 2013. De top 5 is samengesteld door de programmeurs van de Club: Thomas Bröker, Ricardo Jupijn en Kirsten Klijn. Het bonus-optreden komt van video-coördinator Lotte van Leengoed die bijna alle bands in samenwerking met onze andere filmers heeft gefilmd.

The Maureens (juni 2013)
Vooruitlopend op de het nazomeroffensief - waaronder de albumreleaseshow in EKKO - speelde the Maureens op de mega juni-editie van de Club. Voor deze try-out werd niets aan het toeval overgelaten. Onder leiding van bandleider Hendrik-Jan de Wolff werden de o zo essentiële koortjes nog even stevig gerepeteerd. Ook werd het plotselinge vertrek van Jos Mans ogenschijnlijk rimpelloos opgevangen met de komst van toetsenist JP. Het zichtbare resultaat was een band die optimaal geconcentreerd en in vlot tempo van opener 'Outta Sight' tot afsluiter 'Early June' een dwarsdoorsnede liet horen van wat een zonovergoten album bleek te zijn.


Counter Jib (september 2013)
Counter Jib was de 3voor12/Utrecht Selecteert van september. Een hard rockende band waarin een drietal muzikanten -die eigenlijk meer bekend staan om het verfijndere werk- hun primaire driften botvieren. De band houdt het simpel: twee gitaristen en een felle drummer zorgen voor een vette mix van harde rock, zompige blues, grunge en zo af en toe een spoortje klassieke heavy metal. Sterke opener 'Where You Gonna Run' zette bij de Club de toon voor een vlammende set waarin de band er bijna in elk volgend nummer een tandje bij zette, tot enthousiasme van de volle zaal.


bitebits (oktober 2013)
Het hoogtepunt van de oktober-editie was bitebits: het elektronische eenmansproject van Sander Klijn. Waar hij op soundcloud nogal experimenteel uit de hoek komt, verzorgde hij op de Club een harde, energieke en dansbare set. Na een enigszins stroef begin kregen zowel de bezoekers als hijzelf er steeds meer zin in.


Unterwelten (november 2013)
De Le Guess Who?-editie van Club 3voor12/Utrecht werd geopend door Unterwelten, het nieuwe project van de bekende solo-ist Michiel Flamman. Als die show kenmerkend is voor de rest van hun optredens en/of tour - de band heeft nog maar een paar keer gerepeteerd - dan is het nieuwe werk duister met veel drones en het hypnotiserende van Krautrock. Door de sterke band (dubbele drums, twee gitaristen en een toetsenist/gitarist) laat Flamman zich in bijna alle nummers opzwepen naar een heftige climax. Unterwelten is een categorische breuk met Flammans Solo-verleden maar vooral een bijzondere, spannende stap die nieuwsgierig maakt naar meer.


Twin Shades (november 2013)
Een paar weken voor hun optreden op de Club maakte Twin Shades al indruk tijdens de Utrechtse editie van de Popronde in EKKO. Geen straf dus om de band in korte tijd nog een keer te zien. De mannen beheersen de combinatie van dansbare psychedelica en garagerock tot in de puntjes en maken hun sterke live-reputatie meer dan waar.


Atlantis (november 2013)
Op de Club speelt elke band in principe een half uur. Atlantis vroeg om meer speeltijd en kreeg dat ook. Maar eigenlijk is één nummer al bijna genoeg om je mee te laten voeren in de bezwerende roes die het zestal onder leiding van Gilson Heitinga veroorzaakt. Er is geen medelijden met de achtergebleven bezoekers in de zaal en de band gaat er vanaf het eerste nummer vol in. De bandleden zijn gefocust op het eigen spel – concentratie en ingehouden agressie wisselden elkaar af – maar de afstand die daardoor ontstaat werkt versterkend op de intense live-ervaring. Het randje was voor sommige mensen zeker te scherp, maar – masochistisch als wij zijn – wij vonden het alleen maar fijn om ons eraan te snijden.

 

Baal je er ook van dat je niet alles hebt gezien? Of was je bij de optredens en kun je er geen genoeg van krijgen? Dan hebben we goed nieuws, want volgend jaar is Club 3voor12/Utrecht er weer bij! We beginnen 12 januari met de Nieuwjaarsduik. Op naar een nieuw jaar vol noemenswaardige optredens!