IAMTHECITY festival kondigt eerste namen aan

Andy Burrows, Great Minds, Die Anarchistische Abendunterhaltung en Cairo Liberation Front spelen op het nieuwe Amersfoortse festival

Redactie 3voor12/Utrecht ,

Poppodium De Kelder maakt op 8 en 9 november een comeback met IAMTHECITY festival. Na het verlies van Torenpop en Stadsgeluid is het tijd voor een nieuw festival in Amersfoort die het publiek de uithoeken van popcultuur laat beleven.

Nadat afgelopen jaar werd besloten om Torenpop los te laten als gevolg van een dieptepunt qua bezoekersaantallen, komt De Kelder dit jaar met een nieuw concept onder de naam IAMTHECITY. Volgens Robert Koole, promotor van De Kelder, is het tijd voor wat verandering. "Inhoudelijk is IAMTHECITY anders. Sfeer en beleving staan voorop, verrassing speelt een grotere rol en er is plaats voor buitenlandse acts. Het geheel is wat exclusiever." Hoewel Torenpop een podium bood voor Nederlands talent, miste het tegelijkertijd eigenheid en karakter. Precies de reden waardoor meerdere festivals in Nederland momenteel in zwaar weer verkeren volgens Koole. "Inhoudelijk biedt IAMTHECITY meer avontuur en is het op artistiek vlak interessanter. Reizen is het thema en beleving heeft een belangrijke rol. Het publiek kan tijdens het bezoek eigenlijk tussen verschillende disciplines zappen. We focussen dan ook extra op de aankleding van het festival en een actieve randprogrammering."

In tegenstelling tot Torenpop vindt IAMTHECITY binnen plaats. De Kelder wijkt uit naar de aangelegen loods en hoopt op twaalfhonderd bezoekers. Per dag dan wel te verstaan, gezien IAMTHECITY zich uitspreidt over twee dagen – het tweede grote verschil met Torenpop. Omdat de slechte weersomstandigheden één van de redenen was van de slechte opkomst bij Torenpop vorig jaar, spelen ze het dit jaar op safe. De programmering zien ze als een uitdaging: "Qua line-up zoeken we de randjes op," bekent Koole. "De acts zijn niet heel erg mainstream. Hierdoor hopen we inhoudelijk een slag te slaan en ons te onderscheiden."

Vandaag kondigt IAMTHECITY haar eerste namen aan. De eerste headliner is ex-Razorlight drummer en zelfbenoemde 'melodramatische idioot' Andy Burrows. Na zijn carrière bij Razorlight bracht hij in 2011 een kerstalbum uit met Editors zanger Tom Smith en kwam ook zijn solo-debuutalbum Company vorig jaar uit. De tweede IAMTHECITY naam is Hip Hop supergroep Great Minds. Dr. Moon, Jiggy Djé, Sticks en Winne bewezen zich in de loop van de jaren al als artiesten en producers, maar besloten de koppen bij elkaar te steken. Ze speelden Lowlands al plat, nu is het tijd voor IAMTHECITY. Die Anarchistische Abendunterhaltung brengt een orginele mix van pop, rock, folk en klassieke muziek naar het festival die volgens accordionist Roel van Camp een speciale manier van beluisteren vereist: "There is no better way to listen to our music than lying down with your eyes closed." Cairo Liberation Front is de vierde en laaste naam die bekend is gemaakt. Ze zijn de pioniers op het gebied van Electro Cha3bi, de soundtrack van de Egyptische revolutie.


Te zien: IAMTHECITY met o.a. Andy Burrows, Great Minds, Die Anarchistische Abendunterhaltung en Cairo Liberation Front, vrijdag 8 en zaterdag 9 november 2013 @De Kelder en aangelegen loods, Amersfoort. De kaartverkoop start op zaterdag 31 augustus om 10.00 uur. Er zijn enkel passe-partout te koop voor de prijs van €24,99.