Kort Utrechts Popnieuws Week 38

Met onder meer Rosa Ensemble, Bright, Spag Heddy, Stekker Oktoberfest, Gaudeamus concertserie en How To Throw A Christmas Party.

Tekst: Marc van der Laan / Foto: Mcklin Fotografie ,

De redactie van 3voor12/Utrecht heeft weer een selectie voor je gemaakt uit de stroom aan persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij. In het Kort Utrechts Popnieuws van week 38 onder andere nieuws over Rosa Ensemble, Bright, Spag Heddy, Stekker Oktoberfest, Gaudeamus concertserie en How To Throw A Christmas Party.

Casa Rosa #4: Landschap der Nederlandse Volksmuziek (deel 2)
Het Rosa Ensemble viert dit najaar haar 15-jarig jubileum. Om dat heugelijke feit in te luiden nodigt Rosa Ensemble al sinds deze zomer publiek uit in haar studiocomplex in Overvecht. De eerstvolgende editie van Casa Rosa is zaterdag 22 september om 21.00 uur in de thuisbasis van het Ensemble aan de Sao Paulodreef 1. Het Rosa Ensemble doet dan een try-out van de voorstelling Landschap der Nederlandse Volksmuziek (deel 2), waarin ze terug gaan naar de basis: het kleine, het intieme en het muzikale. Componisten Wilbert Bulsink, Floris van Bergeijk, Jeroen Kimman en beeldmaker Mike Rijnierse laten zich inspireren door het informele en onpretentieuze gegeven van de volksmuziek. Toegang is gratis, maar donaties zijn welkom.

Nieuwe editie van deBeschaving op 29 juni 2013
Ook in 2013 is er een editie van festival deBeschaving. Na een pauze van twee jaar keerde het festival in 2011 terug in Utrecht op een nieuw locatie: de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park. Die eerste editie verliep allesbehalve soepel maar de editie van 2012 was al een stuk beter. In 2013 vindt deBeschaving plaats op 29 juni, wederom in de Botanische Tuinen. Ideeën, tips en andere meningen zijn van welkom op de Facebook-pagina van deBeschaving.

 
Dusky en Jameszoo op oktobereditie Bright
In de korte tijd van het bestaan heeft Bright al een aardige naam opgebouwd. De clubavond van Poppodium EKKO laat als antwoord op vaak donkere dubstep en techno avonden een aantal frisse geluiden op een laagdrempelige manier samenkomen. Op vrijdag 5 oktober begint Bright aan een nieuw seizoen met naar eigen zeggen ‘the next best thing’ uit Engeland, Dusky, en ‘the next best thing’ uit Nederland, JamesZoo. Het Londense duo Dusky heeft zich in een korte periode gevestigd als een van de spannendste acts binnen hedendaagse elektronische muziek. Op 5 oktober maken ze tijdens Bright hun Nederlandse debuut! Bosschenaar Jameszoo stond dit jaar al op Pitch, 8Bahn, 5 Days Off, en Dance Valley en presenteerde in september zijn ‘Faaveelaa’ EP op het Rwina label. Tot slot brengt het Utrechtse talent Phoenix Ramone haar zwoele house beats ten gehore en luiden de Bright huis-DJ’s MileZ en El Maria de avond in- en uit. Details: vrijdag 5 oktober, 23:00 - 5:00 uur, entreeprijs is 8 euro.

Gaudeamus concertserie in oktober weer van start
De Gaudeamus Muziekweek zit er nog maar nauwelijks op maar vanaf oktober gaat de Gaudeamus Concertserie in het Huis aan de Werf weer van start. Naast het festival zorgt de Gaudeamus Muziekweek door het jaar heen ook voor een concertreeks nieuwe muziek waarbij wordt samengewerkt met Huis aan de Werf. Per seizoen worden ongeveer 20 concerten gepresenteerd, uiteenlopend van muziektheater, Nederlandse ensembles tot strijkkwartetten met een focus op Nederlandse componisten. In het najaar kun je onder andere luisteren naar muziektheatraal exces Bear v Shark, Pow Ensemble, Ensemble Gending en een uniek dubbelconcert in samenwerking met EKKO: Zwerm en Mr. Probe met het programma Popcorn in Huis a/d Werf en aansluitend de band Dez Mona in EKKO. Het complete programma voor het najaar en informatie over de tickets vind je hier.

Stekker Oktoberfest op 29 september
Een nieuw feestje van de mensen van Vers Vermaak die je kent van Stekkerfest en nog veel meer. Op zaterdag 29 september toveren ze de Utrechtse HAL 16 om in een heus Oktoberfest. Hoewel je voor een goed feestje nooit echt een reden hoeft te hebben, is in dit geval de ongewenste komst van het herfstseizoen de aanleiding (astronomisch begin 22 september). De gedacht dat de zon langzaamaan plaats maakt voor wolken en regen, de korte broeken de kast in gaan en de dagjes bier drinken in het park schaars worden moet zo langs mogelijk worden uitgesteld. Behalve een line-up die o.a. bestaat uit Michel de Hey (vier uur lange set), Eric de Man, Aron Friedman, Walter Wunderbar und seine DDR Klappers en Pitto zijn er Bratwurst Happen, Sanne’s Drankorgel en BuchstaBIERen. Het feestje begint om 16.00 uur en eindigt om 4.00 uur. Entree is 15 euro (excl. fee van 1 euro). Meer informatie hier.

Nederlandse dubstep-producer Spag Heddy releaset 2 EP’s gelijktijdig
Electro & Dubstep wonderkind Spag Heddy brengt deze week bijna gelijktijdig twee EP’s uit op verschillende labels: de Delirium EP op Basserk Records en de Heavyweight Nerd EP op Kypski Music. Met deze releases bevestigt hij de reputatie die hij online heeft opgebouwd met zijn grote stroom aan tracks en remixes van hoge kwaliteit. Op de EP’s hoor je de kenmerkende harde dubstep waar Spag Heddy bekend mee is geworden, maar ook laat hij zijn diversiteit zien met electro, breakbeat en techno georiënteerde tracks. Hij zegt zelf vooral geïnspireerd te zijn geweest door PsyTrance. Heavyweight Nerd is verschenen op 19 september, Delirium verschijnt op 24 september.


Nieuw album voor SENSE & Sotu the Traveller
Van het Nederlandse productie duo SENSE en Sotu the Traveller is deze week een nieuwe release verschenen bij het Texaanse label Beats Broke: Rise & Shine. Op dit album weeft SENSE (van Shamen en The Q4) op kundige manier zijn spookachtige samples samen met de instrumentatie van Sotu the Traveller tot mystieke, met bas doordrenkte atmosferen. Het duo begon in 2006 met aanvullingen op elkaars projecten en met sporadische studio sessies waarin ze nieuwe schetsen en uiteindelijk volwaardige producties ontwikkelden. In 2010 debuteerden ze op The Moon Comes Closer, een compilatie van het Duitse labe Project: Mooncircle. Sindsdien verzamelden zij gastartiesten Esperanzah (Numaads), Hicoup en Ninthe en maakten zij het album waarmee ze nu als duo debuteren.

Rise & Shine - SENSE & Sotu The Traveller from Judith Veenendaal on Vimeo.


Nederlands grootste Funk & Soul-band Pure!Soul!Power!! debuteert in Tivoli Oudegracht

Op zaterdag 22 september geeft de funkband Pure!Soul!Power!! zijn eerste optreden in Tivoli Oudegracht. Geen misselijke plek voor een debuut. De 25-koppige band bestaat uit muzikanten die met zijn zorg geselecteerd door Martijn Koolen en Alex Siegers (ex-Nancy Works On Payday), twee muzikanten die het klappen van de zweep binnen de Nederlandse muzikantenwereld kennen. Afgelopen jaar is het concept bedacht, en hebben de beide oprichters de bandleden bij elkaar gebracht. Geïnspireerd door o.a. James Brown, George Clinton, Curtis Mayfield, Otis Redding, Stevie Wonder, Prince en Sly & the Family Stone maakt Pure! muziek zoals funk & soul volgens hun hoort te klinken. Tijdens een 3 uur-durende show passeren verschillende muzikanten de revue in wisselende bezettingen, aangevuld met verassende acts. Het laatste uur bevat een master-jam waaraan alle muzikanten tegelijk deelnemen. Tivoli gaat zaterdag om 19.00 uur open.

Voorproefjes debuutalbum The Pikyes op Soundcloud
Een paar maanden nadat ze voor een schoolproject bij elkaar waren gekomen won ramrock-formatie The Pikeys in juni 2009 redelijk verrassend De Utrecht Popprijs. Vorig jaar heeft de band een tijd in Kytopia gebivakkeerd om daar het debuutalbum op te nemen. Afgelopen week zijn drie eerste nummers verschenen op de Soundcloud-pagina van bassist Fabian van der Linden. Wanneer het album zal verschijnen weten we niet, maar dit smaakt zeker naar meer.


How To Throw A Christmas Party krijgt er maar geen genoeg van …

en wij ook niet! Na de zegetocht langs Nederlandse popzalen aan het einde van 2011, zet How to throw a Christmas Party ook dit jaar de juiste toon bij het kerstfeest. Met nieuwe liedjes, kersvers enthousiasme en de vertrouwde mix van sfeervol eerbetoon aan een eeuwenoud verhaal en de aanstekelijke explosie van engelenhaar, kerststalgadgets en sprankelend feest. Het idee van frontvrouw Lydia van Maurik om indiepopband Brown Feather Sparrow te beëindigen met een kerstplaat, ontpopte zich tot dit zinderende niet meer weg te denken collectief. Als onderdeel van een nieuwe kersttour staat het gezelschap op zondag 23 december in Tivoli Oudegracht. De voorverkoop is inmiddels begonnen. Kijk op howtothrowachristmasparty.nl voor meer informatie.