Fijne herfstavond in Kargadoor tijdens LoFriday

Oktbobereditie brengt intimiteit en warmte

Tekst: Karlijn Hoftijzer / Foto’s: Martin Jan Gaasbeek ,

Dat het zo gemakkelijk kan zijn om van heel dichtbij goede livemuziek mee te maken blijkt maar weer tijdens de afgelopen editie van Lofriday. Met drie getalenteerde singer-songwriters op slechts een meter afstand komt elke toon vanaf het podium binnen. Van elk gefluisterd woord tot iedere uithaal.

Terwijl buiten wind en regen over de Oudegracht razen vullen drie singer-songwriters de werfkelder van de Kargadoor met warme klanken. Bij aanvang zit Steve Savage met zijn gitaar en een grap het publiek op te wachten en bepaalt hij dat het tijd is om te starten als er zo’n 25 man binnen zijn. En daarmee zet hij de toon van de avond. Steve Savage, Joanna Weston en Lukas Batteau bepalen de sfeer. En dat lukt ze verdomd goed.

Steve Savage
Met een gitaar en een enkel uitstapje naar de piano begeleidt Steve Savage zijn krachtige stem tijdens het halve uur waarin hij zichzelf mag laten horen. Goed gitaarspel en een stevig stemgeluid laten het publiek stil luisteren, terwijl hij zelf maar nauwelijks op zijn stoel kan blijven zitten. Met wilde bewegingen en succesvolle uithalen lijkt hij alles uit zichzelf te halen om zijn eerlijke nummers de kracht te geven die ze nodig hebben. Het enthousiasme waarmee hij zijn muziek brengt is fascinerend.

Joanna Weston
Het contrast is groot als de fragiele Joanna Weston vervolgens met haar zuivere stem lieve liedjes brengt die bij velen echt binnen lijken te komen. Getuige het enthousiasme van enkele fans in het publiek. Naast haar eigen gitaarspel heeft ze extra gitaarbegeleiding, wat er voor zorgt dat haar nummers body krijgen. De Londense Joanna woont sinds twee maanden in Utrecht en ze vindt het hier geweldig zegt ze. Misschien heeft dat iets te maken met het feit dat ze hier tijdens een eerder bezoek binnen drie weken haar complete EP Pieces of the Puzzle wist te maken.

Lukas Batteau
Na de twee sessies van zijn voorgangers is de lat hoog gelegd voor Lukas Batteau maar dit blijkt geen enkel probleem te zijn. Dankzij een sympathieke verschijning en een warme stem houdt hij het niveau van de avond hoog. Na een aantal nummers vraagt hij Steve Savage om  mee te zingen en hem te begeleiden op piano. Hierdoor doen nummers wat meer denken aan de uitvoeringen zoals die zijn op zijn deze zomer verschenen titelloze EP te horen zijn. Het is leuk om zo de vriendschap tussen de twee mannen te zien. Eerder die avond schiet Batteau Savage te hulp door op zijn beurt diens nummers met zang te versterken. Voor beiden is dit een makkelijke taak omdat ze een aantal nummers samen hebben geschreven en kenners zijn van elkaars muziek.

Drie artiesten met prachtige stemmen, mooi gitaarspel en een klik met het publiek kunnen niet anders dan een intieme sessie tot een succes maken. Voor alle drie de singer-songwriters zijn er dit najaar nog een aantal kansen om ze live te horen, zelfs ook in de Kargadoor, waar Joanna Weston op 21 december nog een keer acte de presence geeft.

Gezien: LoFriday met Steve Savage, Joanna Weston en Lukas Batteau, vrijdag 12 oktober @ Kargadoor, Utrecht