Avondje nostalgisch headbangen met Bullet

Ook Screamer en ’77 spelen ouderwets lekkere heavy metal

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Roy Wolters en Frans van Arkel ,

De Utrechtse heavy metalliefhebber komt dankzij dB’s regelmatig aan zijn trekken. Het kleinschalige karakter van het poppodium zorgt er voor dat nieuwe en onbekende bands uit alle subgenres die de metal rijk is een kans krijgen om zich te presenteren. Zo kozen de Zweedse hardrockers Bullet dB’s uit voor het enige Nederlandse optreden van hun Europese tour, ter promotie van het nieuwe album Full Pull.

Om kwart voor negen is het nog akelig rustig in de zaal als het eerste voorprogramma Screamer het podium betreedt. Sterker nog: de verslaggever van 3voor12/Utrecht is de enige aanwezige. De Zweedse band besluit derhalve om het eerste nummer aan ondergetekende op te dragen en toch maar te beginnen. Dit blijkt startsein voor veel mensen om het bargedeelte te verlaten, zodat deze gênante situatie niet lang duurt. De zaal vult zich met typisch metalpubliek: spijkerjacks met opnaaiers, strakke jeans, leggings en witte sportschoenen zijn alomtegenwoordig. Je waant je even terug in de jaren tachtig, ook omdat de sound van Screamer sterk beïnvloed is door bands als Iron Maiden, Saxon en Diamond Head.

Het tweede voorprogramma, het Spaanse ’77, hanteert een andere stijl. Zoals de bandnaam al doet vermoeden, halen deze rockers hun inspiratie uit de jaren zeventig. In de stevige bluesrock klinken duidelijk de invloeden van Led Zeppelin, Blue Cheer en het oude Rush door. Het enthousiasme van de Spanjaarden werkt aanstekelijk, want het is moeilijk om je hoofd stil en je armen over elkaar te houden. Helemaal als een van de gitaristen besluit om, met gitaar, een rondje door de zaal te maken.

Na de voorprogramma’s is het al duidelijk dat liefhebbers van progressieve, experimentele muziek deze avond niets in dB’s te zoeken hebben. Ook de hoofdact van de avond, Bullet, blinkt namelijk niet uit in originaliteit. Het nieuwe album Full Pull staat stijf van de AC/DC-achtige gitaarriffs en de rasperige schreeuwzang van Hell Hofer heeft veel weg van de kenmerkende schuurpapierstem van Brian Johnson. Beter goed gekopieerd dan slecht verzonnen, moeten de heren van Bullet gedacht hebben. Op het podium zien we een strak ingespeelde band waar de spelvreugde vanaf spat. Hell Hofer bezit bovendien het charisma dat nodig is om een heavy metalband als frontman te dragen. De koningsmantel en de oversized armbanden met ‘studs’ zijn misschien wat over de top, maar een kniesoor die daar op let. De strak gespeelde muziek doet de rest. Nieuwe nummers als ‘All Fired Up’ en ‘Full Pull’, maar ook het oudere werk worden door de aanwezigen luidkeels meegebruld. De wapperende haren en gebalde vuisten komen gedurende het hele optreden niet meer tot rust.

Het is een misverstand dat Scandinavië alleen spijkerharde death metal en onderkoelde black metal voortbrengt. Bullet en Screamer bewijzen met hun old school hard rock en heavy metal dat Zweden meer te bieden heeft. Zeker Bullet heeft de potentie om een volgende stap te zetten. Het zal geen verrassing zijn als we dit Zweedse vijftal volgend jaar terugzien op de zomerfestivals.

Gezien: Bullet, ‘77 en Screamer, dinsdag 9 oktober 2012 @ dB’s