Kort Utrechts Popnieuws Week 44

Met o.a. Riverdistrict, Lost Bear, Young Locals!, Gaudeamus Prijs, Pale Fire en SKIP&DIE.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Riverdistrict, Lost Bear, Young Locals!, Gaudeamus Prijs, Pale Fire en SKIP&DIE.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Nieuw werk van Kim Janssen op cassette
Vanuit China, waar hij aan het touren was met The Black Atlantic, bereikte ons het volgende bericht van Kim Janssen: “Hallo uit China! Rue Royale en ik gaan in november speciaal voor de herfsttour een cassette uitbrengen met nog nooit eerder uitgebrachte tracks.” De cassette heeft een gelimiteerde oplage van 100 stuks en is alleen beschikbaar tijdens de vier Nederlandse shows van Janssen en Rue Royale in november. Op zaterdag 10 november staan ze in EKKO, dus je weet wat je te doen staat.


Riverdistrict
De Utrechtse indieband Riverdistrict heeft op 1 november de EP Canvas Holes uitgebracht. De EP is gratis te beluisteren op Soundcloud en te downloaden via de site van de band. Op 24 november staat Riverdistrict in het voorprogramma van Ewert and the Two Dragons in EKKO, Utrecht.


Stukafest verloot laatste bandspot op nieuwjaarsborrel
Het jaarlijkse Studentenkamerfestival Stukafest tovert twintig studentenkamers in en rond de binnenstad om tot minitheaters met muziek, poëzie, cabaret, literatuur en nog veel meer moois. Via de bandwedstrijd Stukacontest kunnen nieuwe talentvolle bands een plekje proberen te bemachtigen op de Utrechtse editie, die plaatsvindt op 7 februari 2013. Op vrijdag 4 januari wordt er door vier muziekacts om deze felbegeerde plek gestreden in de ACU. De winnaar mag, net als de andere artiesten, drie keer dertig minuten optreden. In 2012 was Luckiest Man Alive de lucky winnaar van de Stukacontest. De deelnemers aan de wedstrijd in 2013 worden nog even geheim gehouden. De kaartverkoop start eveneens op vier januari in de ACU en daarna zowel online als op verschillende locaties in Utrecht.


Genonimeerden voor de Gaudeamus Prijs 2013 bekend
Dertien composities zijn geselecteerd en genomineerd voor de Gaudeamus Prijs 2013. Meer dan 200 componisten uit 29 verschillende landen, allen jonger dan dertig jaar, hebben een compositie ingezonden om mee te dingen naar deze zeer gewilde muziekprijs. De jury bestaande uit Peter Adriaansz (NL), Annelies van Parys (BE) en Dmitri Kourliandski (RU) heeft een selectie gemaakt en zal in september 2013 aan het eind van de Gaudeamus Muziekweek de winnaar bepalen. Tijdens deze Muziekweek, die in Utrecht gehouden wordt van 1 t/m 8 september 2013, zullen alle genomineerde werken worden uitgevoerd.

De Gaudeamus Muziekweek is een internationaal vermaard festival voor jonge componisten en nieuwe muziek. Het vindt jaarlijks plaats op diverse locaties in Utrecht. Bekijk hier onze verslagen van de 2012-editie.


Young Locals! begint nieuwe reeks en is op zoek naar jonge bands
Na een succesvol eerste seizoen met vier edities en 15 bands gaat Young Locals! door! Het coachingstraject dat gerund wordt door studenten van de HKU, geeft jonge Utrechtse bands een extra duwtje in de rug met een reeks workshops, een fotoshoot en een spetterend optreden in dB’s. De aangeboden workshops zijn: Band Business, Promotion & Marketing en Stage Performance. Deze workshops worden gegeven door studenten van de HKU, en worden verdeeld over twee doordeweekse avonden op verschillende locaties. En dit alles is helemaal gratis. Voor het nieuwe seizoen is Young Locals! op zoek naar enthousiaste bands met een  gemiddelde leeftijd tussen de 14 en 19 jaar in de omgeving van Utrecht. Inschrijven kan via de website: www.younglocals.nl


Johan Borger presenteert nieuwe album Wild Geese Calling
Op zondag 2 december presenteren Johan Borger en zijn band het nieuwe album Wild Geese Callng. De presentatie zal de vorm hebben van een sfeervol theaterconcert in Theater Kikker. Wild Geese Calling is de opvolger van het positief ontvangen debuutalbum Sometimes waarvan de titelsong in 2011 door de lezers van 3voor12/Utrecht tot song van het jaar is verkozen. Tijdens het concert wordt het nieuwe album integraal gespeeld en zullen songs van het vorige album in nieuw arrangement ten gehore worden gebracht. Van 23 juni t/m 1 juli hebben Borger en zijn band zich een week teruggetrokken in een historische boerderij om Wild Geese Calling op te nemen. Bekijk hier het verslag dat ze voor ons maakten.


Nieuwe Lost Bear EP is verschenen op transparant 12" vinyl
Op 1 november is de nieuwe EP van Lost Bear verschenen, genaamd Shingolai. De release wordt in beperkte oplage en enkel op doorzichtig 12" vinyl uitgebracht, met verschillende hoezen. De indierockplaat is verkrijgbaar via de website van Lost Bear en bij label Snowstar Records, de EP is hier ook gratis te downloaden. De release wordt op 10 november gevierd in De Vechtclub, te Utrecht.


De Kargadoor wordt even New Orleans tijdens Ramble On!
Op vrijdag 2 november haalt de Kargadoor een authentiek stuk New Orleans naar de werfkelder. De uit de Verenigde Staten afkomstige Alex McMurray is al sinds de jaren tachtig actief als singer-songwriter en maakt zo nu en dan een uitstapje naar Europa. In de Kargadoor geeft hij een exclusief optreden. Met zijn zware en rauwe stemgeluid wordt McMurray vaak vergeleken met Tom Waits. De deuren in de Kargadoor gaan om 20.00 uur open en de entree is 5 euro.

SKIP&DIE brengt tweede single en video uit
‘Jungle Riot’ is de tweede single van Riot in the Jungle, het onlangs verschenen debuutalbum van SKIP&DIE. De formatie rond producer Jori Collignon (Nobody Beats The Drum, C-Mon & Kypski) en zangeres Cata.Pirata is live uitgebreid van het oorspronkelijke duo naar een 5-mans formatie, met naast frontdame Gino ‘Boombambu’ Bombrini (percussie), Nique Quentin (percussie), Daniel Rose (gitaar, sitar, saz) en René Kuhlmann (electronics). Zij waren allen ook gastmuzikanten op het album vsn SKIP&DIE, naast verschillende blazers van de Amsterdam Klezmer Band. Op vrijdag 2 november staat SKIP&DIE in Tivoli de Helling.


Eerste levenstekenen van Sanchez, The Devil And The Hierophant opvolger Pale Fire
Na in korte tijd twee albums uit te hebben gebracht, stopte Sanchez, The Devil And The Hierophant vrij onverwacht. Uit de as van die band is Pale Fire herrezen, een groep met een ander geluid. Waar Sanchez, The Devil And The Hierophant een mix van post-metal, hardcore en folk maakte is de muziek van Pale Fire veel toegankelijker. Met drumcomputers, toetsten, gitaar en bas maakt de band iets wat lijkt op elektronische postrock. Het trio laat er geen gras over groeien; ze zijn al bezig met de opnames van hun debuut EP. Op bandcamp zijn al een aantal demo's te beluisteren.