Riverdistrict kiest het ruime sop richting In Vervoering

“Ik wilde gewoon kijken of ik het kon.”

Tekst: Linda van Houwelingen ,

Op het knusse festival In Vervoering spelen ook dit jaar weer een hoop talentvolle muzikanten in Park Lepelenburg, zoals de jonge Utrechtse indieband Riverdistrict. Een interview met oprichter Tim Nolet en gitarist Nils Breunese over synthesizerfreaks, drumcomputers en In Vervoering.

“Ik wilde gewoon kijken of ik het kon.”

“Ik wilde eigenlijk gewoon kijken of ik het kon”, geeft Tim Nolet als verklaring voor het ontstaan van zijn band Riverdistrict. Voordat hij daarmee aan de gang ging maakte hij elektronische muziek, het tegenovergestelde van de rustige gitaarpop die hij nu maakt: “Ik was een beetje een synthesizerfreak, druk in de weer met apparaten en knopjes. Maar toen trance begon op te komen, was het voor mij wel afgelopen.” 

Pas op zijn 25ste begint Nolet met gitaarspelen. “Eigenlijk ook vooral om te kijken of ik het kon, maar wel met als doel om liedjes te schrijven. Puur uit hobbyisme en dan maar zien waar het schip strandt. De halve kunst zit hem in het doen en dan zit er zo nu en dan een goed ding tussen.” In zijn woning in de Utrechtse Rivierenwijk heeft Nolet debuutplaat Portrait of Portraits in z’n eentje opgenomen. Ondanks dat hij zijn band Riverdistrict heeft genoemd, heeft hij geen speciale band met de wijk: “Ik maakte een account aan op Soundcloud en daar moest ik een naam voor kiezen. En eigenlijk is elke bandnaam goed, de meest idiote namen komen voorbij. Riverneighbourhood had ook gekund. Ik weet alleen nooit hoe je neighbourhood schrijft, dus toen werd het Riverdistrict.”  

“De teksten zijn fictie. Veel inspiratie haal ik uit films, een mooie zin uit een boek, en soms haal ik het uit wat woordjes uit de ondertiteling op Discovery en ontstaat daar een tekst omheen. Ik heb, net als zoveel mensen die opgroeiden in de jaren 90, heel veel geluisterd naar Radiohead. Maar ook Deerhunter en de luchtigheid en snelheid in de up-tempo nummers van The Smiths inspireren me. En verder is Chutes Too Narrow van The Shins het beste popalbum van de afgelopen tien jaar. Het is niet heel fancy geproduceerd, maar er staan gewoon acht hele goeie nummers achter elkaar op. Tegenwoordig luister ik lang niet zoveel muziek meer als voorheen. Misschien ben ik ook wel bang om me teveel te laten inspireren en dingen onbewust te kopiëren. Niks is erger dan de Nederlandse versie van een bekende band genoemd te worden.”

Wat kenmerkend is voor het geluid van Riverdistrict vindt Nolet nog lastig te benoemen: “Na negen liedjes kun je dat nog niet echt zeggen. Het is een grote zoektocht waar nog niet echt een stempel op te drukken is.” Gitarist Nils Breunese vult hem aan: “Het zijn wel echte kop-staartliedjes van drie minuten, kort en zonder epische stukken erin.” Breunese werd, evenals bassist Timo Klok en gitarist en toetsenist Jörgen Apperloo, later bij de band gezocht. Nolet: “Toen het album af was, heb ik het op internet geslingerd. Eind januari kreeg ik een mailtje of ik 9 juli op het Lil’Hill Festival wilde spelen. Ik had nooit opgetreden en geen band, had ik hier wel zin in? Later kwam ook een mailtje van In Vervoering om daar te komen spelen en besloot ik om het maar te gaan regelen.” Alleen naar een drummer wordt momenteel nog hard gezocht: “Er zijn al wat aardige lui langs gekomen, maar de juiste is nog niet gevonden. Tot die tijd spelen we met de drumcomputer, maar dat is niet ideaal. Op een gegeven moment moet die wel uit.”

De band staat zondag 7 augustus op In Vervoering. Eerst op het singer/songwriterdeel van het festival en daarna brengen ze ook in de 3VOOR12-caravan hun liedjes ten gehore. Nolet: “Ik vind het supercool dat In Vervoering het risico neemt een band te boeken die zes maanden bestaat en niks gedaan heeft live. Mooi dat het gratis is ook, nu alleen nog maar hopen dat het mooi weer wordt.” Ook Breunese ziet ernaar uit: “Het is het beste festival van Utrecht, er spelen alleen maar bands die ik leuk vind. Dat intieme in bijvoorbeeld de caravan is mooi, en dat het dan ook nog niks kost.”

En wat de heren zelf in vervoering brengt? Bij Nils voornamelijk muziek: “Laatst toen Godspeed You! Black Emperor in de Melkweg speelde: drie uur lang weet ik hoeveel decibel in m’n oren. Muziek kan dat wel doen met mij, dat ik heel gebiologeerd naar het podium ga kijken.” Nolet zoekt het meer in de beeldende kunst: “Toen ik in het Prado in Madrid de Kruisafneming van Jezus zag raakte ik wel even in vervoering. Het is geschilderd door de Belg Rogier van der Weyden en het is zo mooi: de kleuren, de lijnen, de compositie. Waanzinnig.”

Te zien: In Vervoering met onder anderen Riverdistrict, zondag 7 augustus @ Park Lepelenburg


Portrait of Portraits is hier gratis te downloaden