Kort Utrechts Popnieuws week 13

Nieuws over onder andere Montana, Eon, Aestrid, Minus The Tiger en niemand minder dan Henk Westbroek.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Ailisha Read ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder anderen Montana, Eon, Aestrid, Minus The Tiger en niemand minder dan Henk Westbroek.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Ailisha Read.

Eerste Montana-tracks online

We keken al een tijdje uit naar nieuw werk van de band Montana. Met muzikanten die een verleden hebben in bands als Silence Is Sexy, Alamo Race Track, Mr Love and the Stallions en Brown Feather Sparrow, mag je gerust spreken van een Utrechtse superband. Als de bandleden dan ook nog aangeven beïnvloed te zijn door The Beach Boys, The La’s, The Posies en Big Star en het hebben over vier- of vijfstemmige koortjes, worden we helemaal blij. De afgelopen twee weken heeft Montana demo’s van de tracks ‘Brother’ en ‘Spring’ op hun Facebook-pagina gepost. Ook heeft de band zich ingeschreven voor de Popronde 2012. Dus misschien spelen ze in oktober wel in een café bij jou om de hoek.

Eerste video van Eon
Eon is de ‘nieuwe oude band’ van gitarist Evert Zeevalkink (Deva Dyne, The New Shining) en Vincent Beijer, die we kennen als de singer-songwriter phinx. Sinds 2010 zijn Zeevalkink en Beijer nummers aan het schrijven en met het toetreden van bassist Sander Kalmeijer en drummer Maarten Hemmen lag het voor de hand om de band Eon te noemen, naar een eerdere band waarin alle vier samen hebben gespeeld. De muziek van deze Utrechtse band kenmerkt zich naar eigen zeggen door ‘een gelaagd geluid en subtiele elementen zonder de energie en de kracht uit het oog te verliezen’. Zelf noemen de bandleden The Killers, Elbow en Mutemath als inspiratiebronnen. In april verschijnt de eerste EP, 'Analogue Digital'. Op Bandcamp zijn al drie nummers te horen. Als voorproefje vind je hieronder de video bij het nummer ‘Lens Flare’.

Nieuw Aestrid-album
Iets meer dan een jaar geleden verscheen 'The Echo Resistance', het tweede album van Aestrid. Liet dit album nog vier jaar op zich wachten, de nog titelloze derde cd verschijnt gelukkig een stuk sneller. Frontman Bo Menning heeft dertien nieuwe nummers klaar, die hij in  juli en augustus op wil nemen samen met Jurriaan Sielcken (bas en toetsen) en Ray Murphy (drums). Daarna wil Menning het album in vier maanden afronden, zodat het in januari 2013 uitgebracht kan worden. Voor die tijd tourt Aestrid door Duitsland en Denemarken. Op 20 mei organiseert Menning wederom een bijzondere show in de oude fabriek waar ooit het familiebedrijf gevestigd was. De komende weken is Aestrid te zien in het voorprogramma van 65daysofstatic, onder andere op zaterdag 7 april in Tivoli de Helling.

Wende bespeelt de maan
Museum Speelklok is vermaard om zijn grote collectie automatisch spelende muziekinstrumenten. Dat er in het museum ook veel concerten worden georganiseerd, is wellicht wat minder bekend. Onder de noemer 'Daring Crossovers' worden artiesten al sinds jaar en dag uitgedaagd om aan de slag te gaan met (antieke) instrumenten uit de museumcollectie. En op donderdag 24 mei 2012 is het de beurt aan Wende Snijders, die onder meer de Maan bespeelt. Dit is een prachtig klinkende Franse automaat uit 1890 met een indringend kunstoog. Het optreden - dat plaatsvindt tijdens Nieuwe Maan - begint rond 21.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.museumspeelklok.nl.

Nieuwe video Minus The Tiger

Terwijl Minus The Tiger bezig was met het laatste staartje van de Canadese tournee (meer daarover binnenkort op 3voor12/Utrecht), werd er druk gesleuteld aan de video voor  ‘Home Is Where The Heart Is’. Op zaterdag 7 april presenteert Minus The Tiger het naar zichzelf vernoemde debuut in EKKO.

Lefty Loosy
Losse Schroeven strijkt zaterdag 14 april neer in HAL16 aan de Archimedeslaan. Na succesvolle edities in dB’s is dit keer HAL16 het theater waar muziek, kunst, bands, singer-songwriters, kunst en dj’s de boventoon voeren. Verdeeld over drie podia maken zo’n 20 artiesten onder de noemer Lefty Loosy hun opwachting. Van Hausmagger's rauwe cultpop (bekend van Rembo & Rembo), tot aan de Prodigy-achtige sound van Supra Naturals. Of wat dacht je van de opzwepende reggaerock van Jacky Please en de pompende beats van het Kattekwaad Collectief? Niet alleen muzikaal geweld zal de avond invulling geven, maar ook een betoverende voordracht van bijvoorbeeld Kapabel, bekend van Kytopia. Kaartjes kosten 15 euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbar via Hal 16, ILL Store (Drieharingstraat 5) en Café van Velzen (Mariaplaats 8).

Tilt! 
Gratis muziek en bier – een gouden combi, als je het ons vraagt. Ons zul je ons de laatste week van april dan ook voornamelijk aantreffen in café Tilt!, waar elke avond uiteenlopende artiesten acte de présence geven. Zaterdagavond 21 april start de Tilt!-muziekweek met een reggae-avond (en een optreden van Leah Rosier & Two Roots Band), gevolgd door onder meer een jazz-, singer-songwriter-, funk-, elektronische- en beukpopavond, met optredens van bekende namen als Marten de Paepe, The Pikeys en Yellowstone. Het complete overzicht vind je op de Facebook-pagina van Tilt! (klik op evenementen). 

Tweede EP voor Kleinindustrie
Na het winnen van de Clash of the Titans en de Utrecht Popprijs in 2010 werd het relatief stil rond Kleinindustrie. Mede doordat twee van de drie bandleden voor langere tijd naar het buitenland vertrokken, kon de band het winnen van beide prijzen niet meteen omzetten in daden. Maar nu iedereen weer terug is in Nederland, zijn de mouwen weer flink op gestroopt. Dat heeft geresulteerd in twee EP’s in enkele maanden tijd. Na 'Dirt (She is)' in februari is vorige week 'Live On The Water' verschenen.


Utrecht in Liedjes
Henk Westbroek heeft in zijn leven overal en nergens opgetreden, behalve in zijn eigen stad. Met ‘Utrecht in Liedjes’ brengt hij een liefdesverklaring aan zijn stad. Geïnspireerd door gebeurtenissen, anekdotes en ontmoetingen uit zijn eigen leven, put Henk rijkelijk uit zijn oeuvre en komen tal van bekende liedjes langs, waaronder ‘Vriendschap’, ‘België’, ‘Zelfs je naam is mooi (Julia)’ en ‘Sinterklaas’. Samen met tapdanseres Marieke van der Ven toert Henk Westbroek door tien verschillende wijken in Utrecht. Om zijn liefde voor de stad door te geven. En om iedereen te vertellen over de ambitie van Utrecht om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden. Op 19 april vindt de première plaats in ZIMIHC theater Zuilen, zie voor de overige speeldata de ZIMHIC-site.

Freedom After All
Nadat je overdag op 5 mei van je vrijheid hebt genoten in Park Transwijk (of ergens anders in Nederland) is er natuurlijk niks fijners dan tot diep in de nacht door te gaan. En waar moet je dan naartoe? Nou, in Tivoli de Helling wordt dan Freedom After All georganiseerd, met dj-sets van Palmbomen, Freek Fabricius (030303, Swipe) en Michieltjee. De entree bedraagt negen euro, maar voor dat bedrag kun je wel tot vijf uur ’s nachts doorgaan…

Feest in Woerden
NachtCultuur is het evenement waarbij de inwoners van Woerden en omstreken kennis maken met een breed aanbod aan muzikaliteit, creativiteit en expressiviteit geïnspireerd door Woerdenaren. Tijdens de nacht van 31 maart staat de binnenstad van Woerden in het teken van optredens van diverse artiesten en kunstenaars. Op elke locatie is iets anders te beleven. Op 31 maart zullen op het Kerkplein, XO, Bij Petrus, ’t Bierhuys, Victoria, Walzicht, De Pompier, Het Klooster, El Rey en El Yeah in totaal 31 acts optreden. Het aanbod zal variëren van singer-songwriters, stand-up comedy, house, latin en merengue, literatuur, rock, covers, dans, techno, poëzie, country, dubstep en Nederlandstalig. Zie voor het complete programma Nachtcultuur.nl.