Kort Utrechts Popnieuws week 10

Deze week nieuws over onder anderen Koning Stekker, Lydia van Maurik, Boemklatsch, Knalland en DJ DNA.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder anderen Koning Stekker, Lydia van Maurik, Boemklatsch, Knalland en DJ DNA.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is gemaakt door Jacco de Jager.

Vier Koninginnedag op Koning Stekker

Tijdens de jaarwisseling kon je in de Rode Doos terecht voor Oude Sokken Nieuwe Sokken en twee weken geleden was Stekker Stamppot ook al zo’n fijn feestje. En het eerstvolgende feest komt er alweer aan. Op 29 april kleurt Vers Vermaak Vredenburg Leidsche Rijn oranje voor de allereerste editie van Koning Stekker. De Rumble Skelterbaan is er in ieder geval weer bij! Maar wat is een koninginnenacht in Utrecht zonder een vrijmarkt? Ook op Koning Stekker ontbreekt die niet: de vrijmarkt bevindt zich dan bovenop het podium. Heb jij een zolder met spullen waar je vanaf wil? Geef je snel op en Vers Vermaak zorgt voor een kraampje op de meest hilarische vrijmarkt van Nederland. Vanzelfsprekend is er ook muziek. Zo geeft onder andere de Canadese technoheld Mathew Jonson op 29 april acte de présence. Tickets zijn te koop via de Vers Vermaak-site: 22,50 euro voor de vroege vogels (en 27,50 als je meer een last minute-type bent).

Lydia van Maurik-Wever in de sneeuw
Mooi project van fotograaf Eljee Bergwerff: de Zalker Sessions. Zelf noemt hij het een '(ongoing) online document capturing singer- songwriters perform in and around zalk'. Nu ligt Zalk bij Zwolle en dus niet in de provincie Utrecht, maar we maken graag voor deze schitterende sessie met Lydia van Maurik-Wever een uitzondering. Van Maurik-Wever is de zangeres van de inmiddels opgeheven Utrechtse indieband Brown Feather Sparrow en zingt momenteel in Eins Zwei Orchestra. Check ook de sessie met Ponoka’s Rick de Gier.

Opera in de Oudegracht
Zondag 25 maart verruilt theatergezelschap De Utrechtse Spelen eenmalig het water van de vijver van Paleis Soestdijk voor het water van de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht. Het gezelschap speelt dan een prachtige scène uit de opera Orpheus en Eurydice. En natuurlijk doen ze dit niet ‘zomaar voor de lol’. Het optreden van de halfgod Orfeo en zijn gestorven geliefde Euridice (vertolkt door countertenor Gary Boyce en sopraan Stefanie True), het koor en de bekende uil uit de opera, vormt het officiële startschot van de speciale Culturele Zondag Kijken, Kijken, Kopen. De opening van deze Culturele Zondag vindt plaats om 13.30 uur ter hoogte van de Winkel van Sinkel aan de Oudegracht.

Ceres jubelt!

Ceres aan de Oudegracht biedt al 12,5 jaar muzieklessen en oefenruimtes aan. En dat is natuurlijk reden voor taart en slingers! Zondagmiddag 25 maart komen in Tivoli Oudegracht 25 bands en artiesten bij elkaar, die dankzij Ceres muzikale roem hebben vergaard. Onder hen bevinden zich onder anderen Close Up (afgelopen weekend nog halve finalist bij Clash of the Titans), JUST, Dorine Wiersma, Suzy Dexter, Polarex en Black Sun. Verder zijn er spetterende optredens van docenten, talentvolle leerlingen en de Ceres-slagwerkgroep. Tivoli Oudegracht gaat open om 16.00 uur, de entree bedraagt € 5,- (kinderen t/m 5 jaar mogen gratis naar binnen).

Muziek terwijl u bouwt revisited
In Kort Utrechts Popnieuws 5 schreven we al over het project waarbij de Utrechtse filmer Roald van Stijn de bouw van station Vaartsche Rijn op de voet volgt. Elke maand verschijnt er een video waarop een deel van het proces van bouwput tot station is vastgelegd. Iedere clip bevat muziek van een Utrechtse muzikant of band. Hieronder vind je de clip van februari; het gebruikte nummer is Island II van I am Oak

Nicks op Donderdag
Onder de noemer Nicks op Donderdag verzorgt het Utrechts Producersplatform op donderdag 22 maart de programmering van de zaal van Dock 154. Uit een groep van 70 producers zijn vier acts gekozen, die voor zes uur aan progressieve live-techno zorgen: 10dens, Abel Wortt, Ravin en Koen Schepens. Vanaf middernacht gaan de heren dj’s los, de entree is zes euro.

Boemklatsch Equalizer
Op 4 april brengt het Utrechtse dance-collectief Boemklatsch zijn nieuwe mixalbum Boemklatsch Equalizer uit. Om een en ander flink wat luister bij te zetten, werd onder aanvoering van vj Ramkraak een installatie van 16 projectiezuilen en verschillende beamers ontworpen en gebouwd. Vj Ramkraak is industrieel ontwerper en de man achter de visuals. Gewapend met dit visuele speelgoed trekt Boemklatsch in 2012 naar de grote poppodia en zomerfestivals. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je bij aankoop van het album een downloadcode. Hiermee kun je de nieuwe EP All the Time gratis downloaden. Op de EP staan remixen van Lazer Sword en John Roman. Boemklatscher Mike Mago: "Natuurlijk houden we het energielevel hoog, maar we weten nu onze sets veel subtieler op te bouwen. Aan alle onze fans: Maak je niet druk, we geven je nog steeds diezelfde dak-eraf-garantie!"

Video bij DJ DNA’s Frekwentie-EP
Frekwentie is de titel de nieuwe EP van DJ DNA, onlangs verschenen op het Kytopia-label. Naast de titeltrack bevat de EP twee remixes van Kypksi en Prace. De clip hieronder bevat de oorspronkelijke versie, met een video-animatie van Insu-Inglu.

Knalland uit Kanaleneiland
Onder de naam Knalland bundelen muzikanten, kunstenaars, andersoortige creatievelingen en organisatorisch talent uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland hun krachten. Initiatiefnemers Casper Adrien en Tommy Ebben proberen een multidisciplinair kunstwerk in het leven te roepen, dat bestaat uit een cd, een website, videoclips en een albumpresentatie met visuals. De muziek op het album valt te rangschikken onder de noemer experimentele folk, in de breedste zin van het woord. Of zoals Adrien en Ebben het omschrijven: “Denk aan Coco Rosie dansend op MGMT, James Blake in de Marokkaanse woestijn, de liefdesbaby van Joni Mitchel en Danger Mouse, of Bon Iver die boven op The Naked and Famous is gaan zitten.” Iedereen die meewerkt, doet het voor zijn eigen plezier en uitdaging. Ook meewerken aan dit project? Hier vind je meer informatie. De sluitingsdatum is eigenlijk al verstreken, maar wie weet ben jij net het ontbrekende stukje in de puzzel. Nieuwsgierig geworden? Volgende week vind je op 3voor12/Utrecht een interview met Casper Adrien!

Eerste namen Le Guess Who? May Day
Na de succesvolle vijfde editie van Le Guess Who? afgelopen winter hoeft de muziekliefhebber niet tot november 2012 te wachten: op zaterdag 26 mei vindt voor het eerst de Le Guess Who? May Day plaats. Tivoli, EKKO, ACU en de Neude bieden een podium aan tien tot vijftien vooruitstrevende acts. Daarnaast geven diverse artiesten in winkels in de omgeving van de Voorstraat optredens tijdens Le Mini Who?, het in 2011 geboren kleinere zusje van Le Guess Who?. Allemaal leuk en aardig, maar welke bands kun je verwachten op 26 mei? De organisatie heeft deze week de eerste namen bekendgemaakt: Moonface, Sharon van Etten, Julia Holters, Cloud Nothings, Bear in Heaven, Sleepy Sun, Young Magic, Girls Names, MMOTHS, Nguzunguzu en Willis Earl Beal. Meer namen volgen. Passe-partouts zijn vanaf zaterdag 10 maart verkrijgbaar à € 20,- en geven toegang tot alle locaties.

Popronde Utrecht dit jaar op 18 oktober 2012
Met een totaal van 1.017 inschrijvingen van bands en artiesten heeft Popronde 2012 meer aanmeldingen dan ooit. De inschrijfperiode werd afgelopen zondag 4 maart gesloten. Voor het eerst is de symbolische streep van duizend aanmeldingen gepasseerd. Onder de aanmeldingen bevinden zich Utrechtse acts als John Coffey, Coppersky, Baby Face Nelson en Bodypolitics. Op 1 mei zal de organisatie de selectie van 100 bands bekend maken. Deze zullen in het najaar met Popronde door heel Nederland touren.
Vorig jaar deed het festival 27 steden aan en vonden er 906 optredens plaats. In 2012 is de Popronde van september tot en met november terug te vinden in 30 steden: Nijmegen (7-9), Helmond (8-9), Amsterdam (13-9), Rotterdam (14-9), Zwolle (15-9), Maastricht (20-9), Apeldoorn (21-9), Deventer (22-9), Delft (27-9), Emmen (28-9), Bergen op Zoom (29-9). Wageningen (4-10), Den Bosch (5-10), Almere (6-10), Groningen (11-9), Arnhem (12-10) , Haarlem (13-10), Utrecht (18-10), Tilburg (19-10), Alkmaar (20-10), Enschede (25-10), Venlo (26-10), Amersfoort (27-10), Den Haag (1-11),  Leeuwarden (2-11), Oss (3-11), Leiden (8-11), Sittard (9-11), Almelo (10-11), Middelburg (15-11), Eindhoven (16-11) en Nijmegen (18-11).