Weekagenda: week 3

Onder Invloed, Soup ’n Songs, Cruise Control, Vanderbuyst, Rumor, Weekend van het Kippenvel, The Men

Tekst: Marc van der Laan ,

Het is woensdag en de Eurosonic Noorderslag-gangers zijn inmiddels vast wel verlost van hun katers en weer toe aan wat puike muziek. Dat komt dan goed uit, want 3voor12/Utrecht heeft voor deze week weer een aantal zeer gevarieerde tips op een rij gezet.

Waar waren jullie trouwens vrijdag toen Tape Cuts Tape in dB's speelde? De nieuwe band van Rudy Trouvé maakte alle verwachtingen waar. Nee, wat zeg ik: méér dan waar! Ook al wonen ze maar maximaal 200 kilometer van Utrecht, de kans dat de bandleden op korte termijn terugkomen is niet bijster groot. Goed, donderdag zijn wij in ieder geval bij de presentatie van het Onder Invloed-boek dat Matthijs van der Ven heeft geschreven. In het weekend zou je ons zo maar kunnen aantreffen bij Vanderbuyst, Rumor of we blijven in De Helling voor het Weekend van het Kippenvel. Geen zin om dit weekend vroeg af te sluiten? Ga dan zondag naar The Men in EKKO.


Wat: Onder Invloed-boekpresentatie
Wie: Jelle Paulusma, Odilo Girod, Marien Dorleijn (Moss), Bertolf en Three Blind Wolves
Wanneer: donderdag 19 januari 2012 (zaal open om 20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 10

Waarom: In Utrecht kennen we Matthijs van der Ven al een aantal jaar van zijn mooie project Onder Invloed. Deze maand verschijnt het eerste boek van Van der Ven, getiteld ‘Onder Invloed’. In het boek vertellen Nederlandse muzikanten over hun invloeden, hun opvoeding, de eerste platen die ze kochtenen de coverbandjes waarin ze speelden. Maar ook over hun latere muzikale werk, onzekerheden, depressies, liefde en geluk. Over de spanning rondom optredens en albumreleases, het schrijven van liedjes en het ontdekken van nieuwe favoriete muziek. Op donderdagavond 19 januari is het boek in EKKO voor het eerst te verkrijgen en vinden er optredens plaats van Jelle Paulusma, Marien Dorleijn (Moss), Bertolf, Odilo Girod (Chop Wood, Coparck) en de Schotse band Three Blind Wolves.

 

Wat: Soup ‘n Songs
Wie: Sjeronimo, Leendert en Sam Bakker
Wanneer: donderdag 19 januari 2012 (vanaf 18.30 uur)
Waar: KEEK
Schade: gratis, behalve de soep dan

Waarom: Voordat je naar de boekpresentatie van Onder Invloed gaat, kun je eerst nog even langs bij KEEK op de Twijnstraat voor een nieuwe editie van Soup ’n Songs, de zevende al weer. Onder het genot van een kop warme, huisgemaakte soep kun je luisteren naar de Nederlandstalige luisterliedjes van Leendert, de soms stoere en dan weer breekbare Nederlandse liedjes van Sjeronimo en de singer-songwriter Sam Bakker.
Wil je trouwens zelf een keer spelen bij Soup ‘n Songs? Mail dan naar info@kunsteneerlijkekoffie.nl.


Wat: Cruise Control Jubeleditie
Wie: Popdorian, Den Haan en Hard Ton
Wanneer: vrijdag 20 januari 2012
Waar: EKKO
Schade: € 10 (en 7,50 voorverkoop)

Waarom: Queer Party Electronique Cruise Control bestaat dit jaar al weer tien jaar. Dat wordt vrijdag 20 januari gevierd met een nog grotere, hardere en ruigere ‘jubeleditie’, waarvoor wordt uitgeweken naar EKKO. Tijdens deze editie verzorgen Popdorian, Den Haan en Hardton het muzikale deel. Koop je kaarten via de site van EKKO of mail naar info@cruisecontrol.nu en geef aan hoeveel kaarten je wilt.


Wie: Vanderbuyst, Skullfist en het Zweedse Steelwing
Wat: old school hardrock
Wanneer: zaterdag 21 januari 2012
Waar: dB’s
Schade: € 12,50

Waarom: De naam Vanderbuyst doet denken aan die van Van Halen. Niet zo gek natuurlijk. De drie mannen van Vanderbuyst spelen onvervalste old school hardrock en om het plaatje helemaal af te maken zijn ook de outfits in stijl: strakke spandexbroeken, hoge witte sneakers, leren jasjes en zweetbanden. De site van dB’s noemt ze ‘Neerlands enige echte hardrocksensatie’. Na een tour langs megazalen als support voor het legendarische Saxon, heeft het trio niet lang stilgezeten: het tweede album In Dutch zag in november het licht. Voorprogramma’s zijn het Canadese Skullfist en Steelwing uit Zweden.


Wat: Rumor 68
Wie: Tetzepi & Nils Wogram, Fire! en Kilimanjaro Darkjazz Ensemble
Wanneer: zaterdag 21 januari 2012
Waar: Huis a/d Werf / EKKO / RASA
Schade: € 15 / € 12 (U-pas, student, CJP)

Waarom: Op zaterdag 21 januari vindt de eerste Rumor-editie van 2012 plaats. De formule is nog steeds identiek: drie concerten op drie locaties, voor één prijs. Rumor staat daarbij voor avontuurlijke muziek: innovatief en op de scheidslijn waar jazz, pop en gecomponeerde muziek samenkomen. Op deze editie begin je in Huis aan de Werf waar het Tetzepi-orkest samenspeelt met trombonist Nils Wogram. In EKKO staat de nieuwe Zweedse supergroep Fire! (met leden van The Thing, Tape en Wildbirds & Peacedrums). Op hun debuutalbum Unreleased? speelt de legendarische Jim O’Rourke elektrische gitaar. De avond wordt afgesloten in RASA met één van de vele projecten van de veelzijdige Jason Köhnen (Bong-Ra). The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble (TKDE) is een project van Köhnen en Gideon Kiers (Telcosystems), opgericht om filmmuziek te maken bij bestaande en niet-bestaande films. TKDE heeft net met I Forsee the Dark Ahead, If I Stay een eerste livealbum uitgebracht, dat shows uit de periode van 2006 tot 2011 beslaat. De plaat is verkrijgbaar als gratis download.

 

Wat: Weekend van het Kippenvel
Wie: St. Paul, Loney, Dear, Intergalactic Lovers en Rebbeca Sier (zaterdag) Baxter Dury, Zulu Pearls & Kippenvelpopquiz (zondag)
Wanneer: zaterdag 21 en zondag 22 januari 2012
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 20 (passe-partout) of respectievelijk € 14 en € 11

Waarom: St. Paul is zo’n beetje de huis-dj van Tivoli. Je kent hem wellicht van Pop-O-Matic en ook zijn geestige blog is de moeite waard. Maar bovenal is St. Paul een hartstochtelijk muziekliefhebber. Daarom organiseert hij ieder jaar een minifestival onder de naam Weekend van het Kippenvel. Acts die hemzelf in de hoogste staat van vervoering brengen, wil hij tijdens het weekend met ons delen. Leidend daarbij is zijn credo 'Heb het liedje lief'. Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Tivoli de Helling is dus je huiskamer op 21 en 22 januari, alwaar je kunt luisteren naar Loney, Dear, Intergalactic Lovers, Rebecca Sier, Baxter Dury en Zulu Pearls. En vergeet niet om mee te doen aan de Kippenvelpopquiz.


Wie: The Men en Crowds
Wie: hardste concert van het jaar
Wanneer: zondag 22 januari 2012
Waar: EKKO
Schade: € 10

Waarom: Het jaar is nog jong, maar met het door Subbacultcha gepresenteerde optreden van The Men dient zich een eerste kandidaat voor de titel ‘hardste concert van 2012’aan. Het postpunkkwartet uit Brooklyn heeft na een aantal gelimiteerde cassettes, cd’s en EP’s dit jaar zijn eerste album uitgebracht. Leave Home is verschenen op label Sacred Bones, waarop ook bands als Zola Jesus en The Fresh & Onlys hun werk uitbrengen. Over dat debuut schreef Pitchfork: "on Leave Home [..] the Men's dual affinities for brute punk-rock force and bad-trip psychedelia fuse together to brilliant effect". Dat je weet wat je te wachten staat…