Kort Utrechts Popnieuws - week 4

Deze week nieuws over onder meer Eins, Zwei Orchestra, SPINNST, Kim Janssen en niemand minder dan Gerard Joling!

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Jacco de Jager ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder meer Eins, Zwei Orchestra, SPINNST, Kim Janssen en niemand minder dan Gerard Joling!

De illustratie is deze week gemaakt door Jacco de Jager. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Akoestische tour Eins, Zwei Orchestra
Tijdens een instore-optreden in Plato Utrecht zagen we al dat de nummers van Eins, Zwei Orchestra ook akoestisch goed overeind te blijven. Na een jaar lang veel kabaal gemaakt te hebben in het clubcircuit, doet Eins, Zwei Orchestra tijdelijk een stapje terug met de akoestische EP Peace and Love. De Utrechtse shoegazers staken vier nummers van hun debuutalbum 100 Colors in een akoestisch jasje en schreven speciaal voor de EP nog een nieuw nummer. Om de release te vieren, geeft de band acht akoestische optredens door het land. De tour wordt afgesloten op 30 maart met een optreden in dB’s. Daarna gaan de stekker er weer in en duikt de band de studio in om het tweede Eins, Zwei-album op te nemen, dat naar verluidt een Bollywood-thema zal kennen. De Peace and Love EP is te downloaden via Bandcamp, in ruil voor een vrijwillige bijdrage.

Man Made Ivory presenteert debuutalbum
De Utrechtse stonerrockformatie Man Made Ivory heeft de afgelopen vier jaar al een behoorlijk cv opgebouwd. Na optredens in de Melkweg, op festivals en andere podia, bereikte de band in 2011 de finale van de Clash Of The Titans. De afgelopen anderhalf jaar hebben de mannen hard gewerkt aan het debuutalbum Recover. De plaat is opgenomen in de BITM Studio van drummer Jordi Langelaan. Het album kent bijdragen van onder anderen Paul Bukkens (Racoon) en percussioniste Femke Krone. Recover wordt gepresenteerd op 2 februari 2012 in Stairway to Heaven. Het optreden begint om 20.30 uur en de toegang is gratis.

Rosa sub Rosa 9: Europa 5.1
In de serie Rosa sub Rosa geeft het Rosa Ensemble jaarlijks jonge makers de mogelijkheid om met Rosa een voorstelling te maken en uit te voeren. In editie 9, Europa 5.1, werkt het Utrechtse ensemble samen met studenten van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht en componisten van het conservatorium van Maastricht. Samen hebben ze een interactieve beeld- en geluidsinstallatie gemaakt waarin ze de (on)mogelijkheden van een bestuurbaar Europa laten zien. Alexander Rinnooy Kan treedt, via een gemonteerd interview, op als utopist en geeft zijn visie op Europa. De voorstelling is te zien op 16 en 17 februari 2012 in het Huis aan de Werf. Kaarten zijn te bestellen via de website van de Gaudeamus Muziekweek.

Werk mee aan nieuwe album Arts the Beatdoctor 
Als alles volgens plan verloopt verschijnt over enkele maanden een nieuw album van de Utrechtse producer Arts the Beatdoctor. Bij het maken daarvan kan Arts wel wat hulp en invloed van buiten gebruiken. Iedereen die wil, kan tot 1 februari 2012 een opname van zijn of haar stem insturen. Wie weet sta jij straks op het nieuwe album. Kijk dan niet gek op wanneer je stem is opgeknipt, omgekeerd wordt afgespeeld, wordt ge‘bit-crushed’ of op een andere manier is mishandeld. Lees meer op de website van Arts the Beatdoctor.

'Design smoking club' Hi/Lo opent de deuren 
‘Zowel de hemel als de hel gaat deze avond voor je open’, aldus het persbericht over de nieuwe coffeeshop Hi/Lo, dat vandaag - vrijdag 27 januari - zijn deuren opent. Hi/Lo wil het roken van een joint chiquer maken, een coffeeshop 2.0 zogezegd. Dat betekent kubistische wolken, Tropico-lantaarns van Foscarini, Cage-lampen van Diesel, spiderwomanstoelen van Hay en tien meter lange leren lounge banken verscholen achter vergulde gordijnen. En wat voor muziekliefhebbers ook niet onbelangrijk is: geen reggae en dub, maar jazzmuziek. Geïnteresseerd? Op de 27e kun je vanaf 19.30 terecht op de Croeselaan 213. Na de gebruikelijke praatjes wordt er gefeest!

Zevende editie KNG56 in samenwerking met EKKO 
In een interview uit december 2011 gaf EKKO-directeur Marlies Timmermans aan dat het Utrechtse poppodium vaker bands op locatie wil programmeren. Tot nu toe is dat gebeurd in De Kargadoor en in het Zijdebalen Theater. Volgende maand wordt daar een nieuwe locatie aan toegevoegd. EKKO heeft samen met KNG56 drie bands geprogrammeerd die op vrijdag 17 februari gaan spelen in het kleinste Utrechtse poppodium aan de Kromme Nieuwegracht. Voor € 5 kun je dan luisteren naar de Australische band Holly Throsby, Tiny Ruins uit Nieuw Zeeland en het Utrechtse Cries & Whispers. De ruimte is beperkt, dus stuur een mail naar kngekko@gmail.com om zeker te zijn van een plekje.

[ moos] op Carbon Logic Cycle-compilatie 
Voormalig Grote Prijs-deelnemer [ moos] maakt dansbare dubstep en electro, die live wordt gecombineerd met prikkelende visuals. De track Seconds Flatter is opgenomen op de Britse Carbon Logic Cycle #10 compilatie. Check de video hieronder.

Gerard Joling in Utrecht Overvecht
We zijn de eersten om toe te geven dat Gerard Joling niet de eerste artiest is die je zou verwachten op 3voor12/Utrecht, maar ook wij hebben zo onze heimelijke genoegens. Ter promotie van zijn nieuwe single Dan Voel Je Me Beter (een aangepaste versie van de hit Ai se eu te Pego) reist Joling op 4 en 5 februari door Nederland om op te treden in diverse Free Record Shop-filialen en handtekeningen uit te delen. Op zaterdag 4 februari is de diva vanaf 12.00 uur live te bewonderen in Free Record Shop Utrecht Overvecht aan de Roelantdreef 12. En wij staan in ieder geval vooraan! Bekijk, om alvast in de stemming te komen, de clip van Dan Voel Je Me Beter.

Tweede solo-album Kim Janssen
Op vrijdag 9 maart presenteert de Utrechtse singer-songwriter Kim Janssen (bekend van The Black Atlantic) zijn nieuwe album Ancient Crime in EKKO. Dit tweede soloproject komt niet uit bij Volkoren Records, waar hij zijn debuutalbum uitbracht, maar bij Snowstar Records, thuisbasis van I Am Oak en Luik. Janssen: “Het album vertelt over een wereld van Britten en Couperin, van treinen, silver birch bomen, valleien, kachels, tapijten, donkere bossen, het strand in het westen en de bergen in het noorden. Een wereld van ambitie, eenzaamheid, disconnectie, verlangen en vriendschap."
Voor de opnamen schakelde Janssen onder meer het Berlijnse Oriel Quartett van Marla Hansen (bekend van The National en Sufjan Stevens) in. De koorpartijen nam hij op met het magistrale orgel van de Catharina kerk in Utrecht en het gerenommeerde 100-koppige Toonkunstkoor. Het album staat vanaf maandag 5 maart op de luisterpaal. Met The Black Atlantic tourt Janssen overigens tot begin februari nog door Duitsland en Zwitserland. Luister alvast naar het voorproefje Tors:

Stekker Stamppot Festival
Op 25 februari 2012 organiseert Vers Vermaak van 16.00u 's middags tot 04.00 's nachts Stekker Stamppot Festival in het Utrechtse HAL16. Stekker Fest staat bekend als een intiem, kleinschalig festival dat progressieve elektronische en alternatieve (live) muziek combineert met straattheater, rare dingen, installaties, chaos, liefde en (interactief en creatief) vermaak.
Op het programma staan onder anderen dj’s als Steve Rachmad, Mirella Kroes, SHMLSS, 030303, Many and More, Walter Wunderbar & seine DDR Klappers, Daya, Janszoon, en live optredens van Fairmont, Stiften, Box the Beat en Fuck de Maya’s. Verder kun je vermaken met de bobslee-editie van de Giga Rumble Skelterbaan, een Vertraagde Kerstmarkt en Spinnen, Haken en Breien met Tante Ka. Kaartje kopen? Loop even langs Café van Velsen, het kantoor van Vers Vermaak, of HAL16. Vanaf volgende week begint de online verkoop. 

SPINNST
Een jaar of drie geleden viel de Utrechtse band In Julia's Mind-Scene uiteen. De vier kernleden Mark Versteegen, Gijs van der Heijden, Pitrik Koerts en Martijn Buser hielden contact en de afgelopen tijd werd druk gesleuteld aan nieuwe nummers en een nieuwe sound. En daar hoort een nieuwe bandnaam bij: SPINNST. Zou je In Julia's Mind-Scene onder de noemer ‘folky’ kunnen scharen, SPINNST maakt uitwaaierende, licht experimentele rock. Of in de woorden van de band zelf: “De overwegend instrumentale formatie combineert invloeden uit de vroege post-rock van bands zoals Talk Talk met invloeden uit de progressieve rock van begin jaren '70 en modern-klassieke (piano)muziek.” Zaterdag 24 maart wordt de nieuwe lp Altered Breeding Ghosts (inderdaad, een ‘vinyl only release’) gepresenteerd in Muziekhuis Utrecht - houd alvast een gaatje vrij in je agenda! Luisteren doe je via Bandcamp: