Kort Utrechts Popnieuws - week 5

Met deze week nieuws over onder meer Summer Darkness, Mondo Leone en Popronde 2012.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder meer Summer Darkness, Mondo Leone en Popronde 2012.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl! De illustratie is deze week gemaakt door Argibald.

Eerste namen tiende editie Summer Darkness 2012
Het laatste weekend van juli vormt Utrecht het decor van Summer Darkness, hét festival voor liefhebbers van gothic, electro, industrial en andere duistere genres. Inmiddels zijn de namen bekengemaakt van de eerste artiesten die de jubileumeditie van Summer Darkness luister bijzetten: Winterkälte (noise), Haujobb (experimentele electro), Diary of Dreams (darkwave), In The Nursery (wave), Triarii (neofolk), Sonar (noise, industrial), Sieben (neoclassical), Vomito Negro (industrial) en Straftanz (electro, ebm). Vanzelfsprekend doen we uitgebreid verslag van Summer Darkness. Begint je zwarte hartje al enthousiast te kloppen? Kaartjes zijn al verkrijgbaar

Muziek terwijl u bouwt
Trouwe bezoekers van Tivoli de Helling hebben het al gemerkt: de bouw van station Vaartsche Rijn is in volle gang. De Utrechtse filmer Roald van Stijn legt het proces van bouwput tot station vast. Maandelijks verschijnt er een video met muziek van verschillende Utrechtse muzikanten en bands. Hieronder vind je de clip van januari met muziek van Julien Mier, die je op de novembereditie van Club 3voor12/Utrecht hebt kunnen zien.


Soho Preachers eerste release op Seja Records

Het Amersfoortse Seja Records staat natuurlijk bekend als gespecialiseerde webshop voor wat minder gangbare genres als minimal, industrial en electro, maar sinds kort is het ook een label voor gelimiteerde vinyl-uitgaves. De eerste release is Wake Up van Soho Preachers, een Amsterdamse band met muzikale wortels in de jaren tachtig. Wake Up wordt op 17 februari gepresenteerd in De Kelder in Amersfoort.

Inschrijven Popronde 2012
Hoewel het nog maar drie maanden geleden is dat de Popronde Utrecht aandeed, zijn de voorbereidingen voor de 2012-editie van dit rondreizende festival alweer in volle gang. En misschien kan jouw band daar bij zijn. Je moet eigen repertoire hebben (duh!), in het bezit zijn van representatief demomateriaal, een volledig optreden kunnen verzorgen, enige podiumervaring hebben en beschikbaar zijn op minimaal de helft van de Popronde-dagen (de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen van half september t/m half november). Geïnteresseerd? Hier kun je je inschrijven, tot 1 maart 2012.

Record Store Day 2012
Vinylliefhebbers opgelet! Op zaterdag 21 april vindt de derde editie van Record Store Day plaats. Details zijn nog schaars, maar wel staat al vast dat er tal van bijzondere en gelimiteerde vinyl-uitgaven zullen verschijnen en dat in de Plato-vestiging aan de Voorstraat en in Boudisque (Vredenburg 31) diverse bekende artiesten een kort optreden zullen verzorgen. Vorig jaar waren dat Selah Sue, Eefje de Visser, No Ninja Am I en Alamo Race Track. Als Record Store Day-ambassadeur is dit jaar Iggy Pop aangetrokken, de godfather van de punkrock. In een persbericht laat hij weten: “Ik voel me een vertegenwoordiger van een exotische jungle vol leven en dood, vol seks en woede, geroepen om een luipaardhuid te dragen en vreugde te vertolken in de wereld van de doden.” 

Instapcursus Mondo Leone
De Utrechtse muzikant en verhalenverteller Mondo Leone heeft vier korte filmpjes gemaakt ter gelegenheid van het tienjarig huwelijk Willem Alexander en Maxima. Deze filmpjes waren te zien tijdens het portret van het koninklijke stel, dat de NOS uitzond. Nog niet bekend met het werk van deze bijzondere verhalenverteller? Dan heeft Mondo Leone voor jou een speciale ‘instapcursus’ in petto. Op 8 februari en op 15 maart speelt hij in de Blauwe (kleine) zaal van de Stadschouwburg in Utrecht een Greatest Hits-show, waarbij ook ruimte is voor verzoeknummers. Bekijk ook hieronder zijn mooie versie van Rumble in the Jungle, over de legendarische bokswedstrijd tussen Muhammad Ali en George Foreman in het toenmalige Zaïre.


SWI SWA SWOP Ruildisco

Wie vol weemoed terugdenkt aan de verkleedpartijen van vroeger of wie nog altijd zin heeft om zich bijzonder uit te dossen, moet 30 maart vrijhouden in zijn of haar agenda. Op die datum vindt namelijk de SWI SWA SWOP Ruildisco plaats in EKKO. Het idee is simpel: in de zaal staan rekken met kleding en het is aan jou om de ultieme combinatie samen te stellen (en die natuurlijk ook aan trekken). Zodra de SWI SWA SWOP-jingle klinkt, is het de bedoeling om van outfit te wisselen met iemand anders. De entree bedraagt 8 euro en de dj's Lustige Lola & Weltschmerz, SHMLSS, The Calzones en Klaus Wunderhaus zorgen voor de muziek. Meer info vind je op Facebook.

Oplawaai
We citeren en parafraseren de organisatoren van het nieuwe Utrechtse feest Oplawaai: “Vroeger was alles beter. Vroeger was Lowlands nog voor hippies en ging iedereen gewoon naar Dynamo. Vroeger hadden stoere mannen nog lang haar en lag je op zondag bij te komen van je bangover. Metal, grunge en industrial terug op de dansvloer! Tijd voor een OPLAWAAI!” Met andere woorden: dj’s Pruttelpower en Resteficker draaien de fijnste en hardste muziek uit de jaren tachtig en negentig. Waar: café Flitz (Rozenstraat 13), wanneer: zaterdag 17 maart, schade: 5 euro.

Brand bij Cosmo V
In deze rubriek staan we over het algemeen stil bij leuke gebeurtenissen - nieuwe feestjes, cd-presentaties, hippe festivals en noem het maar op. Toch krijgen we niet alleen maar leuke dingen voorgeschoteld. Zo lazen we eerder deze week een berichtje op RTV Utrecht over een brand in de Utrechtse Vogelenbuurt. Een woning aan de Hopakker (nummer 44, om precies te zijn) ging afgelopen dinsdagavond in vlammen op. Maar wacht eens, nummer 44? Was dat niet de woning van Cosmo Luhulima, beter bekend als Cosmo V? Och hemel, het zal toch niet… Gelukkig was ze die avond niet huis, maar ze is wel al haar apparatuur, instrumenten en wat dies meer zij verloren. We wensen haar veel sterkte de komende tijd.